Vislabāk ģimenes ārsti strādā Vidzemē, vājāk - Rīgā

© F64

Vislabāk valsts noteiktos ģimenes ārsta darba kvalitātes kritērijus izpilda ārsti Vidzemē, vājāk – Rīgā, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. Gada laikā samazinājies to ģimenes ārstu skaits, kuri nespēj izpildīt nevienu kvalitātes kritēriju.

NVD veicis ģimenes ārstu gada darbības novērtēšanu atbilstoši kvalitātes kritērijiem par 2014. gadu. Kopumā izvērtēts 1302 ģimenes ārstu darbs, kuri pagājušajā gadā sniedza valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, pilnu gadu bija līgumattiecībās ar dienestu un netika aizvietoti. Labākos 2014. gada darba kvalitātes rezultātus valstī sasniegušas ģimenes ārstes Inese Lejniece (Pļaviņās un Vietalvā), Aina Braķe (Ērgļos) un Modrīte Silavniece (Balvos).

NVD speciāliste Māra Āboliņa Neatkarīgajai pastāstīja, ka tika vērtēti tādi ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriji kā profilakses veikšana, bērnu un hronisko pacientu aprūpe, praksē reģistrēto pacientu dalība valsts organizētajās vēža agrīnās diagnostikas pārbaudēs un citi.

Salīdzinājumā ar 2013. gada novērtējumu pērn kopumā sasniegti augstāki rezultāti. Par 19 procentiem pieaudzis to ārstu skaits, kuri izpildījuši vairāk nekā piecus no 13 kritērijiem. Šādu ārstu 2014. gada vērtējumā visvairāk ir Vidzemē – 54 procenti, vismazāk Rīgā – 23 procenti. Kurzemē vairāk nekā piecus kritērijus izpildījuši 40 procenti ģimenes ārstu, Latgalē – 32 procenti, Zemgalē – 42 procenti. Mazāk kļuvis to ģimenes ārstu, kuri nav varējuši izpildīt nevienu kvalitātes kritēriju, – 2014. gadā 2,6 procenti (2013. gadā – 4,2 procenti).

Latgales ģimenes ārsti vislabāk izpildījuši kritēriju par pacienta apskati un veselības stāvokļa izvērtējumu trīs mēnešu laikā no datuma, kad pacients reģistrēts pie ārsta. Šo kritēriju Latgalē izpildījuši vairāk nekā puse ārstu (55 procenti), Rīgā šo kritēriju izpilda 39 procenti. Vidzemē vislabāk pildīts kritērijs par veselības stāvokļa novērtējumu vecumā virs 18 gadiem, – 43 procenti ģimenes ārstu to ir izpildījuši, vissliktāk ar šo kritēriju veicies Rīgas ārstiem – 18 procenti. Ļoti atšķirīgi izpildīti kritēriji par bērnu vakcināciju un sekošanu datiem par mamogrāfiju un dzemdes kakla vēža skrīningu, piemēram, Vidzemē bērnu vakcinācijas rādītāju izpilda 24 procenti ģimenes ārstu, Rīgā – tikai astoņi procenti, savukārt skrīninga datu uzraudzības kritēriju Vidzemē izpilda 47 procenti ģimenes ārstu, Rīgā – vien astoņi procenti.

Viens no ģimenes ārstu darba kritērijiem ir ātrās medicīniskās palīdzības izsaukumu skaits pie hroniskiem pacientiem, ja pacientu nepārved uz slimnīcu (šāda kritērija izpilde vai neizpilda liecina par to, kā ģimenes ārsts aprūpē hroniskos pacientus). Šo kritēriju vislabāk izpilda Zemgales (77 procenti) un Vidzemes (75 procenti) ģimenes ārsti. Sliktāk veicies Latgalē (37 procenti).

NVD nosūtījis ģimenes ārstiem novērtēšanas rezultātus un pārskaitījis maksājumus par gada darba kvalitāti. Maksājuma apmērs ir atkarīgs no izpildīto kvalitātes kritēriju skaita un ģimenes ārsta praksē reģistrēto pacientu skaita. 18 ģimenes ārsti saņēmuši gada kvalitātes maksājumu, kas pārsniedz 1600 eiro, vidējais maksājuma apmērs valstī – 520 eiro.

DATI

Cik daudz ģimenes ārstu izpilda kritēriju – mamogrāfijas un dzemdes kakla vēža skrīninga datu uzraudzība (%)?

Kurzeme 17,31

Latgale 19,54

Rīga 8,13

Vidzeme 47,46

Zemgale 22,77

Vidēji valstī 18

Cik daudz ģimenes ārstu izpilda kritēriju – kardiovaskulārā riska noteikšana (%)

Kurzeme 18,75

Latgale 18,97

Rīga 12,57

Vidzeme 18,08

Zemgale 24,26

Vidēji valstī 18

Avots: Nacionālais veselības dienests



Svarīgākais