Martins Bergšteins precizē par svētdien gaidāmo vētru un lietusgāzēm

© Dmitrijs Suļžics/MN

Īsumā par ciklonu "Kirstija" un tā radīto plūdu un vētras risku svētdienas pēcpusdienā un vakarā, kā arī naktī uz pirmdienu un pirmdien dienas laikā skaidro Martins Bergšteins.

Martins Bergšteins savā "X" kontā skaidro: "Vētra un plūdi nav gaidāmi visā valsts teritorijā.

- Ciklons ir dinamisks, tāpēc prognoze vēl nedaudz mainīsies pat ciklona faktiskās darbības laikā.

- Vēja pastiprināšanās sāksies rīt (svētdien) pēcpusdienā, kad Kurzemē un centr. daļā vēja brāzmas sasniegs 15-19 m/s.

- Naktī uz pirmdienu Rīgas līča DA-A piekrastē (joslā no Ragaciema līdz Ainažiem) vēja brāzmas pastiprināsies līdz 23-27 m/s - Pirmdienas rīta pusē (laikā no 3.00 līdz 9.00) vēja brāzmas vēl vairāk pieņemsies spēkā un Rīgas līča DA (tostarp Rīgas ziemeļos, Carnikavas un Saulkrastu pusē) sasniegs ātrumu 27-32 m/s. Ap to pašu laiku arī citviet, iekšzemē, centrālajos rajonos, vēja brāzmas līdz 20-25 m/s.

- Lielākais nokrišņu daudzums Vidzemes rietumos, Rīgas apkārtnē un valsts centrālajā daļā - līdz 60-120 mm, bet vietām līdz 150 mm. Tik liels nokrišņu daudzums tik īsā laikā izraisīs zemāko vietu applūšanu. Pilsētās būs apgrūtināta satiksme applūdušu ielu un akvaplanēšanas riska dēļ. Tāpat vietām tiks izskaloti grants ceļi. Valsts centrālās daļas upēs celsies ūdens līmenis, applūdīs palienes, mazākās upes izies no krastiem. Applūdīs pludmales zona Rīgas līča D-DA daļā."

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais