Tas intriģējošais jubilejas gads

Pēc nedēļas, 17. septembrī, ar Frīdriha Šillera Marijas Stjuartes iestudējumu Dž. Dž. Džilindžera režijā tiks atklāta Dailes teātra 90. jubilejas sezona.

Ieies vēsturē

Jaunajai sezonai veltītajā preses konferencē abu karalieņu – Marijas Stjuartes un Elizabetes – atveidotājas Vita Vārpiņa un Rēzija Kalniņa uzkurināja intrigu, sakot - dārza aina, kad pēc lugas notiek vienīgā abu tikšanās, būs unikāla un citēja režisoru, ka Dailes teātris ar to ieies vēsturē. Rēzija Kalniņa atzina, ka priecājas beidzot spēlēt klasikas iestudējumā. Izrādei pēc Ilzes Vītoliņas skicēm tapuši vēsturiski, nevis stilizēti kostīmi, maksimāli pietuvināti 16. gadsimtam, kad notiek lugas darbība. Savukārt Andris Bērziņš, kurš Marijā Stjuartē spēlē baronu Berleju, atzina, ka sliktos puišus viņam vienmēr paticis spēlēt.

Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Vilkārsis uzsvēra, ka jaunās sezonas repertuārā iekļauti vairāki latviešu dramaturģijas darbi un tas ir nozīmīgi ne tikai Dailes kontekstā. No 13 plānotajiem jauniestudējumiem, piecu literārais materiāls ir latviešu autoru spalvai piederīgs un tie ir: Jāņa Lūsēna, Egila Zirņa muzikālā izrāde Ceplis, Jāņa Grīziņa Vārnu ielas republika, Rūdolfa Blaumaņa Zagļi, Aija pēc Jaunsudrabiņa un Noras Ikstenas Amour fou.

Atgriežas un debitē

Vēl zīmīgi, ka režisoru plejādi kuplina jaunas vai kādu laiku Dailes teātrī nestrādājušas personības. Šosezon Dailes teātrī atgriežas Regnārs Vaivars, ar Kristīni Nevarausku gatavojot savu Jaunsudrabiņa Aijas versiju un lieliskā Spilvencilvēka režisors no Lielbritānijas Jans Villems van den Boss – viņš ar Artūru Skrastiņu (Saljēri) un Mārtiņu Poču (Mocarts) iestudēs Pītera Šefera drāmu Amadejs. Savukārt pirmo izrādi Dailes teātrī iestudēs Ģirts Ēcis, kurš ar Lilitu Ozoliņu un Mirdzu Martinsoni uzved Oto Eskina Duetu, un arī Mārtiņš Eihe – viņš strādā ar Aleksandra Vampilova lugu Atvadas jūnijā. Jaunajai režisorei Inesei Mičulei uzticēta Ziemassvētku koncerta veidošana, savukārt Laura Groza, kas līdz šim strādājusi Dailes teātra mazajos spēles laukumos, Lielajā zālē bērnu auditorijai iestudēs Vārnu ielas republiku, kā arī veidos 90. jubilejas pasākumu centrālo notikumu, koncertsāstu Spēlēju, dancoju, kas tiks rādīts 19., 20. un 21. novembrī.

Tajā piedalīsies Dailes teātra esošie un bijušie aktieri, kā arī orķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā.

Ceplis, Hamsuns, Frīda

Kā preses konferencē atzina kultūras ministrs Ints Dālderis, Dailes teātrim jādomā par to, kā līdzās dramatiskā teātra izrādēm, attīstīt un uzlabot muzikālā teātra tradīcijas, jo potenciāls - gan telpu apjoms, gan aktieru trupa - ir.

Šajā žanrā šosezon bez jau minētā Cepļa, ko gatavo Rolands Atkočūns ar Andri Bērziņu titullomā, taps arī «joku luga ar dziedāšanu» - Blaumaņa Zagļi Kārļa Auškāpa režijā. Teātra dienas koncerts, tāpat kā Ziemassvētku koncerts, ir vēl viena Dailes teātra tradīcija, kas tiks kopta arī šajā sezonā.

Vēl par jauniestudējumiem. Dž. Dž. Džilindžers pēc sava pirmā klasikas darba ķersies pie komēdijas un šoreiz tā būs Reja Kūnija un Džona Čepmena luga Gulta, lēdijas un džentlmeņi. Kamerzālē viņš veidos Noras Ikstenas grāmatas Amour fou skatuves versiju ar jaunajiem aktieriem Mārtiņu Poču (Amo), Kristapu Rasimu (Īvs) un Elīnu Dzelmi (Ada).

Mihails Gruzdovs pēc renesanses laikmeta dramaturgu lugu motīviem iestudēs izrādi Venice, kā arī Knuta Hamsuna romānu Loks noslēdzies.

Režisores Lauras Grozas un aktrises Rēzijas Kalniņas sadarbībā taps monoizrāde Es – Frīda Kalo.

Jubilejas gads

Dailes teātra jubileju atzīmējot, repertuāru papildinās arī vairāku izrāžu atjaunojumi. Uz skatuves atgriezīsies gan Emīla Dārziņa, Raimonda Paula un Jāņa Jurkāna koncertstāsts Melanholiskais valsis un Alberta Remsdela Gērnija luga Mīlestības vēstules ar Mirdzu Martinsoni un Juri Kalniņu, gan Aleksandra Obrazcova un Jura Kaukuļa rokpoēma Man arī būtu bail ar Ģirtu Ķesteri un grupu Dzelzs vilks. Jānis Paukštello, Vita Vārpiņa, Artūrs Skrastiņš un Raimonds Pauls atkal skatītājus vedīs Jāņa Petera dzejas pasaulē poēmā Nakts pēc tautasdziesmas.

Kā pastāstīja Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva, jubilejas sezonā teātris būs atvērtāks nekā līdz šim – skatītāji tiek gaidīti

jau divas stundas pirms izrāžu sākuma. Jubilejai veltīto notikumu klāstā ir

izstādes Arhitekte Marta Staņa, Dailes teātra kostīmi un Plakāti Dailei, kas teātrī būs aplūkojamas novembrī. 8. novembrī varēs skatīt Daili kinolentēs – izrāžu ierakstos un kinodokumentos, doties ekskursijā Satura rādītājs. Ekskursijas notiks arī turpmākajās dienās - ar arhitektiem Ievu Zībārti (10. novembrī), Jāni Lejnieku (11. novembrī) un Vitu Bangu (12. novembrī). No 5. novembra mūzikas veikalos būs pieejams mūzikas albums Spēlēju, dancoju, bet no 19. novembra Dailes teātrī un grāmatnīcās varēs iegādāties pavārgrāmatu Dailes teātra virtuve.

Dailes teātra 90. jubileja izskanēs arī radio un televīzijā.

Latvijas Radio 3 Klasika no 3. oktobra septiņās svētdienās veidos Dailes teātra komponistiem un muzikālajiem vadītājiem veltītus raidījumus.

Jubilejas gaidās Latvijas Televīzijas 1. kanāls jau piedāvā dažādus arhīvu materiālus, bet 90. dzimšanas dienā 19. novembrī, kad 1920. gadā Dailes teātris tika atklāts ar Raiņa Induļa un Ārijas izrādi, pirms Spēlēju, dancoju tiešraides no Dailes teātra, LTV1 notiks video filmas Dailes teātris. Jaunie laiki (1987-2010) pirmizrāde. Spēlēju, dancoju tiešraidē 19. novembrī translēs arī LR1 un LR3.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais