Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Mūzikas ierakstu Gada balva par mūža ieguldījumu piešķirta Ilmāram Dzenim

"Latvijas mūzikas ierakstu Gada balva 2010" par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā tiks pasniegta dziesminiekam Ilmāram Dzenim, informē Latvijas Skaņu ierakstu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība (LaMPA).

Ilmārs Dzenis jau 50 gadu atgādina klausītājiem gan tautā izsenis iemīļotas melodijas, gan izdomā jaunus, latviskus vārdus pazīstamām ārzemju dziesmām - viņa kontā ir 200 dziesmu teksti.

Dzenis uzstājies neskaitāmos koncertos visos kontinentos, kur vien mīt latvieši, un viņa balss iemūžināta gandrīz 20 albumos. Turklāt dziesminieks radījis aiz sevis veselu dziedoņu paaudzi, kura turpina šo demokrātisko tradīciju - dāvināt klausītājam vieglu, sentimentālu un patīkamu priekšnesumu.

Dzenis dzimis Daugavpilī 1931.gada 5.decembrī skolotāju ģimenē, un savu mīlestību pret mūziku viņš mantojis no vecākiem, kuri bijuši čakli skaņuplašu pircēji, turklāt tēvs spēlējis vijoli. Jau bērnībā zēns iepazina un iemīļoja ne tikai mātes dziedātās tautasdziesmas, bet arī tolaik populāro dziedoņu Aleksandra Kortāna, Marisa Vētras, Tāļa Matīsa, Edvīna Krūmiņa un citu skaistās balsis un lipīgās melodijas. Šīs "Latvijas laika" dziesmas vēlāk kļuva par būtisku sastāvdaļu Dzeņa repertuārā.

Vēlāk Dzeņa ģimene pārceļas uz Jelgavu, no kurienes 2.pasaules kara laikā Ilmārs ar māti devās bēgļu gaitās uz Vāciju. Tur, latviešu apmetnē Eslingenā, arī sākās Dzeņa mūziķa gaitas - par klavierstundām viņš skolotājam maksāja ar cigaretēm un muzicēja vietējā ballīšu ansamblī. Izceļojis uz ASV, Ilmārs Dzenis 30 gadus pavadīja Čikāgā, pēc tam pārcēlās uz Floridu un sāka ar smagu fizisku darbu dzelzslietuvē, viņš absolvēja augstskolu kā būvinženieris, taču mūzika visus šos gadus bijusi lielākā mīlestība un vaļasprieks.

1961.gadā Dzenis iesaistījās Alberta Legzdiņa dibinātajā grupā "Čikāgas piecīši". Viņš dziedāja gan kopējā ansamblī, gan solo, un šajā sastāvā 11 gadu laikā tika izdotas sešas skaņuplates un notikuši neskaitāmi koncerti trimdas latviešu publikai.

1972.gadā Dzenis sāka savu solokarjeru.

Neskaitot plates, kas izdotas "Čikāgas piecīšu" sastāvā, Dzenim izdoti 12 soloalbumi, pēdējais no tiem "Lai dzīvo trešā jaunība" izdots 2004.gadā. Visus šos gadus dziesminieks aktīvi muzicējis un vairākkārt ir notikušas apjomīgas koncertturnejas pa Latviju, bet 2002.gadā kopā ar "Emburgas zēniem" pēdējoreiz apceļota Kanāda un ASV.

Šogad māksliniekam apritēs 80 gadi, viņš joprojām regulāri sniedz koncertus vietējai Floridas latviešu sabiedrībai.

Ilmārs Dzenis par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā tiks godināts "Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas" apbalvošanas pasākumā 22.februārī Latvijas Nacionālajā teātrī.

Šogad "Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas" apbalvošanas pasākumā mūziķi tiks apbalvoti 16 nominācijās.