Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Alex un "Opus Pro" zibeņo atkal

© Ģirts Ozoliņš/F64

Šķiet, vēl nekad latvju mūzikas dzīves plānos tik milzīgas korekcijas nebija ienesis kāds vīruss, taču – šoreiz tā ir. Pat tādu grupu dzīvē, kuru pastāvēšanu nebija spējusi apdraudēt pat padomju vara un citas kataklizmas. Runa ir par Opus Pro.

Šo trešdien, 18. martā, VEF Kultūras pilī uz sava jaunā albuma Būsim kopā arvien iznākšanas svētku koncertu bija aicinājusi leģendārā latviešu rokgrupa Opus Pro. Nu jāsaka - «bija aicinājusi», jo šis koncerts vispārzināmo koronavīrusa kataklizmu rezultātā ir pārcelts - uz maija beigām. Tiesa, vismaz pašu albumu Opus Pro vīri vēl paguva izdot un arī atrādīt plašākai auditorijai, tā ka par to vien ir vērts ar viņiem parunāt. Lai ko nu teiktu par Opus Pro sastāvu, pats galvenais grupas zīmols joprojām ir ierindā - tas ir dzelzsrīkle Alex.

Atgriešanās vefā

Plānots, ka koncerts Būsim kopā arvien būs divās daļās - par šo uz maiju pārcelto pasākumu joprojām drīkst runāt šādās kategorijās - pirmajā skanēs jaunajā albumā iekļautais materiāls, savukārt otrajā - vecie, labie hiti. Jaunajos ierakstos ir dzirdamas arī vijoļu skaņas, un stīgu grupa kāps uz skatuves arī Opus Pro koncertā, taču galvenā viešņa būs šova X faktors uzvarētāja Elīna Gluzunova, ar kuru vīri sadarbojušies jau pirms šā šova. Starp citu, albuma prezentācijas pasākumā Latvijas 1. rokkafejnīcā Elīna kopā ar Alex izpildīja balādi Es un tu, kuru līdz šim viņš dziedājis kopā ar savu meitu Aiju Andrejevu, - iespējams, ka arī koncertā skanēs tieši šāds duets.

Smagais roks un sēdkoncerts VEF Kultūras pilī - kaut kas te neiet kopā... «Mums viens no pirmajiem koncertiem - man liekas, ka tas bija 1986. gadā - bija tieši vefā. Tas ir spilgti palicis atmiņā: kā ieslēdzām gaismas zālē, tā izrādījās, ka pirmās divas krēslu rindas ir izdemolētas, tāpat bija gājis tualetēm, un pat lielās vefa ārdurvis bija iznestas,» to atminoties, smaida Alex. «Mēs toreiz pirms koncerta pat piedāvājām, ka [kārtības nodrošināšanai] palūgsim palīgos miličus, bet vefa vadība atteicās: «Nē, nevajag, pie mums viss notiek ļoti mierīgi!» Taču nekas nebija mierīgi, bet tā vairs nebija mūsu darīšana.» Kā būs šoreiz? «Dzīvosim, redzēsim. Bet domāju, ka tik traki nebūs,» prāto Alex. Skaidrs, ka nebūs - cilvēki kļuvuši izglītotāki, turklāt nupat vefiņš bez problēmām pārdzīvoja arī ne mazāk spriganās grupas Linga jubilejas pasākumus. «Man ļoti grūti spriest par pašreizējo Opus Pro auditoriju, jo mūsu koncertos dziesmām līdzi dzied gan pašreizējie jaunieši, gan tie jaunieši, kuri tādi bija 1986. gadā,» diplomātiski saka dziedātājs. Rīgas koncertam sekos arī citi. «Tas viss kārtojas. Pagaidām nekādu konkrētāku informāciju nevaram pateikt, taču, protams, turpinājums būs. Ne jau tāpēc mēs izdodam albumu, lai pēc tam sēdētu mājās!» tā Alex.

Gājis raibi

Smagā roka grupa Opus Pro dzima 1986. gadā kā Zigmara Liepiņa stūrētā ansambļa Opus atzars - ģitārists Harijs Zariņš, basģitārists Guntis Vecgailis un bundzinieks Oļegs Upenieks no darba brīvajā laikā, proti, paralēli mēģinājumiem un koncertēšanai Opus rindās, gribēja spēlēt roku. Kā vokālists tika piemeklēts Alex, īstajā vārdā Oļegs Andrejevs, kurš tolaik muzicēja Ogres ansamblī Metronoms. Ar savu meistarību un tiem laikiem padomju cilvēkiem vēl itin eksotisko hārdroku vīri ātri vien iekaroja klausītājus gan Latvijā, gan Baltijā, gan ārpus tās robežām. 80. gadu beigās Opus Pro te bija viena no populārākajām rokgrupām, tādas dziesmas kā Mīļā un Svētuguns kļuva par latvju rokmūzikas klasiku. Taču tad pie debesīm parādījās Amerikas zvaigzne - projekts Riga, kas otrpus Atlantijas okeānam pārvilināja Vecgaili un Upenieku. Viņiem aizstājējos uz īsu brīdi parādījās pat tādi vīri kā Aleksandrs Sircovs jeb Muravejs, Armands Alksnis, Igors Eunapu, Uģis Krūskops utt., bet 1992. gadā Riga rindās iekļāvās arī Alex, un tas nu gan lika ņemt pauzi. Alex drīz vien gan atgriezās, tomēr 90. gadu vidū Opus Pro gāja kā pa viļņiem - ļoti sekmīgi koncerti Vāczemē, uzstāšanās pirms ZZ Top duāli vērtētajā festivālā Rock Summer ‘96 Rīgā, iesildītāju statuss Deivida Kaverdeila un Whitesnake koncertā 1997. gadā, klajā nāca arī disks, tomēr agrākā popularitāte vairs netika sasniegta.

Otrā elpa tika piedzīvota 2004. gadā, kad gandrīz kā pilntiesīga grupas dalībniece sastāvā iekļāvās tikko pilngadību sasniegusī Aija Andrejeva, tolaik Aisha, kura plašāku atpazīstamību nedaudz vēlāk guva ar uzvaru šovā Fabrikas muzikālais teātris. Kopā ar viņu tika izdots albums Tu un es (2004), taču bija skaidrs, ka talantīgajai jaunietei ir savs ceļš ejams. Sitiens, no kura daudzi neceltos, tika piedzīvots 2010. gada beigās, kad Opus Pro pameta Harijs Zariņš (tagad muzicē grupā Colt), tomēr grupa turpināja. 2012. gadā viņi ierakstīja jaunu dziesmu Mēs būsim kopā arvien, vēl pēc pāris gadiem pazibēja izlasē Stāsts Nr. 13, bet 2017. gada vasarā pieteica darbu pie jaunā albuma uzsākšanas. Toreiz tika ierakstītas deviņas dziesmas, taču publiski neafišētu iemeslu dēļ to palaišana dzīvē kaut kur iestrēga. «Ilgi dzemdējām, kamēr izdzemdējām. Negribējās laist ārā pusgatavu produktu, arī naudiņas izdošanai nebija uz to brīdi, kad jau bija gatavs skaņu materiāls. Apstākļi, apstākļi, apstākļi…» to komentē Alex.

Bez vokālista pašlaik jaunāko laiku Opus Pro sastāvā vēl ir arī ģitārists Artūrs Zemnieks, basģitārists Uldis Krūmiņš, taustiņnieks Jānis Valters un bundzinieks Juris Veremejs. Gandrīz visi pieredzējuši vīri, atskaitot Zemnieku, kurš izvēlēts arī par runasvīru un albuma prezentācijā varēja stāstīt, ka uz «sarkanā albuma» laiku (droši vien domāts Es eju tevi zagt, kas izdots 2000. gadā) vēl bijis tikai skolēns, kas fanojis par Opus Pro, un, re, kā sanācis - tagad pats spēlē kopā ar saviem tā laika elkiem! Starp citu, ne tikai spēlē, bet arī rada dziesmas - lielākā daļa jaunajā ripulī iekļauto gabalu tapušas tieši Alex un Artūra sadarbības rezultātā. Ja par albumu, tam nav ne vainas - pilnīgs, absolūts un līdz pašam kaulam esošs Opus Pro, diemžēl ne tik efektīgs kā senās dienās.

Ārpus mūzikas - masieris

Alex kļūšanas par dziedātāju stāsts ir visai savdabīgs. Pēc Latvijas Radio mājaslapā pieejamās informācijas, Oļegs Andrejevs ir dzimis Daugavpilī, mācījies Višķu sovhoztehnikumā, kur arī pievērsies mūzikai - spēlējis bungas vietējā pašdarbības ansamblī. «Tolaik Oļega sapnis bija kļūt par plaša profila mehanizatoru, taču mūzika ņēma virsroku. Kādu laiku Andrejevs bijis bundzinieks arī kolhoza Lāčplēsis ansamblī, kad tur dziedāja Olga Rajecka, bijis arī dalībnieks ansamblī Džemperi. Sekoja dienests, bet pēc tā Oļegs Andrejevs jeb Alex kļuva par Ogres kultūras nama ansambļa Metronoms dalībnieku: sita bungas un dziedāja. Cits ogrēnietis, ģitārists un dziesmu autors Harijs Zariņš, uzaicināja Alex pievienoties jau dziedātāja amatā topošajai smagā roka formācijai Filharmonijas ansambļa Opus ietvaros. Andrejeva balsi Zigmars Liepiņš jau iepriekš bija izmantojis teātra mūzikas ieskaņojumā, kad tapa izrādes O, Klemens! mūzika.»

Bet ar ko tad dziedātājs nodarbojas brīvajā laikā? «Brīvajā laikā masēju cilvēkus,» smaida Alex, un tā ir taisnība - Ogres rajona slimnīcas štatu sarakstā viens no pieciem masieriem ir Oļegs Andrejevs, viņš tajā strādā jau trešo gadu. «Ārpus mūzikas man visādi gribas palīdzēt cilvēkiem. Un, kā es vien varu un spēju to darīt, tā to arī darīšu.»

KOPĀ ar Alex koncertā uz skatuves kāps arī dziedātāja Elīna Gluzunova (viņa 9. februārī laida pasaulē savu trešo bērnu - dēlu Tomasu) un stīgu ansamblis, taču galvenajās lomās, protams, būs Opus Pro vīri (augšējā rindā no kreisās) Artūrs Zemnieks, Juris Veremejs, Uldis Krūmiņš un Jānis Valters / Publicitātes foto

***

ALEX (OĻEGS ANDREJEVS)

• Dzimis 1962. gada 10. oktobrī

• Grupas Opus Pro vokālists, tādu pazīstamu dziesmu kā Es un tu, Rozā lietus, Dzimene, Pēdējā pietura, Čempions u.c. līdzautors. Diskogrāfija: Dzimene (1996), Es eju tevi zagt (2000), Labākās dziesmas (2002), Tu un es (kopā ar Aisha, 2006), Būsim kopā arvien (2020)

• 90. gadu sākumā darbojies Amerikā, latviešu rokmūzikas projekta Riga sastāvā, aizstājot Igo.

1991.-1992. gadā šī grupa Alex, Ainara Virgas, Ulda Marhilēviča un Gunta Vecgaiļa sastāvā (bungas spēlēja kāds amerikānis) ierakstīja albumu Riga in America (mecenāti tajā esot ieguldījuši 1,5 miljonus ASV dolāru), kas gan nāca klajā tikai 2015. gadā, turklāt tikai pateicoties Marhila entuziasmam.