Rīgā uzstāsies somu krieviskie metālisti ''Kypck''

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 2. februārī, klubā "Melnā Piektdiena" uzstāsies grupa “Kypck” no Somijas. Šī nebūs pirmā reize ciemos pie mums, taču šoreiz somi te atrādīs savu ceturto studijas albumu “Zero”. Iesildītāju statusā – grupas “Catalepsia” un “Eyrth”.

Šī grupa radusies 2007. gada janvārī, spēlē diezgan standartizētu “doom metal”. Ja rietumnieki, tad grupas nosaukumu automātiski gribētos lasīt kā “kaipčk” vai kaut ko tamlīdzīgu, taču te sākas dīvainība - vārds jālasa kirilicā, tas ir, kā Kurskas pilsētas nosaukumu. Somu piecinieka imidžs un mūzika ir lielākais diskusiju objekts, jo: a/ “Kypck” dzied krieviski; b/ ģitāristam ir instruments Kalašņikova automāta formā; c/ basists iztiek ar vienu stīgu. Lielākoties dziesmu teksti stāsta par vēstures tumšajiem un traģiskajiem brīžiem, mūzika ir lēna un smagnēja (mūsu “kataleptiķi” ar somiem labi ies kopā), arī albumu noformējumos dominē kirilica. Starp citu, šo albumu “kurskiešiem” ir četri: “Cherno”(2008), “Nizhe” (2011), “Imena Na Stene” (2014) un jau minētais “Zero” (2016).

Pie grupas šūpuļa stāvējis producents Hīlī Hīlesmā (sadarbojies ar tādām blicēm kā “HIM”, “Apocalyptica”, “The 69 Eyes”, “Lordi”, “Sentenced”, “Moonspell” un citām), kurš pie viena piestrādāja par “Kypck” buņģieri, taču pēdējā laika sastāvā viņu kaut kā vairs nemana. Toties joprojām ir vokālists Erki Sepenens, kurš pārsteidz ar savu dziedājumu krievu valodā praktiski bez akcenta. Liels brīnums tas gan nav - viņš pēc izglītības ir lingvists, mācījies krievu valodu un literatūru, turklāt kādu laiku strādājis Maskavā. Pārējie - ģitāristi Sami Lopaka (ex”Sentenced”) un Sami Kokohovi, basģitārists Jaska Julē-Rautio un bundzinieks Anti Karihtala.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.