Braitmenas kosmoss

© Scanpix/AFP

Šovakar Rīgā otro reizi muzicēs pasaulslavenais soprāns, britu mūziķe Sāra Braitmena, kas iepriekšējo reizi Latvijā uzstājās samērā sen – pirms desmit gadiem. Braitmenas jaunākā albuma Dreamchaser koncerttūre aizsākās gandrīz pirms gada, bet jau pēc nedēļas Stokholmā plānots tūres pēdējais koncerts.

Sapnis par kosmosu

Albuma Dreamchaser tūres ietvaros tiek solīts vērienīgs priekšnesums, kurā, kā ierasts, piedalīsies arī fona dziedātāji un dejotāji, bet šova elementus paspilgtinās speciāli būvētas skatuves konstrukcijas un īpaši video uz milzīga LED ekrāna. Mākslinieces skaņu, gaismu un video aparatūra uz Rīgu atgādāta piecos kravas furgonos, bet to visu apkalpo gandrīz 30 tehniķi. Albuma Dreamchaser koncertturneja izvērsusies par Sāras Braitmenas vērienīgāko koncertu sēriju kopš albuma Harem tūres, bet tā bija ļoti sen – 2004. gadā. ASV vien viņa sniegusi 67 koncertus, no kuriem lielākā daļa tika strauji izpārdoti. Tāpat šajā tūrē viņa uzstājusies tādās valstīs, kurās līdz šim nebija koncertējusi, piemēram, Apvienotajos Arābu Emirātos un Katarā, bet pēc Rīgas viņa dosies uz Kauņu, Helsinkiem un Stokholmu. Tas arī viss, un Rīga ir viena no pēdējām vietām, kur izskanēs Sāras Braitmenas divpadsmitā albuma turnejas koncerts, vismaz tā pašlaik paredzēts.

2013. gadā klajā nākušais albums veltīts kosmiskajai tematikai, un šādā pat stilistikā ir veidots šovs. Albuma Dreamchaser ieraksta tapšanā Braitmena pirmo reizi sadarbojās ar producentu Maiku Hedžu, kurš līdz šim strādājis ar daudzām slavenām grupām, arī U2. Par albuma singlu izvirzīts oriģinālsacerējums Angel. Tradicionāli nozīmīga daļa Braitmenas albumā iekļauto kompozīciju ir pāraranžētas citu mākslinieku vai grupu dziesmas. Piemēram, On The Day Like This (Elbow), Glósóli (Sigur Ros), Maika Oldfīlda Closer, Pola un Lindas Makartniju Venus and Mars u. c. Kritiķi šo Sāras Braitmenas albumu atzinuši par viņas karjeras visspēcīgāko apliecinājumu, izceļot ļoti veiksmīgu un pārdomātu kompozīciju atlasi, ko īpašu padarot viņas vokāla kvalitāte. Britu The Daily Express raksta: «..gandrīz sirreāls, lielākoties sirdi plosošs un satraucoši episks albums.» Arī The Sun pievienojas ar augsto visu piecu zvaigžņu novērtējumu: «..daudz oriģinālāks un saistošāks, nekā varētu sagaidīt no popoperas.»

Sapnis par kosmosu

Vēl pirms albuma Dreamchaser klajā nākšanas pērnajā gadā, tika izvērsta vērienīga reklāmas kampaņa, kurā viens no galvenajiem trumpjiem bija paziņojums 2012. gada oktobrī, ka viņa gatavojas kļūt par kosmisko tūristi. Nu zināms, ka Braitmena jau ir iegādājusies biļeti lidojumam ar krievu kosmosa kuģi un jau nākamgad dosies uz Starptautisko kosmosa staciju. Braitmena, publiski skaidrojot savu ekscentrisko lēmumu, to pamatoja ar bērnības sapni. «Es šo notikumu gaidu vairāk nekā jebko citu, ko līdz šim esmu darījusi. Lielāko daļu savas dzīves esmu ļoti vēlējusies ceļot kosmosā, bet man pat sapņos nerādījās, ka tas patiešām notiks,» sacījusi Braitmena, kura 1969. gadā televīzijā vērojusi cilvēka pirmos soļus uz Mēness. «60. gadu bērni redzēja raķetes, kas tika sūtītas kosmosā, un pirmo cilvēku uz Mēness. Kosmoss šķita ļoti svarīgs. Kad es uzzināju, ka iespējami pat suborbitāli lidojumi, es sapratu, ka tas ir mans sapnis un es vēlos to piepildīt.» Tūrisma ceļojumu uz Starptautisko kosmosa staciju jau ir izmantojuši teju desmit interesentu, arī irāņu izcelsmes amerikāniete Anušeha Ansari, kas līdz šim bijusi vienīgā sievietetūriste kosmosā. Tomēr Braitmena varētu būt pirmā un pagaidām vienīgā dziedātāja un izklaides industrijas pārstāve, kas būs devusies šādā ceļojumā. Loģiski, ka Braitmena nav atklājusi šā ekskluzīvā 12 dienu ilgā ceļojuma cenu, taču ārvalstu mediji aplēsuši, ka šis prieks viņai varētu izmaksāt ap 51 miljonu dolāru. Zināms, ka Braitmena pieteikusies lidojumam ar miljardiera Ričarda Brensona pirmā komerciālā kosmodroma kuģi SpaceShipTwo. Protams, ka lidojums kosmosā nav pārāk viegls pasākums un kosmosa tūristei nāksies pārtraukt savu radošo karjeru, lai izietu apmēram pusgadu ilgas apmācības Krievijā. Starp citu, tieši tā arī sākas albuma Dreamchaser turnejas koncerts – ar sapni par lidojumu kosmosā. Braitmenas talanta cienītājiem, protams, jaunajā šovā tiks arī pa saldajam ēdienam, jo tiks izpildīti arī daži no viņas slavenākajiem hitiem, piemēram,

nesenajā koncertā Maskavā publika tika priecēta gan ar Phantom of the Opera, gan ar Time to Say Goodbye, ko savulaik viņa izpildīja kopā ar itāliešu tenoru Andrea Bočelli.

Viss sākās ar Kaķiem

Sāras Braitmenas vārds ir sinonīms akadēmiskās un populārās mūzikas sintēzei, angliski dēvētai par Classical crossover, kuru viņa radījusi un kopj jau 25 gadus. Braitmenas slava sākās ar piedalīšanos Endrū Loida Vebera operās Kaķi (Cats, 1981) un Operas spoks (The Phantom of the Opera, 1986), bet pēc tam viņa pievērsās solokarjerai, ko vienmēr atzinīgi vērtējusi gan publika, gan kritiķi. Braitmenas solomākslinieces pūrā ir 11 soloalbumu un četras kompilācijas, kuru kopējā tirāža pārsniedz 30 miljonus, un septiņi DVD ar koptirāžu divi miljoni. Šo gadu laikā Braitmenas ieraksti saņēmuši 180 platīna un zelta diskus vairāk nekā 40 pasaules valstīs. Duetā ar Andrea Bočelli izpildītais hits Time to Say Goodbye iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā visu laiku pārdotākais singls Vācijā. ASV Ierakstu industrijas asociācija atzinusi Sāru Braitmenu par visu laiku veiksmīgāko akadēmiskās mūzikas izpildītāju. Sāras Braitmenas balss novērtēta ar neskaitāmām atzinības balvām un nominācijām, tajā skaitā Grammy, Echo un Golden Lion.

Izklaide

Šo sestdien, 12. oktobrī, Kultūras nams “Atmoda” aicina uz jauno un mazpazīstamo grupu konkursa “Nemiera blice 2025” pirmo kārtu, kurā spēkiem mērosies grupas “Stranded Jenny”, “Kapu Svētki” un “Panikas Lēkme”.

Svarīgākais