Liepājas Latviešu biedrības nams acina atzīmēt 20. sezonas sākumu

Pirmdien, 3. oktobrī, pulksten 19.00 ar svinīgām uzrunām pie Liepājas Latviešu biedrības nama un 19.30 lielajā zālē ar amatiermākslas kolektīvu radošajiem pieteikumiem Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs atklās 2011./2012. gada sezonu „Mēs esam... šeit... jau 20 gadus”.

1991. gads. Augusta pučs. Notiek Pilsētas padomes ārkārtas sēde, kas aicina iedzīvotājus izrādīt pilsonisko nepakļaušanos gadījumā, ja varu sagrābj militāri civilā komiteja.

Liepājas uzņēmumos ir sācies streiks, pārtraukta tramvaju un autobusu satiksme, Latvijas Tautas frontes valdes locekļi, milicija un prokuratūras darbinieki pārņem Latvijas Komunistiskās partijas īpašumu Graudu ielā 50, tiek demontēts Ļeņina piemineklis, bet 1.oktobrī no Kultūras nama ēkas Ludviķa ielā uz Liepājas Latviešu biedrības namu, kur tobrīd atradās Baltijas kara apgabala virsnieku nams, ar svinīgu gājienu pārceļas pašvaldības iestāde „Kultūras nams”.

Ar šo brīdi 1935. gada 27.oktobrī svinīgi atklātajā Liepājas Latviešu biedrības trīsstāvu namā atkal atgriežas latviešu kultūra un gars.

Šajā namā notiekošais vienmēr ir bijis cieši saistīts ar visas Latvijas likteni un tā asajiem pagriezieniem. Tā nav tikai ēka, bet tie pirmām kārtām ir cilvēki, kas likteņa pagriezienus „iznesuši” uz saviem pleciem.

Lai atzīmētu šo notikumu, aicināti visu 26 amatiermākslas kolektīvu esošie un topošie dalībnieki pulcēties pulksten 19.00 pie Liepājas Latviešu biedrības nama, kur ar svētku uzrunām atklās 20. sezonu jeb svinēs 20 gadus kopš Liepājas tautas mākslas un kultūras centrs darbojas šeit – Liepājas Latviešu biedrības namā. Uz sarīkojumu „Mēs esam.. šeit... jau 20 gadus” aicināti arī bijušie nama vadītāji – Vita Rozenberga, Mārcis Grīnbarts un Simona Rolava.

Darbības pirmie gadi namā direktores Vitas Rozenbergas vadībā pagāja uz tikko atjaunotās valsts neatkarības ideālu un entuziasma viļņa. Telpas tika iztīrītas un lielākajā daļā no tām veikti lielāki un mazāki remontdarbi, te bija vieta, kur kūsāt kūsāja sabiedriskā un radošā dzīve.

Vita Rozenberga Latviešu biedrības namu vadīja astoņus pašus pirmos, grūtākos un sarežģītākos neatkarīgās Latvijas atjaunotnes gadus. „Tas bija ļoti nabadzīgs laiks, kad vecā padomju sistēma sabruka, veikali tukši, bet vietā vēl nebija nekā, izņemot milzīgu garīgu pacilātību, patriotismu, savstarpēju mīlestību un pašaizliedzību,” kādā no intervijām laikrakstā „Kurzemes Vārds” atceras toreizējā direktore. „Domāju, ka neviens no mūsu pašdarbības kolektīvu lielā pulka nekad neaizmirsīs tās izjūtas, kad 1991. gada rudenī ar sarkanbaltsarkano karogu priekšā no vecā Kultūras nama svinīgā gājienā pa Ļeņina ielu, tagad – Lielo ielu, pāri Rožu laukumam pārnācām uz Virsnieku namu. Telpas bija ļoti nolaistas, lielā zāle briesmīgi oda pēc kirzas zābaku smēra. Bet gods kam gods, nams nebija izdemolēts, kā tas toreiz, pēc padomju varas pārstāvju aiziešanas, bija raksturīgi visā Latvijā. Galu galā arī tajā laikā šajā namā vairāk vai mazāk notika kultūras pasākumi, jo šeit atradās profesionāls Baltijas kara flotes teātris, bibliotēka un padomju karakuģu relikviju muzejs.”

Vakara turpinājumā visi aicināti lielajā zālē baudīt un līdzdarboties amatiermākslas kolektīvu radošajos pieteikumos. Tā būs unikāla iespēja vienuviet satikt visus Tautas mākslas un kultūras centra radošos kolektīvus.

Vairāki Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra amatiermākslas kolektīvi savu darbību jau ir uzsākuši septembrī, citi to uzsāks līdz ar oficiālo iestādes 2011./2012. gada sezonas atklāšanas sarīkojumu „Mēs esam... šeit... jau 20 gadus” 3. oktobra vakarā.

Jaunā sezona šogad iesākusies mazliet neierasti, jo Liepājas Latviešu biedrības namā turpinās vērienīgi ēkas siltināšanas, renovācijas un vides labiekārtošanas darbi, tāpēc daudziem kolektīviem mainītas nodarbību norišu vietas. Taču pavisam drīz jau kolektīvi atkal atgriezīsies izremontētās un mēģinājumu procesam atbilstošās telpās.

Svarīgākais