Pētījums: Liela daļa Latvijas sieviešu 8.martu uzskata par saviem svētkiem

Liela daļa jeb 63% Latvijas sieviešu 8.marta svētkus jeb Starptautisko sieviešu dienu izskata par saviem svētkiem un priecājas par saņemtajām dāvanām šajā dienā, liecina "DāvanuServiss.lv" sadarbībā ar tirgus izpētes uzņēmumu SIA "Tirgzinis" veiktais pētījums.

Pētījumā secināts, ka 50% sieviešu šajos svētkos no pretējā dzimuma pārstāvjiem saņem ziedus, bet 27% sieviešu atzīst, ka šajā dienā negaida kādus īpašus uzmanības apliecinājumus no vīriešiem, bet sarīko svētkus sev un savām draudzenēm pašas.

Aptaujas dalībnieces, kuras šos svētkus nesvin un nevēlas saņemt dāvanas, kā galveno argumentu min asociācijas ar padomju laikiem, bet 15% aptaujāto sieviešu nepatīk svinēt jebkādus svētkus.

Komentējot 8.marta svētku tradīcijas Latvijā, "DavanuServiss.lv" projektu vadītāja Diāna Struce uzsvēra, ka, neskatoties uz to, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem Starptautiskā sieviešu diena asociējas ar padomju laikiem, novērots, ka vīrieši šajā periodā dāvanas iegādājas visai aktīvi. "Visbiežāk mūsu klienti savām sievietēm izvēlas dāvināt kādu skaistumkopšanas procedūru, taču šogad kāda Latvijas sieviete dāvanā saņems lidojumu ar helikopteru," sacīja Struce.

Pētījums tika veikts no 1.marta līdz 4.martam visā Latvijā, aptaujājot 935 sievietes vecumā no 15 līdz 55 gadiem.

Par Starptautiskās sieviešu dienas pirmsākumu uzskata 1857.gada 8.martu, kad tekstilrūpniecībā strādājošās sievietes Ņujorkā izgāja ielās, protestējot pret smagajiem darba apstākļiem un smieklīgi mazo atalgojumu. 1909.gadā Amerikas sociālistiskā partija pasludināja, ka februāra pēdējā svētdienā jāsvin nacionālā sieviešu diena. 1910.gada augustā Kopenhāgenā, Starptautiskajā sociālistiskajā sieviešu konferencē, uzstājas Klāra Cetkina, aicinot svinēt sieviešu solidaritātes dienu. Sākuma datums bija 19.marts, tad 12., arī 2. un 9.marts. Kopš 1914.gada lielākajā daļā Eiropas šis datums ir 8.marts.

Izklaide

VEF Kultūras pilī 20. oktobrī ar īpašu koncertu viesosies savulaik megaslavenais dāņu elektroniskās mūzikas duets “Laid Back” – Tims Štāls (vokāls, taustiņi, bass, bungas) un Džons Guldbergs (vokāls, ģitāra, bass). Ja nu kādam šīs grupas vārds pagaisis no atmiņas, tad tādus gabalus kā “Bakerman” un it īpaši “Sunshine Reggae” laikam jau nu zinās visi.