Ukrainas kara 545. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:01]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:01 ASV neuzskata, ka pilna mēroga karš Ukrainā ar Krievijas Federāciju ir nonācis strupceļā.

Ukraina turpina atbrīvot zemi "metodiski, sistemātiski," Sky News publicē Baltā nama nacionālās drošības padomnieka Džeika Salivana paziņojumu, kas izteikts brīfinga laikā. Padomnieks uzsvēra, ka Ukrainas karavīri gūst panākumus savas valsts dienvidos, neskatoties uz Krievijas Federācijas uzbrukumiem.

"Mēs visu laiku esam likuši saprast, ka šis ir ļoti dinamisks kaujas lauks. Abas puses uzbrūk un aizsargājas vairākos punktos gar ļoti garu frontes līniju," sacīja Salivans.

19:43 Šodien Ukrainas Aizsardzības spēki atvairīja Krievijas karaspēka uzbrukumus Avdijevkas apgabalā un turpina aizkavēt ienaidnieka virzību Marinkas apgabalā.

Tā vakara kopsavilkumā paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Tiek atzīmēts, ka diennakts laikā notikušas 26 sadursmes.

Jo īpaši, kā informēja ģenerālštābs, Kupjanskas virzienā Harkovas apgabala Berestovas, Tverdokhlebovas, Kupjanskas-Uzlovojas apmetnes tika pakļautas ienaidnieka artilērijas un mīnmetēju apšaudēm, Limanskas virzienā ienaidnieks veica gaisa triecienus. Luhanskas apgabala Tverdokhlebovoy un Serebrjansky mežsaimniecības apgabali. Aptuveni 10 apmetnes tika pakļautas ienaidnieka artilērijas apšaudēm, jo ​​īpaši Belogorivka Luhanskas apgabalā un Zvanovka, Vesele, Disputed, Fedorovka Doņeckas apgabalā.

18:56 Krievijas Federācija uz laiku okupētajā Zaporožjes apgabala teritorijā izvieto jaunus spēkus.

Pirmdien, 21. augustā, Tokmakas pilsētā ieradās jauni burjati, teletona ēterā sacīja Melitopoles mērs, kuru joprojām bija sagūstījis ienaidnieks Ivans Fjodorovs. "Arvien vairāk ienaidnieka karaspēka vienību ierodas īslaicīgi okupētajā teritorijā. Piemēram, vakar Tokmokā iebrauca cita vienība no Burjatijas," viņš sacīja.

18:00. Ukrainas valsts izmeklēšanas birojs, policija un prokuratūra visā valstī veic simtiem kratīšanu militārpersonu uzņemšanas birojos, jo tur ir konstatētas vērienīgas korupcijas shēmas, vēsta pravda.com.ua.

16:26. Lidrobotu triecienu rezultātā Krievijas kara lidlaukos Soļcos un Šaikovā pilnībā iznīcināti divi stratēģiskie bumbvedēji "Tu-22M3", atsaucoties uz avotiem Ukrainas izlūkdienestos ziņo tīmekļa izdevums "Ukrainska Pravda". Vēl divas lidmašīnas guvušas nenozīmīgus bojājumus. Turklāt lidroboti palaisti no Krievijas teritorijas.

15:30. Ukraina atbrīvos Krimu ar militāriem līdzekļiem, ja Krievija to neatstās pati, uzsver Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

14:06. Ukrainas Bruņoto spēku 47.atsevišķās mehanizētās brigādes karavīri otrdien ar kauju iegāja Zaporižjas apgabala Robotines ciemā un no tā evakuēja sešus iedzīvotājus, otrdien informēja karaspēka operatīvi stratēģiskās grupas "Taurija" komandieris brigādes ģenerālis Oleksandrs Tarnavskis. Pēc nogādāšanas drošākā vietā 47.brigādes mediķi apskatīja iedzīvotājus un deva viņiem iespēju piezvanīt savām ģimenēm, Tarnavskis pavēstīja platformā "Telegram". Evakuācija bija nepieciešama, jo Krievijas karaspēks "turpina ciniski noslaucīt ciemu no zemes virsas", piebildis Tarnavskis.

12:40. Tiesībsargs nav konstatējis naida runu Ukrainas mākslinieku izstādē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja vietnieks Edgars Lākutis.

Izmantojot naida runas vērtēšanas kritērijus, tiesībsargs analizēja LNB Ukrainas mākslinieku grupas "TIGOIS project" laikmetīgā tēlniecības un gleznu izstādē "Mēs uzvarēsim! Переможемо!" izvietoto plakātu, uz kura lasāms vēstījums: "Pусский оккупант. Лучшее удобрение" ("Krievu okupanti. Labākais mēslojums"). Sūdzības iesniedzēja skatījumā minētais darbs bija aicinājums uz genocīdu, nogalināšanu, kā arī tieši draudēja viņa dzīvībai.

11:11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 258 340 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 410 iebrucēji.

09:30. Pirmdienas rītā Krievijas kara lidmašīnas veica gaisa triecienus Idlibas pilsētas rietumu nomalēs, uzbrūkot HTS militārai bāzei.

HTS, kuru vada bijusī "Al Qaeda" Sīrijas filiāle, kontrolē Idlibas, Latakijas, Hamas un Alepo provinču daļas. Šis grupējums regulāri veic uzbrukumus Sīrijas karavīriem un valdību atbalstošiem spēkiem.

Sīrijas Aizsardzības ministrija pirmdien paziņoja, ka tās spēki ir notriekuši "trīs ar sprāgstvielām piekrautus dronus", kurus darbināja "teroristu organizācijas".

08:00. Ar algotņu grupējumu "Vagner" saistītajos "Telegram" kanālos pirmdien publiskots pirmais grupējuma līdera Jevgeņija Prigožina videoieraksts kopš jūnija beigās notikušā vagneriešu dumpja.

Ierakstā, kas, pēc visa spriežot, uzņemts Āfrikā, redzams Prigožins maskēšanās tērpā, stāvot tuksnešainā apvidū ar ieroci rokās, bet netālu redzami bruņoti cilvēki un automobiļi.

Veltījis dažus vārdus "Krievijas diženumam visos kontinentos", Prigožins piebilst, ka "Vagner" vervē cilvēkus. Videoklipā arī redzams telefona numurs, uz kuru var zvanīt, lai pieteiktos.

07:00. Krievijas pretgaisa aizsardzības spēki otrdien notriekuši vēl divus dronus virs Maskavas apgabala, paziņoja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins.

"Pretgaisa aizsardzība notrieca divus kaujas dronus. Vienu - Krasnogorskā, bet otru - pie Čascu ciemata," lietotnē "Telegram" paziņoja Sobjaņins, nesniedzot sīkākas ziņas par postījumiem vai cietušajiem. Krievijas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka virs Maskavas apgabala ir notriekti divi Ukrainas droni, bet virs Brjanskas apgabala - vēl divi, un piebilda, ka cietušo neesot.

Gaisa satiksme Vnukovas, Šeremetjevas un Domodedovas lidostās tika īslaicīgi apturēta, ziņoja Krievijas ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz avotu aviācijas dienestā.

00:10 Grieķija piedalīsies ukraiņu pilotu apmācībās uz F-16, tiek apspriestas detaļas par aizsardzības atbalstu Ukrainai.

To Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pavēstīja kopīgā darbā ar Grieķijas Republikas premjerministru Kiriakosu Micotakisu, tiekoties ar mediju pārstāvjiem.

Svarīgākais