PĒ­TĪ­JUMS: Vai piln­mē­ness ie­tek­mē uguns­grē­ku sta­tis­ti­ku?

© f64

Ser­ti­fi­cēts as­tro­logs, as­tro­noms un as­tro­fi­zi­ķis Ju­ris Kau­liņš ir ana­li­zē­jis uguns­grē­ku sais­tī­bu Lat­vi­jā ar Mē­ness die­nu, Mē­ness fā­žu un pla­nē­tu ie­tek­mi. Vi­ņa pē­tī­jums ap­tvē­ra as­to­ņu ga­du pe­ri­odu – no 1993. ga­da 1. jan­vā­ra līdz 2000. ga­da 31. de­cem­brim. Se­ci­nā­jums ir īss – Mē­ness fak­to­ri uguns­grē­ku ris­ku ie­tek­mē maz. Bet kas tad to ie­tek­mē?

Kā un ko vēr­tē­ja

As­tro­logs sa­vu sa­kā­mo ie­sāk ar vār­diem: «Ja jau as­tro­lo­ģi­ju dē­vē­jam par zi­nāt­ni, tad va­jag ie­vē­rot zi­nāt­nis­kos prin­ci­pus. Tā­pēc ana­li­zē­ju lie­lu, pat ma­sī­vu no­ti­ku­mu skai­tu un mek­lē­ju sa­kri­tī­bas vai ne­sa­kri­tī­bas.» Sa­ska­ņā ar Valsts ugun­sdzē­sī­bas un glāb­ša­nas die­nes­ta (VUGD) da­tiem, ie­priekš mi­nē­ta­jā as­to­ņu ga­du lai­kā Lat­vi­jā re­ģis­trē­ti 49 619 iz­sau­ku­mu, vi­dē­ji 17 iz­sau­ku­mu die­nā. Ju­ris Kau­liņš no­rā­da, ka VUGD nav at­se­viš­ķi iz­da­lī­ta sta­tis­ti­ka ti­kai par uguns­grē­kiem, tā­pēc ne­ga­dī­ju­mu ko­pē­jā ap­ko­po­ju­mā ie­kļauts arī glā­bē­ju vei­kums – slī­cē­ju glāb­ša­na, glāb­ša­nas dar­bi uz jū­ras, pa­lī­dzī­ba avā­ri­jās un sa­dzī­vis­kas lie­tas – kad jā­no­ceļ ko­kā uz­kā­pis ka­ķis vai jā­at­ver dzī­vok­ļa dur­vis. Viņš gan pie­bilst, ka uguns­grē­ki to­mēr ir lie­lā­kā iz­sau­ku­mu da­ļa.

As­tro­logs iz­vēr­tē­ja ne­ga­dī­ju­mu bie­žu­mu ne ti­kai Mē­ness die­nās, bet arī ņe­mot vē­rā Mē­ness at­ra­ša­nos zo­di­aka zī­mēs, Mē­ness fā­zes, pie­mē­ram, piln­mē­ne­si, či­ka lai­kus, kā arī ci­tu pla­nē­tu as­pek­tus. At­klā­jās, ka pla­nē­tu ie­tek­me uguns­ne­lai­mes ie­tek­mē vai­rāk ne­kā, ie­spē­jams, līdz šim ti­ka uz­ska­tīts.

 

Mē­ness die­nās – mie­rī­gi 

Ana­li­zē­jot iz­sau­ku­mus Mē­ness die­nās, re­dzams, ka ne­ga­dī­ju­mu skai­ta svār­stī­bas ir ne­lie­las. Maz­liet lie­lāks ne­kā vi­dē­ji iz­sau­ku­mu skaits ir re­ģis­trēts piln­mē­ness lai­kā, kā arī 14. Mē­ness die­nā. Re­la­tī­vi vis­ma­zāk ne­ga­dī­ju­mu bi­jis 10. Mē­ness die­nā, kas tiek rak­stu­ro­ta kā ļo­ti la­ba.

Pie­mē­ram, 14. Mē­ness die­na tiek uz­ska­tī­ta par lab­vē­lī­gu, bet ta­jā ir no­ti­cis pat vai­rāk ne­ga­dī­ju­mu ne­kā par slik­ta­jām uz­ska­tī­ta­jās die­nās. As­tro­logs no­rā­da, ka 9. Mē­ness die­nā, ko dē­vē par vie­nu no ne­ga­tī­vā­ka­jām, ne­būt ne­no­tiek vai­rāk ne­ga­dī­ju­mu. Sa­vu­kārt 29. Mē­ness die­na at­tais­no sa­vu ne­lā­go sla­vu – tad tie­šām ne­ga­dī­ju­mu sta­tis­ti­ka ne­lie­ci­na par dro­šu­mu, tā­pēc var pie­krist līdz šim past­āvē­ju­ša­jam uz­ska­tam, ka pe­ri­ods pirms Mē­ness fā­žu mai­ņas nav lab­vē­līgs.

As­tro­lo­ga vēr­tē­ju­mā piln­mē­ness lai­kā un 29. Mē­ness die­nā drī­zāk «no­strā­dā» cil­vē­ka fi­zi­olo­ģi­ja un psiho­lo­ģi­ja, ne­vis ār­ējie fak­to­ri, ku­ri pa­lie­li­na ne­ga­dī­ju­mu ris­ku. Var teikt, ka cil­vēks kļūst ne­uz­ma­nī­gāks. To­mēr, lai ana­li­zē­tu ris­ka fak­to­rus no šā­da as­pek­ta, va­ja­dzē­tu ie­gūt da­tus no Ne­at­lie­ka­mās me­di­cī­nis­kās pa­lī­dzī­bas die­nes­ta. Ju­ris Kau­liņš uz­sver, ka, iz­vēr­tē­jot ti­kai Mē­ness die­nu ie­tek­mi, ne­ga­dī­ju­mu skai­ta svār­stī­bas nav bū­tis­kas. Tā­pēc šo fak­to­ru ne­var iz­man­tot kā vie­nī­go, lai kon­sta­tē­tu li­kum­sa­ka­rī­bas ne­ga­dī­ju­mu sta­tis­ti­kā.

 

Zo­di­aka zīm­ju pa­ra­dok­si

Bū­tu lo­ģis­ki iz­spriest, ka, Mē­ne­sim at­ro­do­ties Auna vai Skor­pi­ona zī­mē, ne­ga­dī­ju­mu skai­tam kriet­ni jā­pa­lie­li­nās, sa­lī­dzi­not ar nei­trā­lu zo­di­aka zī­mi, pie­mē­ram, Sva­riem. Ta­ču sa­nāk pre­tē­ji. Aunā ne­ga­dī­ju­mu ir ma­zāk ne­kā Sva­ros, at­klāj as­tro­logs. (Cil­vē­kiem, ku­ri ar as­tro­lo­ģi­ju ne­no­dar­bo­jas pro­fe­si­onā­li, jā­pas­kaid­ro, ka Sva­ri ir Gai­sa sti­hi­jas zī­me. As­tro­lo­ģi­jā pie­ņemts, ka ne­ga­dī­ju­mi vai­rāk sais­tī­ti ar no­sa­cī­ti teh­nis­kām ie­rī­cēm un lie­tām, kas nav Sva­ru pār­zi­ņā.) To­ties Lau­vā, kas ir Uguns sti­hi­jas zī­me, ne­ga­dī­ju­mu skaits ir vis­ma­zā­kais. In­te­re­san­ti, ka, Mē­ne­sim esot Skor­pi­ona zī­mē, kas arī tiek uz­ska­tī­ta par ris­kan­tu, ne­ga­dī­ju­mu bi­jis vēl ma­zāk ne­kā Sva­ros. Sa­vu­kārt vai­rāk ne­ga­dī­ju­mu no­ti­cis tad, kad Mē­ness ie­stū­rē­jis Ūdens sti­hi­jas zī­mēs – Vē­zī un Zi­vīs.

Kā­pēc tā? As­tro­logs uz­ska­ta, ka Ūdens sti­hi­jas zīm­ju no­sa­cī­to bīs­ta­mī­bu var iz­skaid­rot ar cil­vē­cis­ko fak­to­ru. Kad Mē­ness at­ro­das Vē­zī, Zi­vīs vai Skor­pi­onā, cil­vē­ki re­aģē emo­ci­onā­li un var kļūst ne­uz­ma­nī­gā­ki. Tas va­rē­tu da­ļē­ji iz­skaid­rot vi­ņa pē­tī­ju­ma re­zul­tā­tus. Re­zu­mē­jums skan: ko­pu­mā ne­ga­dī­ju­mu skai­ta svār­stī­bas nav tik ie­vē­ro­ja­mas, lai ap­gal­vo­tu, ka tad, kad Mē­ness ie­gā­jis kā­dā at­se­viš­ķā zo­di­aka zī­mē, ne­ga­dī­ju­mu risks bīs­ta­mi pie­augs.

«Lē­nās» pla­nē­tas ir bīs­ta­mā­kas

Či­ka lai­kā ne­ga­dī­ju­mu skaits ir bi­jis ne­daudz virs vi­dē­jā rā­dī­ju­ma, 14. Mē­ness die­nā – tā­pat, arī Mē­ness Vē­zī, tukšs vai jauns Mē­ness, piln­mē­ness, Mē­ness kon­jun­kci­ja ar Mar­su ne­ko bū­tis­ku ne­at­klāj, uz­skai­ta as­tro­logs, rā­dot dia­gram­mas.

Pē­tī­ju­ma gai­tā viņš pa­pla­ši­nā­ja ie­spē­ja­mo bīs­ta­mo fak­to­ru lo­ku, un dia­gram­mā uz­reiz vē­ro­jams lē­ciens. Sau­les kon­jun­kci­ja ar Sa­tur­nu, Sau­les kvad­rāts ar Urā­nu un ar Nep­tū­nu, Mar­sa kon­jun­kci­ja ar Sa­tur­nu, Marss Auna zī­mē – lūk, bīs­ta­mā­kie pe­ri­odi!

«Mē­ness fak­to­ri pa­tie­sī­bā svār­stās maz, bet pla­nē­tu fak­tors ie­spai­do kriet­ni vai­rāk. Tur­klāt – lē­no pla­nē­tu ie­dar­bī­ba ir jū­ta­mā­ka ne­kā ci­ti fak­to­ri. Tie­ši tad va­rē­tu prog­no­zēt uguns­grē­ka ris­kus, bet jā­iz­vēr­tē pla­nē­tu kon­fi­gu­rā­ci­jas. Vis­bīs­ta­mā­kā ir Ju­pi­te­ra kon­jun­kci­ja ar Sa­tur­nu – tās abas ir lie­lā­kās un lē­nā­kās pla­nē­tas,» stās­ta as­tro­logs.

Tad jau pro­blē­mu uz­vel­ša­na Mē­ne­sim ir ti­kai tāds pie­ņemts un iz­de­vīgs ste­reo­tips? «Jā, ja vēr­tē­jam ti­kai Mē­ne­si,» at­bild Ju­ris Kau­liņš. Viņš uz­ska­ta, ka pro­ce­su un no­ti­ku­mu vēr­tē­ša­nā iz­man­tot ti­kai Mē­ness die­nas un či­ka lai­kus ir «diez­gan tuk­ša pa­da­rī­ša­na». No­piet­nā­ka ana­lī­ze ie­spē­ja­ma, vēr­tē­jot pla­nē­tu kon­fi­gu­rā­ci­jas. As­tro­logs uz­sver – lai iz­rai­sī­tos no­ti­kums, ne­pie­tiek ti­kai ar Mē­ness as­pek­tu vien. Ja jau ek­sis­tē kā­da no pla­nē­tu kon­fi­gu­rā­ci­jām, tad gan Mē­ness var būt pē­dē­jais slē­dzis, kas «ie­slēdz» no­ti­ku­mu. Pē­tī­jums to ap­stip­ri­na, re­zu­mē Ju­ris Kau­liņš.

 

Tra­ģis­kā­kie uguns­grē­ki vēl jā­pē­ta

As­tro­logs sa­ka – tra­ģis­kā­ko un pos­to­šā­ko uguns­grē­ku pē­tī­ša­na bū­tu jā­veic at­se­viš­ķi. Ta­ču tad va­rē­tu ras­ties šau­bas, cik sta­tis­tis­ki pre­cīzs bū­tu tāds pē­tī­jums par uguns­grē­kiem ko­pu­mā, jo ana­li­zē­to ne­ga­dī­ju­mu skaits ir ne­liels. Kat­rā zi­ņā ie­vē­ro­ja­mi ma­zāks ne­kā ko­pē­jā sta­tis­ti­ka un, ie­spē­jams, ne­pie­tie­ka­mi liels, lai va­rē­tu iz­da­rīt vis­pā­rē­jus se­ci­nā­ju­mus.

Tā kā sa­ru­nā­ja­mies ne­il­gi pirms Mē­ness ap­tum­su­ma, ko pie­dzī­vo­jām 4. ap­rī­lī, Ju­ris Kau­liņš brī­di­na, ka uguns­ne­laim­ju un ci­tu ne­ga­dī­ju­mu prog­no­zēs jā­ņem vē­rā arī laiks starp ap­tum­su­miem. Tāds pe­ri­ods il­ga no mar­ta bei­gām līdz ap­rī­ļa pir­ma­jām die­nām. Pe­ri­ods starp ap­tum­su­miem ir ris­kants laiks, kad no­tiek vai­rāk da­žā­du avā­ri­ju un ne­lai­mes ga­dī­ju­mu. As­tro­lo­gi to vēr­tē kā dra­ma­tis­ku lai­ku, bet Ju­ris Kau­liņš pie­bilst: «Ne jau vien­mēr ap­tum­su­mi trā­pās uz ris­kan­tiem as­pek­tiem, pie­mē­ram, lē­no pla­nē­tu kon­fi­gu­rā­ci­jām. Tā­pēc ne­var trak­tēt tā – tik­līdz ap­tum­sums, tā vai­rāk ne­ga­dī­ju­mu. Bet šo­gad tā no­ti­ka.»

 

Ne­ga­dī­ju­mi dien­nak­tī Lat­vi­jā

Lai­ka pe­ri­ods no 1.1.1993. līdz 31.12.2000.

Ko­pē­jais iz­sau­ku­mu skaits 49 619,

vi­dē­ji 17 iz­sau­ku­mu die­nā.

Či­ka laiks 18

  1. Mē­ness die­na 18,6

Mē­ness Vē­zī 18

Tukšs Mē­ness 17,8

Pilns Mē­ness 18

Mē­ness kon­jun­kci­ja ar Mar­su 17

Sau­les kon­jun­kci­ja ar Sa­tur­nu 22,7

Sau­les kvad­rāts ar Urā­nu 25,2

Sau­les kvad­rāts ar Nep­tū­nu 24,6

Mar­sa kon­jun­kci­ja ar Sa­tur­nu 24,1

Mar­sa kvad­rāts ar Urā­nu 23,7

Mar­sa kvad­rāts ar Nep­tū­nu 26,8

Ju­pi­te­ra kon­jun­kci­ja ar Sa­tur­nu 29,4

Marss Aunā 26,2

Avots: As­tro­lo­ga Ju­ra Kau­li­ņa pē­tī­jums

Horoskopi

Jums ir jāizturas pret šiem cilvēkiem ar īpašu piesardzību un nestāstiet viņiem noslēpumus. Patiesai draudzībai ir liela vērtība. Dažkārt ir grūti dalīties savos noslēpumos ar mīļajiem, taču uzticēšanās draugiem arī var būt riskanta.