"Kremlini" draud Polijai

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vērsa virkni apmelojumu pret Poliju, paziņojot, ka tā vēlas ne tikai iesaistīties karā Ukrainā, bet vēloties vērst uzbrukumus arī pret Baltkrieviju. Putins Drošības padomes sēdē paziņoja, ka jebkura agresija, kas tiks vērsta pret Baltkrieviju, tikšot uzskatīta par uzbrukumu Krievijai. Polija ir kategoriski noraidījusi jebkādus apgalvojumus, ka tā vēloties uzbrukt Baltkrievijai.

Tāpat Putins un viņu pavadošā propagandistu svīta vēstīja, ka Polija esot izveidojusi Polijas-Lietuvas-Ukrainas brigādi, lai tieši iesaistītos karadarbībā Ukrainā un sev sagrābtu Ukrainas Rietumu teritorijas. "Kas attiecas uz poļu līderiem, tad viņi, šķiet, rēķinās, ka zem "NATO lietussarga" varēs izveidot kaut kādu koalīciju un tiešā veidā iejaukties Ukrainas konfliktā, lai tad "atrautu" sev treknāku gabalu, atgūtu sev, kā viņi uzskata, savas vēsturiskās teritorijas - mūsdienu Rietumukrainu," apgalvoja Putins, nekādus pierādījumus šiem vārdiem neminot. Varšava uzsver, ka šādi apgalvojumi ir meli un pēc Putina paziņojuma uz Ārlietu ministriju izsaukusi Krievijas vēstnieku Polijā paskaidrojumu sniegšanai.

Krievu propagandisti arī izplata viltus ziņas par Polijas-Lietuvas-Ukrainas brigādi, kas došoties karot uz Ukrainu. Patiesībā šāda brigāde tika izveidota jau 2014.gadā, lai attīstītu militāro sadarbību starp trīs valstīm. 2020.gadā, atzīmējot brigādes piecu gadu jubileju, Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks izteicās, ka triju valstu sadarbības būtību vislabāk atspoguļo brigādes komandiera sauklis "trīs tautas - viena vīzija". Polija saskaņā ar Blaščaka teikto rūpējoties par alianses Austrumu flanga drošību, kas ietver arī militāro sadarbību ar kaimiņvalstīm. Īpaši vērts uzsvērt, ka minētā brigāde nevienā brīdī nav piedalījusies karā Ukrainā. Taču krievu propagandisti ne ar pušplēstu vārdu nemin, ka šāda brigāde pastāv jau teju 10 gadus, tā vietā tiek apgalvots, ka tā ir nupat izveidota, lai tieši iesaistītos karadarbībā Ukrainā.

Turklāt, kā apgalvo gan Putins, gan propagandisti, Polija vēloties sagrābt Ukrainas Rietumu teritorijas, tādēļ arī Ukrainu neuzņemot NATO, lai netraucētu Polijai "pakampt savu kumosu". Līdztekus "kremlini" apgalvoja, ka poļi ir nepateicīgi, jo ir aizmirsuši, ka tagadējās Polijas Rietumu teritorijas esot Staļina dāvana Polijai pēc Otrā pasaules kara.

Protams, propagandisti kliedza, ka, ja tas būšot nepieciešams, viņi varot to atgādināt. Atkal tika izspēlēts vecais naratīvs par to, ka Polijā atdzimstot fašisms un poļi esot aizmirsuši, kam jāpateicas par Polijas atbrīvošanu no nacistiem Otrā pasaules kara laikā.

Svarīgākais