Latvijā vislabāk atalgoti ir projektu vadītāji un juristi, zemākās algas tirdzniecībā strādājošajiem

Latvijā vislabāk atalgoti ir projektu vadītāji un juristi, zemākās algas ir mazumtirdzniecībā strādājošajiem, liecina starptautiskās vadības konsultāciju kompānijas "Hay Group" veiktais pētījums par darbinieku atalgojumu Latvijā.

Pētījuma dati liecina, ka Latvijā trīs augstāk apmaksātās specialitātes ir projektu vadītāji, juristi, finanšu, grāmatvedības un pārdošanas speciālisti. Informācijas tehnoloģiju (IT) jomā strādājošie, kas pērn bija visaugstāk apmaksātākais darbs, šogad Latvijā ir ceturtais vislabāk apmaksātais. Savukārt viszemāk apmaksāts joprojām ir izpētes un attīstības, kā arī mazumtirdzniecībā strādājošo darbs, liecina "Hay Group" veiktais pētījums.

"Hay Group" atalgojuma informācijas pakalpojumu biznesa vadītāja Latvijā Līga Rode otrdien žurnālistiem, prezentējot pētījuma rezultātus, pastāstīja, ka uzņēmumi darbiniekiem ir atkal sākuši paaugstināt algas un arvien vairāk darbinieku saņem bonusus.

Pētījuma dati liecina, ka kopumā darbinieku pamatalga 2011.gadā ir pieaugusi par 1,2%, kā arī, salīdzinot ar pērno gadu, pieaudzis to darbinieku skaits, kuri saņēmuši bonusus. "Analizējot datus, var redzēt, ka bonusi netiek piešķirti par plānu izpildi, bet vairāk darbinieku lojalitātes stiprināšanai un kompensācijai par krīzes laikā novārtā pamesto atlīdzību par darbinieku ieguldījumu organizācijas darbībā un attīstībā. Cits būtisks faktors ir tas, ka izmaksātie bonusi paredzēti arī kā stimuls darbinieku nākotnes motivācijai un iesaistībai," teica Rode.

Viņa paskaidroja, ka atalgojuma pieaugumu ietekmē vairāki faktori – labāko darbinieku novērtēšana un motivēšana, izmaiņas amata pienākumos un atbildībā, iekšējais taisnīgums un ārējā konkurētspēja, kā arī darbinieku pārpirkšana.

"Latvijā ir jūtama ekonomikas atveseļošanās, gandrīz pusi no iekšzemes kopprodukta pašlaik veido eksports, – tas ir būtisks rādītājs. Uzņēmumi palielina darbinieku algas ekonomikas stabilizācijas un organizācijas iekšējā taisnīguma iespaidā. Pirmskrīzes laikā atalgojumi vienā uzņēmumā nebija līdzsvaroti, piemēram, bieži vien darbinieks, kas strādāja vairākus gadus, sanēma krietni zemāku atalgojumu nekā uzņēmumā ienācis jauns darbinieks. Lai vakanci aizpildītu ar profesionālu kadru, kurš uzreiz būtu spējīgs pildīt amata pienākumus, jaunajam darbiniekam bija jāmaksā vairāk. Krīze deva iespēju uzņēmumiem padarīt atalgojuma praksi izlīdzinātāku un godīgāku," klāstīja "Hay Group" atalgojuma informācijas pakalpojumu biznesa vadītāja.

Pētījumā arī atklāts, ka šogad uzņēmumi vairāk uzmanības pievērš darbinieku sniegumam. "Šogad parādījusies tendence, ka uzņēmumi darbiniekus vairāk vērtē pēc individuāliem rezultātiem. Salīdzinot divu pēdējo gadu pētījumu datus par atalgojumu, parādās tendence – darbinieki, kuri uzrādījuši labus rezultātus, bet kuru alga bijusi zem tirgus līmeņa vai tirgus līmenī, šogad ir saņēmuši algas palielinājumu pat līdz 10%," sacīja Rode.

Lielākais darbinieku trūkums Latvijā ir IT, pārdošanas un inženiertehniskajās specialitātēs. "Ekonomika ir sākusi stabilizēties, un uzņēmumiem atkal ir nepieciešams vairāk darbinieku. Ja krīzes laikā darbinieku pieprasījums bija ārkārtīgi neliels, tagad situācija ir mainījusies. Uznēmumiem ir parādījusies vajadzība pēc augsti kvalificētiem un zinošiem speciālistiem. Tirgū ir atgriezies tā saucamais "head hunting" jeb galvu medības. Tas arī ir viens no faktoriem, kas ietekmē algu kāpumu – lai attīstītos, uzņēmumiem jāpārpērk zinošākie profesionāļi, piedāvājot augstāku atalgojumu nekā iepriekšējā darbavietā," informēja vadītāja.

Rode prognozēja, ka 2012.gadā svarīga loma algu pieaugumā būs inflācijai. Uzņēmumi algas parasti pārskata gada beigās vai sākumā. Lai arī patlaban uzņēmumi atalgojuma pārskatīšanas procesā inflācijas faktoru neņem vērā, statistikas speciālisti prognozē, ka gada beigās patēriņa cenas būs palielinājušās par 4,2%, un ir pamats uzskatīt, ka nākamgad darbinieki sarunās ar vadītājiem par algas paaugstināšanu atsauksies arī uz inflācijas rādītājiem. Ekonomikas attīstības iespaidā palielināsies pieprasījums pēc speciālistiem un vadītājiem, kas arī veicinās augstāku atalgojumu, teica Rode.

Pētījumā rezultāti liecina, ka nākamgadā vairāk nekā puse jeb 56% no aptaujātajiem uzņēmumiem plāno pārskatīt algas ar mērķi paaugstināt tās vismaz atsevišķiem darbiniekiem, savukārt 44% uzņēmumu nākamgad iecerējuši atstāt darbinieku atalgojumu līdzšinējā līmenī. Aptaujātie uzņēmumi 2011.gadā paredzēja paaugstināt darbinieku algas vidēji par 2,1%.

"Hay Group" pētījums arī liecina, ka Latvijas algas nav pietuvojušās rietumvalstu atalgojuma līmenim. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, vislielākās atšķirības ir administratīvā personāla atalgojumā, bet mazākās – vadības līmeņa darbinieku atalgojumā, pastāstīja Rode.

"Hay Group" atalgojumu pētījumā piedalījās 149 Latvijas organizācijas – valsts un privātā sektora uzņēmumi, Latvijas kapitāla un starptautiskās kompānijas. Pētījumā analizēti 35,1 tūkstoša darbinieku darba samaksas dati, kā arī pētījums aptver vadības, speciālistu, administratīvā personāla un mazkvalificētā darbaspēka atalgojumu.

Ekonomika

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.