Oktobra cenu monitorings: Cenas nav mainījušās 83% preču

Vairākumam preču pamata cena ir palikusi nemainīga - 83% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērots 7% gadījumu, bet 9% gadījumu cena ir samazinājusies, liecina jaunākie cenu monitoringa rezultāti. Oktobra pirmā cenu monitoringa ietvaros tika fiksētas cenas gan latos, gan eiro.

Novērojumi liecina, ka cenas eiro tika norādītas 97,3% gadījumu, bet 2,7% cenas eiro vēl nebija norādītas. Atsevišķi gadījumi, kad kādai precei vai pakalpojumam nav norādīta cena eiro, ir konstatēti visās lielākajās Latvijas pilsētās, kurās tika veikts cenu monitorings. Informācija par šiem gadījumiem ir sniegta Patērētāju tiesību aizsardzības centram, kas tuvākajās cenu kontrolēs pārbaudīs datus, tā novēršot iespējamo pārkāpumu.

Cenu monitoringā secināts, ka oktobrī pārtikas produktu cenas lielākoties ir palikušas nemainīgas. Cena nav mainījusies rīsiem, griķiem, auzu pārslām, makaroniem, kā arī sēklu un kviešu maizei. Tomēr konstatēti arī atsevišķi cenu svārstību gadījumi. Rudzu maize divos gadījumos kļuvusi dārgāka par septiņiem santīmiem jeb 7,87%, bet tostermaizes cena trīs gadījumos samazinājusies par pieciem santīmiem jeb 8,06%. Arī cepumu cena samazinājusies - septiņos gadījumos tie kļuvuši lētāki par pieciem santīmiem jeb 11,36%.

Svaigas gaļas produktu grupā cena nemainīga saglabājusies svaigai liellopa gaļai, savukārt svaigai cūkgaļai novērots cenu pieaugums. Svaiga cūkgaļas šķiņķa cena divpadsmit gadījumos palielinājusies par 3-14 santīmiem (0,87%-4,44%), savukārt svaiga cūkgaļas karbonāde divpadsmit gadījumos kļuvusi dārgāka par desmit santīmiem jeb (2,30%-2,44%).

Desu un žāvējumu produktu grupā cenas lielākoties nav mainījušas - cenas palikušas nemainīgas dažāda veida desām (pusžāvētām un vārītām), kā arī pelmeņiem un cīsiņiem. Tāpat arī zivju un zivju izstrādājumu produktu grupā cena nemainīga palikusi makrelei, svaigam lasim, krabju nūjiņām un siļķu rolmopšiem.

Piena produktu grupā cenas lielākoties palikušas nemainīgas - cena nav mainījusies pienam, kefīram un biezpienam. Tomēr atsevišķiem produktiem novērotas cenu svārstības - cenu pieaugums novērots Holandes sieram (piecos gadījumos cena pieaugusi par 20 santīmiem jeb 4,26%), savukārt Krievijas siera cena svārstījusies abos virzienos (četros gadījumos tā palielinājusies par 24 santīmiem (4,85%), bet divos gadījumos samazinājusies par 20 santīmiem (3,85%)). Cenas nav mainījušās eļļai, sviestam un margarīnam.

Augļu grupā cenas oktobrī lielākoties palikušas nemainīgas. Izņēmums ir vīnogas, kuru cena sešos gadījumos pieaugusi par 6-10 santīmiem (4,65%-8,40%), kā arī āboli - to cena trīs gadījumos samazinājusies par 4-16 santīmiem jeb 4,04%-12,80%.

Cenu svārstības sezonalitātes ietekmē biežāk novērotas dārzeņu grupā. Svaigie gurķi septiņos gadījumos kļuvuši dārgāki par 50-76 santīmiem, arī tomātu cena ievērojami palielinājusies - 15 gadījumos konstatēts sadārdzinājums par 50-66 santīmiem. Tajā pašā laikā kartupeļi, kāposti un burkāni oktobrī kļuvuši lētāki - kartupeļu cena astoņpadsmit gadījumos samazinājusies par 4-10 santīmiem( 16%-40%), kāposti trīspadsmit gadījumos nopērkami lētāk par 2-6 santīmiem (6,90%-20,69%), bet burkānu cena trīspadsmit gadījumos sarukusi par 3-16 santīmiem (7,69%-41,03%).

Nemainīga cena lielākoties saglabājusies tādiem ikdienā bieži lietojamiem produktiem kā cukurs, sāls, tēja un kafija. Cena garšvielām divos gadījumos samazinājusies par sešiem santīmiem (5,22%). Arī minerālūdens astoņos gadījumos kļuvis lētāks par septiņiem santīmiem jeb 17,95%.

Alkoholisko dzērienu grupā cenas nav mainījušās alum, sidram, vīnam, brendijam, degvīnam un viskijam.

Pievēršoties atlikušo preču grupu apskatam - cenas nav mainījušās saimniecības precēm (trauku mazgājamais līdzeklis, cauruļu tīrāmais līdzeklis) un personīgās aprūpes precēm (zobu pasta, ziepes, dušas želeja, šampūns, skuvekļi), kā arī tabakas izstrādājumiem. Cenas lielākoties nav mainījušās arī preses izdevumiem un medikamentiem.

Konstatētas arī degvielas cenu svārstības - 95.benzīna cena 24 gadījumos samazinājusies par 3-5 santīmiem (2,86%-5,66%), arī dīzeļdegvielas cena 24 gadījumos samazinājusies par 3-5 santīmiem (3,25%-5,27%).

Pakalpojumu grupā cenas nemainīgas palikušas autostāvvietu pakalpojumiem un kino biļetēm. Cenas pieaugušas apģērbu tīrīšanas pakalpojumiem, kas varētu būt skaidrojams ar eiro cenu noapaļošanu uz augšu. Tā piemēram, vienā gadījumā cena pieaugusi no 6,8 latiem uz 6,82 latiem, kas attiecīgi eiro izteiksmē veido pieaugumu no 9,68 eiro uz 9,7 eiro. Piecos gadījumos par 3-50 santīmiem pieaugusi cena apavu remonta pakalpojumiem. Arī šajā pakalpojumu grupā cenu pieaugums varētu būt skaidrojams ar eiro cenu noapaļošanu uz augšu. Tā, piemēram, apavu remonts, kas iepriekš maksāja 2,5 latus jeb 3,56 eiro, oktobrī maksāja 2,53 latus jeb 3,6 eiro. Cenas atsevišķos gadījumos pieaugušas arī autoskolu pakalpojumiem, taču tas varētu būt skaidrojams ar autoskolu cenu akciju politiku.

Cenu samazināšanās novērota mobilo sakaru pakalpojumiem - 14 gadījumos tie kļuvuši lētāki par četriem santīmiem.

Abos virzienos cenas ir svārstījušās taksometru pakalpojumiem, viesnīcu pakalpojumiem, skaistumkopšanas pakalpojumiem, kā arī ēdināšanas pakalpojumiem. Ēdināšanas pakalpojumu cenas atsevišķos gadījumos varētu būt mainījušās eiro cenu noapaļošanas rezultātā - šeit redzami gan pozitīvie, gan negatīvie piemēri. Tā, piemēram, soļankas porcijas cena vienā gadījumā no 1,5 latiem jeb 2,13 eiro pieaugusi uz 1,76 latiem jeb 2,50 eiro, savukārt citā gadījumā - no Ls 2,2 latiem jeb 3,13 eiro samazinājusies uz 2,14 latiem jeb 3,05 eiro.

Patēriņa cenu monitorings ir viens no Latvijas Nacionālā eiro ieviešanas plānā iekļautajiem pasākumiem. No šā gada janvāra līdz septembrim cenu monitorings tika veikts reizi mēnesī; no šī gada 1.oktobra līdz 31.decembrim cenas tiks novērotas četras reizes mēnesī. Cenu monitoringu plānots veikt arī 2014.gadā. Patēriņa cenu monitoringa veikšanas galvenais mērķis ir novērot cenu svārstības pirms eiro ieviešanas un tās laikā dažādās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

Cenu monitoringa ietvaros tiek novērotas cenas maizes un labības izstrādājumiem, gaļai, zivīm un to izstrādājumiem, augļiem, dārzeņiem, tējai, kafijai, atspirdzinošajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, mājokļa komunālajiem pakalpojumiem un remontam, medicīniskajiem produktiem, transporta pakalpojumiem, sakariem, presei, atsevišķiem izklaides pasākumu izdevumiem, kā arī ēdināšanas, finanšu, tūrisma, personīgās aprūpes un citiem pakalpojumiem.

Cenu pieraksti 120 precēm un pakalpojumiem vairāk nekā 400 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās tiek veikti vienā dienā Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Jelgavā, Ventspilī un Rēzeknē.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais