Aukstajā sezonā, kad saaukstēšanās un gripas risks pieaug, īpaši aktuāls kļūst jautājums par organisma dabisko aizsargspēju stiprināšanu. C vitamīns jeb askorbīnskābe šajā procesā spēlē neaizvietojamu lomu, norāda BENU Aptiekas farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
Kā zināms, tad dzīvojot mūsu platuma grādos, daudziem mēdz būt D vitamīna deficīts, jo pie mums saule nespīd tik spoži, kā, piemēram, dienvidos. Lai izvairītos no vitamīna deficīta organismā, aptiekās pieejami dažāda veida uztura bagātinātāji. Vai zinājāt, ka katrai vecuma grupai ir nepieciešams uzņemt atšķirīgu D vitamīna devu?
Kā zināms, tad C vitamīnam piemīt imunitāti spēcinošas īpašības. Šo vitamīnu var uzņemt ne tikai ar aptiekā pieejamajiem uztura bagātinātājiem, bet arī ar pārtiku. C vitamīns ir sastopams dažādos pārtikas produktos. Visbiežāk tiek izcelts, ka šo vitamīnu var uzņemt ar citrusaugļiem, taču ir arī vēl citi pārtikas produkti, kuru sastāvā ir šis vērtīgais vitamīns.
Kā zināms, tad cilvēkiem, kas dzīvo mūsu platuma grādos, bieži vien ir D vitamīna deficīts. Lai novērstu šī vitamīna trūkumu organismā, ārsti iesaka lietot uztura bagātinātājus. Bet vai zināt, kas notiek ar jūsu ķermeni laikā, kad katru dienu cītīgi dzerat šos vitamīnus? Izlasiet!
71% Latvijas iedzīvotāju ir saskārušies ar D vitamīna deficītu organismā, tā liecina nesen veikta "Norstat" pētījumā. Tāpat arvien biežāk D vitamīna deficīts tiek saistīts ar dažādām saslimšanām, akūtām un hroniskām slimībām, tostarp dažādām infekcijas slimībām, depresiju un pat diabēta un insulta risku.
Pēdējo pāris gadu laikā strauji augusi cilvēku interese par vitamīnu D, kam ir daudz vitāli svarīgu funkciju, taču vitamīnu klāstā ir arī daudzi citi organismam vērtīgi vitamīni. Mazāk novērtēts, tomēr veselībai un labam izskatam svarīgs ir vitamīns E, ko mēdz dēvēt par skaistuma vitamīnu un antioksidantu. Farmaceite Līga Cīrule atgādina, kādas funkcijas veic šis vitamīns un kuros produktos tas dabīgi atrodams.
Kopš pandēmijas sākuma ievērojami palielinājusies iedzīvotāju interese par D vitamīnu, tostarp tā ietekmi uz Covid-19 un citu vīrusu izraisītu saslimšanu profilaksi.
Starp aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri pēdējā gada laikā ir veikuši D vitamīna analīzes, 48% respondentu analīžu rezultāti uzrādīja nepietiekamu D vitamīna līmeni (30% - nepietiekams, 13% - deficīts, 5% - kritiski zems), 25% D vitamīna līmenis organismā bija pietiekams, 16% - optimāls, 3% - augsts, savukārt 8% konkrētu atbildi sniegt nevarēja, secināts Vigantolvit un Gemius veiktajā aptaujā.
C vitamīnam dažādos avotos tiek piedēvētas teju vai brīnumspējas cīņā ar vīrusiem un dažādām saslimšanām, tāpēc uzturzinātnes speciāliste Dzintra Kokta kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI apkopojusi galvenos faktus par C vitamīnu un padomus, kā šo būtisko vielu veiksmīgāk uzņemt ar savu ikdienas uzturu, lai imunitātes stiprināšanu var apvienot ar garšīgu ēdienu un nevajadzētu lietot farmācijas preparātus.
Starp vairākiem pēdējo gadu laikā Eiropas Savienībā reģistrētajiem jaunajiem pārtikas produktiem atrodams arī K2 vitamīns jeb menakvinons. Tas liek domāt, ka runa nav par kārtējo modes lietu, kuru drīz vien aizmirsīs. Reģistrācija garantē, ka produkts neapdraud cilvēka veselību un patērētājs netiek maldināts.