D vitamīns - cik liela deva jāuzņem katrai vecuma grupai?

© unsplash.com

Kā zināms, tad dzīvojot mūsu platuma grādos, daudziem mēdz būt D vitamīna deficīts, jo pie mums saule nespīd tik spoži, kā, piemēram, dienvidos. Lai izvairītos no vitamīna deficīta organismā, aptiekās pieejami dažāda veida uztura bagātinātāji. Vai zinājāt, ka katrai vecuma grupai ir nepieciešams uzņemt atšķirīgu D vitamīna devu?

Kāpēc organismam ir nepieciešams D vitamīns? Šis vitamīns palīdz uzturēt labu imūnsistēmu, stiprina kaulus un zobus, sniedz enerģiju un pat uzlabo garastāvokli.

unsplash.com

1. Zīdaiņi (0 - 12 mēneši)

Nepieciešamais D vitamīna daudzums: 25 mikrogrami (1000 SV)

D vitamīnu mēdz saukt arī par "saules vitamīnu". Šo vitamīnu organisms dabiski ražo, kad ir pakļauts saules gaismai. Bet, tā kā zīdaiņiem ir jutīga āda, veselības eksperti iesaka tos tiešos saules staros neatstāt, lai pasargātu viņus no UV stariem. Izvairīšanas no tiešiem saules stariem un gadījumā, ja mātes piens satur zemu D vitamīna līmeni, var pastāvēt augsts risks, ka zīdainim ir D vitamīna deficīts. Pirms nolemjat savam mazulim dod uztura bagātinātājus, obligāti konsultējaties ar ārstu.

pexels.com

2. Bērni (1 līdz 10 gadi)

Nepieciešamais D vitamīna daudzums: 50 mikrogrami (2000 SV)

Veselības eksperte Fernsisa Largenmena-Rota norāda, ka ļoti labs D vitamīna avots maziem bērniem ir pilnpiens. Aptuveni 220 mililitri pilnpiena satur 124 SV D vitamīna. Eksperte norāda, ka vēl viens ļoti labs produkts, kur ēst, lai uzņemtu D vitamīnu, ir rikotas siers.

pexels.com

3. Pusaudži (11 līdz 17 gadi)

Nepieciešamais D vitamīna daudzums: 100 mikrogrami (4000 SV)

Pusaudžiem ar uzturu ir daudz vieglāk uzņemt nepieciešamo vitamīna devu, jo viņi var nebūt tik izvēlīgi pārtikā, kā mazāki bērni. Piemēram, labs D vitamīna avots ir olas. Viena ola satur 41 SV D vitamīna. Savukārt tie bērni, kuri ir iecienījuši lasi, ēdot šo zivi arī uzņem D vitamīnu. Aptuveni 85 grami laša satur vairāk nekā pusi no dienā ieteicamās D vitamīna devas.

pexels.com

4. Pieaugušie

Nepieciešamais D vitamīna daudzums: 100 mikrogrami (4000 SV)

Pieauguši cilvēki ierasti vairāk rūpējas par savu veselību. Lai pasargātu ādu no kaitīgajiem saules stariem, mēs mēdzam vairāk laika pavadīt ēnā, kā arī lietot saules aizsargkrēmus. Kā rezultātā uzņemtais D vitamīns no saules samazinās. Tomēr tajā pašā laikā pieaugušie uzturā lietot daudzveidīgu pārtiku, tādējādi tieši ar ēdienu varam palielināt D vitamīna līmeni organismā. Ar D vitamīnu bagāti produkti ir treknās zivis (lasis, sardīnes, tuncis), olu dzeltenumi. Atsevišķus pārtikas produktus ražotāji mēdz papildināt ar D vitamīnu, tāpēc, ja veikalos redzat šādus produktus, tad iegādājaties tieši tos. Piemēram, ar D vitamīnu var tikt bagātināta apelsīnu sula, augu piens, piena produkti (piens, jogurts).


Avots: 1 un 2

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Veselība

Steidzīgajās ikdienas gaitās pat nenojaušam, ka daudzi mūsu paradumi var kaitēt zobu veselībai. Iespējams, no dažiem var atbrīvoties bez pūlēm, bet ar citiem tik labi neveiksies.

Svarīgākais