Uzturs

8.aug 2017
Trekns ēdiens daudziem ir sinonīms garšīgam ēdienam vai arī veselībai un slaidam augumam bīstamam ēdienam. Tomēr ne visiem taukains ēdiens šķiet garšīgs vai traucē uzturēt slaidu augumu un labu veselību.
25.jūl 2017
Ir labi saprotama vēlme sašķirot savus paradumus veselīgos un neveselīgos un pie šī iedalījuma arī turēties, jo ikdienā nav laika daudz prātot, kāpēc jārīkojas tā vai citādi. Reizēm ir labi šos uzskatus kritiski pārlūkot, lai atsijātu novecojušos un iesīkstējušos, kā arī mainīgās modes diktētos viendienīšus.
21.jūl 2017
Individuāli pielāgots uzturs un fiziskas aktivitātes - atslēga labākai svara kontrolei
28.jun 2017
Sāls jau gadsimtiem ilgi ir bijusi neatņemama mūsu garšvielu plaukta sastāvdaļa. Taču pēdējās desmitgadēs tā ieguvusi sliktu slavu, tāpēc daudzi to cenšas izslēgt no savas ēdienkartes. Tā kā topošās māmiņas īpaši rūpējas par savu veselību, tad tā ir viena no garšvielām, kam jāpievērš papildu uzmanība. Vairāk par sāls ietekmi un to, kādu sāli labāk izvēlēties grūtniecēm, stāsta uztura speciāliste Inga Pūce.
16.jun 2017
Sāls ir viena no senākām garšvielām, ko izmantoja jau Neolīta laikmetā. Taču, uzturā lietojot pārāk daudz sāls, iespējams iedzīvoties dažādās veselības problēmās. Uztura speciāliste Inga Pūce dod padomus, kā samazināt sāls daudzumu uzturā un kā sāli aizstāt ar citām garšvielām.
8.jun 2017
Fizioloģija starp dzimumiem atšķiras, veidojot citādus paradumus un nepieciešamības, tostarp uzturā. Lai gan vairumā gadījumu vīrieši un sievietes pieraduši ēst vienā katlā gatavotu ēdienu, papildus jāuzņem produkti, kas vērtīgi labsajūtai un fiziskai veselībai, pamatojoties uz dzimuma īpatnībām.
2.jun 2017
Jo vairāk silda saule, jo biežāk cilvēki remdē slāpes ar dažādiem veikalā nopērkamiem dzērieniem – pieaug pieprasījums pēc sulām, limonādēm, ūdens. Uzturzinātnes speciāliste un pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta ir apkopojis svarīgāko informāciju par atspirdzinošajiem dzērieniem.
26.mai 2017
Vasaru mēdz dēvēt par grilēšanas sezonu, taču tas ir visai nosacīti, jo lielākie grilēšanas entuziasti to nepārtrauc nevienā gadalaikā, savukārt citiem sezona sākas un beidzas ar vienu pikniku. Grilētu produktu cienītāji apgalvo, ka šis ēdienu gatavošanas veids esot veselīgāks nekā cepšana uz pannas, jo grilējot produktu poras noslēdzas un tie patur sevī visas vērtīgās vielas. Nereti grilēšana prasa arī īsāku laiku nekā citi ēdiena gatavošanas veidi.
25.mai 2017
Pavasaris ir laiks, kad veikalu plauktos parādās arvien vairāk jaunās ražas labumu gan no Latvijas, gan ārvalstu ražotājiem. Arī mūsu organisms sāk vairāk ilgoties pēc svaigiem, aromātiskiem ēdieniem. Tādēļ biežāk izvēlamies vieglu maltīti un mazāk ēdam termiski apstrādātus ēdienus, to vietā izvēloties svaigas, ērti pagatavojamas uzkodas, tomēr svarīgi, lai ar uzturu uzņemam visas organismam nepieciešamās vielas. Uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas ir apkopojusi padomus pavasara ēdienkartes veidošanai un piedāvā arī veselīgu vitamīnu kokteiļa recepti pavasarīgai maltītei.
11.mai 2017
Iestājoties pavasarim, līdzīgi kā no jauna uzplaukst daba, arī mums ir vēlme sākt kaut ko jaunu, iegūt enerģiju, nodarboties ar sportu, ēst veselīgi un parūpēties arī par skaistu augumu. Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai ikdienā justos labi un iegūtu ideālu formu, ir veselīgs uzturs. Ievērot to nepavisam nav grūti un vienlaikus jāzina, kādas ir tipiskākās uztura kļūdas, kas traucē iegūt skaistu augumu.
10.mai 2017
Jau šo svētdien, 14. maijā, Rīgā norisināsies Lattelecom Rīgas maratons - skriešanas svētki, kam gatavojas arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) 255 skrējēju lielā komanda. Tajā startēs gan vietējie, gan ārvalstu studenti, kā arī RSU darbinieki un mācībspēki. Viņu vidū būs arī studiju programmas Uzturs 4. kursa studente, skriešanas entuziaste Dārta Tene, kas dalās pieredzē un zināšanās par ieteicamo ēdienkarti pirms un pēc garām distancēm.
18.apr 2017
«Pārim, kas vēlas bērnu, ir rūpīgi jāseko līdzi savai ēdienkartei,» stāsta ginekoloģe, klīnikas EGV vadītāja Zane Vītiņa. Līdztekus daudziem citiem faktoriem, kas ietekmē cilvēku spēju radīt pēcnācējus, arī uzturam ir sava nozīme. Par to, kā ar uztura palīdzību iespējams veicināt auglību, stāsta uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
12.mar 2017
Izdzirdot vārdu savienojumu paleolīta diēta, nevienam vien prātā uzburas ainiņa ar akmens laikmeta cilvēkiem, kas trūcīgā apģērbā skraida pakaļ mamutiem. Tas nav tālu no patiesības, jo paleolīta diēta patiesi balstās uz tādu produktu lietošanu uzturā, ko ir ēduši cilvēki akmens laikmetā. Runa ir par periodu, kas ildzis aptuveni 2.5 miljonus gadu un beidzies pirms 10 tūkstošiem gadu, kad sākās lauksaimniecības attīstība un notika pāreja uz graudaugiem balstītām maltītēm. Pirms tam alu cilvēku galvenie iztikas avoti bijuši savvaļas dzīvnieki un augi, kas tad arī ir pamatā konkrētās diētas ēdieniem, stāsta portāla "Topi vesels" autore Ance Anna Šternberga un uztura speciāliste Eva Kataja.
2.mar 2017
Pārtikas produktiem ir noteikts derīguma termiņš, taču bieži vien tie sabojājās ātrāk. Īpaša uzmanība jāpievērš pārtikas produktu iepakošanai un uzglabāšanai ledusskapī un ārpus tā. Šefpavārs Normunds Baranovskis sniedz padomus kā uzglabāt dažādu pārtikas grupu produktus, lai tiek ilgāk saglabātos svaigi un garšīgi.
28.feb 2017
Ja dzīvē šķietami viss ir kārtībā, slodze nav lielāka par ierasto, bet trūkst enerģijas, ārsti iesaka pārbaudīt veselību, jo nogurums var būt kādas slimības izpausme.
23.feb 2017
Lai paspilgtinātu ēdiena garšas buķeti un piešķirtu tai eleganci, vīnu iesaka baudīt ne tikai kopā ar ēdienu, bet arī izmantot to maltīšu pagatavošanā, it īpaši – pie dažādām mērcēm un marinādēm. Gardēdis Normunds Baranovskis un vīnzinis Mārcis Mitrevics iesaka trīs receptes, kas ļaus izjust vīna sniegtās nianses dažādos ēdienu pagatavošanas veidos.
23.feb 2017
Ziemas un rudens aukstajos mēnešos bērnu un arī pieaugušo imunitāte ir noslogota – organisms kļūst uzņēmīgāks pret sezonas vīrusiem, un tam ir nepieciešamas lielākas rezerves atjaunošanās procesā. Lai izvairītos no sliktas pašsajūtas un noguruma, būtiska nozīme ir uzņemtās pārtikas kvalitātei un uzturvērtībai. Uztura speciāliste Olga Ļubina dalās pieredzē, kā sakārtot savu ēdienkarti, lai pavasari sagaidītu enerģijas pilni un moži.
31.jan 2017
Saskaņā ar sporta apģērbu zīmola 4F veikto pētījumu* precīzi trešdaļa Latvijas iedzīvotāju (33 %) ir diezgan neapmierināta ar savu fizisko formu, savukārt 5,7 % ir pilnīgi neapmierināti. Uz jautājumu, kāpēc tad viņi regulāri nenodarbojas ar sportu, vairums (40 %) atbildēja, ka viņiem nav laika, 17 % nav atraduši sporta veidu, kas viņiem patīk, bet piektdaļa (19 %) cieš no enerģijas trūkuma.
23.jan 2017
Gada pirmie mēneši ir laiks, kad parasti tikko uzsāktās jaunās apņemšanās piedzīvo arī vislielākos izaicinājumus. Tās vienā mirklī var nonākt nepacietības un kārdinājumu varā. Īpaši tas attiecas uz apņemšanos turpmāk ēst veselīgi, un visbiežāk tieši našķošanās ir lielākais klupšanas akmens. Par to, kā, neatsakoties arī no našķošanās, tomēr ēst veselīgi, konsultē diētas ārste Lolita Neimane.
29.nov 2016
Nav noslēpums, ka viens no veselīga dzīvesveida stūrakmeņiem ir pilnvērtīgs uzturs, kas nodrošina mūsu organismu ar tam nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem. Diemžēl liela daļa sabiedrības arvien neievēro pareizus uztura pamatprincipus, kā rezultātā cieš veselība, un nereti rodas arī aptaukošanās. Lai uzzinātu vairāk par uztura nozīmi cilvēka dzīvē un citiem ar ēšanas paradumiem saistītiem jautājumiem, labi zināmais gaļas zīmols "Rakvere" uz sarunu aicināja pieredzes bagāto gastroenterologu - profesoru Anatoliju Danilānu.