Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Izstrādāti jauni uztura ieteikumi grūtniecēm un veģetāriešiem

© pixabay.com

Veselības ministrija (VM) izstrādājusi jaunus uztura ieteikumus grūtniecēm un veģetāriešiem, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Kā norāda SPKC, uzturs ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem cilvēka veselībai, un šī iemesla dēļ neatkarīgi no cilvēka izvēlētā uztura, tam ir jābūt sabalansētam, daudzveidīgam un veselīgam, lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamo enerģiju, uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām. "Nepietiekama uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu uzņemšana ilgtermiņā var negatīvi ietekmēt organisma darbību, piemēram, imunitātes novājināšanos, nervu sistēmas darbības traucējumus, veicināt osteoporozes, anēmijas jeb mazasinības attīstību, svara zudumu vai palielināšanos.

Lai informētu sabiedrību par veselīga uztura pamatprincipiem, VM izstrādāja divus jaunus uztura ieteikumus - "Veselīga uztura ieteikumi sievietēm grūtniecības laikā" un "Veselīga uztura ieteikumu veģetāriešiem".

Veselīga uztura ieteikumi sievietēm grūtniecības laikā paredzēti veselām sievietēm, lai sniegtu rekomendācijas veselīgam un sabalansētam uzturam grūtniecības laikā. Ieteikumus izstrādāja, pamatojoties pēc veselības aprūpes speciālistu, kā arī Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām un Ziemeļvalstu uztura ieteikumiem.

Viens no ieteikumiem ir, piemēram, ēst regulāri un ik dienu dažādot uzturu, ēdienkartē iekļaujot sezonālus produktus no visām pārtikas produktu grupām. Tāpat svarīgi plānot savas maltītes un gatavot tās mājās. Grūtniecei katru dienu jāuzņem vismaz piecas porcijas jeb 500 grami dārzeņu un augļu, tostarp vismaz 300 grami dārzeņu.

Savukārt veselīga uztura ieteikumi veģetāriešiem izveidoti, lai informētu sabiedrību par sabalansēta uztura pamatprincipiem veseliem pieaugušajiem, kas veic mērenas intensitātes fiziskas aktivitātes, ievērojot veģetāru diētu. Šajos ieteikumos iekļauti uztura ieteikumi ovolaktoveģetāriešiem, kuri no uztura ir izslēguši gaļu, zivis un jūras produktus, kā arī pārtikas produktus, kuru izejvielās tiek izmantota gaļa, kauli, zivis vai jūras produkti.

Veģetāriešiem ministrija rekomendē dienā iekļaut trīs pamata ēdienreizes un divas līdz trīs uzkodas dienā, lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamo enerģijas, olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, vitamīnu un minerālvielu daudzumu, kā arī sāta sajūtu visas dienas garumā. Tāpat svarīgi samazināt pārtikas produktu, piemēram, pusfabrikātu ar augstu pievienotā sāls, cukura un tauku daudzumu lietošanu uzturā.

Jaunie uztura ieteikumi ar paraugiem uztura plānošanai un ēdienkartes piemēriem atrodami SPKC mājaslapā.