Uzturs

28.dec 2017
Jaunā gada sagaidīšana visbiežāk nav iedomājama bez bagātīgi klātiem galdiem, un parasti netrūkst arī grādīgāku un stiprāku dzērienu, kurus svētku reizēs iedzeram arī vairāk nekā vajadzētu. Nereti diena pēc svētkiem nāk ar smagām sekām: galvassāpēm, sliktu dūšu u.c. veselības problēmām. Lai palīdzētu izvairīties no šādām sekām, tiek lietoti dažādi līdzekļi, taču nereti organismam tiek nodarīts vēl lielāks kaitējums. Uztura speciālisti iesaka, ko darīt, lai arī dienas pēc svētkiem būtu patīkamas.
28.dec 2017
Gan garie un tumšie rudens vakari, gan drēgnie laikapstākļi gada nogalē cilvēkus mudina vairāk uzturēties mājās un biežāk sevi palutināt ar kādu gardu ēdienu, tāpēc tieši rudenī un ziemā parādās lielāks risks iegūt liekus kilogramus vai ciest no pārēšanās.
28.dec 2017
Par spīti tam, ka vairums pusaudžu zina, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot to ar dubultu porciju pusdienās. Šis ir viens no biežāk izplatītajiem, neveselīgajiem ēšanas paradumiem, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties. Lai Tavam skolēnam turpmāk aizbildinājumi nebūtu vienīgā brokastu sastāvdaļa, kulinārijas eksperte Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu.
15.dec 2017
Izklausās ekstrēmi, tomēr Vācijas uztura eksperti šobrīd izvērtē iespējamību pirmoreiz Eiropā atļaut parazītisku tārpu oliņu lietošanu uzturā, ziņo New Scientists.
10.dec 2017
Par spīti tam, ka vairums pusaudžu zina, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot to ar dubultu porciju pusdienās. Šis ir viens no biežāk izplatītajiem, neveselīgajiem ēšanas paradumiem, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties. Lai Tavam skolēnam turpmāk aizbildinājumi nebūtu vienīgā brokastu sastāvdaļa, Mamma Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu.
6.dec 2017
Sieru reti mēdz iekļaut ikdienā nepieciešamo produktu sarakstā, tomēr jaunā pētījumā atklājies, ka tas nemaz nav tik neveselīgs, kā līdz šim domāts, informē TIME Health.
5.dec 2017
68 gadus vecais Rolands Zagorskis pārsteidzis ar vizuālajām pārvērtībām - nieka trīs mēnešu laikā aktieris zaudējis 21 kilogramu.
1.dec 2017
67% latviešu atzīst, ka, dodoties braucienos uz citām Latvijas pilsētām, ietur maltīti ātrās ēdināšanas restorānos, savukārt 65% to dara arī ceļojot ārpus Latvijas.
17.okt 2017
Lai gan mūsdienās informācija par veselīgu un sabalansētu uzturu ir plaši pieejama, bērnu un jauniešu ēšanas paradumi kļūst arvien sliktāki. Bieži vien pieejamā informācija ir tik akadēmiska un “sausa”, ka nereti nedod izpratni, kā iegūtās zināšanas pielietot reālajā dzīvē, skaidro uztura speciāliste, Rimi skolu konkursa “Gardēžu klase” žūrijas locekle Olga Ļubina.
13.okt 2017
Runājot par veselīgu uzturu, bieži dzirdam vārdu "šķiedrvielas" jeb "balastvielas". Taču, ņemot vērā, ka šķiedrvielas neuzsūcas mūsu organismā, kā, piemēram, tas notiek ar taukiem un ogļhidrātiem, īsti nav saprotams, kā šķiedrvielas var palīdzēt mūsu organismam. Veselīga dzīvesveida veicināšanas programmas Rimi uztura speciālists iesaka vēstnese Inga Pūce stāsta par to, kādēļ šķiedrvielas ir svarīgi uzņemt, kā tās palīdz uzturēt mūsu organismu kārtībā un kuros produktos tās ir visvairāk.
29.sep 2017
Latvijas iedzīvotājiem ir paveicies, jo dzīvojam ekoloģiski tīrā vidē un elpojam tīru gaisu, pat galvaspilsētā ir salīdzinoši daudz koku, parku un dārzu, arī dzīves ritms ir gana mierīgs, īpaši, ja salīdzinām ar pasaules metropolēm, tad kāpēc mūs tomēr piemeklē dažādas saslimšanas? Ģimenes ārsts Alberto Sadu, kurš Latvijā dzīvo kopš 1992. gada, uzsver, ka Latvijas iedzīvotājiem vajag vairāk D vitamīnu un beidzot jāmācās dzert ūdens, jo tieši tas ir dzīvības un veselības kodols.
28.sep 2017
Bagātīgā un dāsnā rudens raža ir vitamīniem bagāta, tāpēc ir īstais laiks šo velšu baudīšanai. Stiprināt imunitāti garajam ziemas periodam vislabāk ir tieši ar sezonas augļiem un dārzeņiem.
28.sep 2017
Lielākā daļa jeb 79% Latvijas iedzīvotāju iepazīstas ar gaļas produkta sastāvu pirms to iegādājas. Viens no svarīgākajiem rādītājiem, kuriem iedzīvotāji pievērš uzmanību, ir E-vielu daudzums produktā (66%). Tāpat Latvijas iedzīvotāji seko līdzi sāls (25%) un tauku (19%) daudzumam izvēlētajā produktā – tā secināts jaunākajā „Maxima mazumtirdzniecības kompasa” pētījumā.
21.sep 2017
Visbiežāk ēdienu smarža uzkurina ēstgribu, taču ir produkti, kurus pasmaržojot, apetīte tiek nedaudz iegrožota.
16.sep 2017
Ir cil­vē­ki, ku­riem pa­tīk, ka ēdie­na garš­u un smar­žu ba­gā­ti­na aro­mā­tis­kā garš­vie­la – ķip­loks, bet ci­ti par tā pie­vie­no­ša­nu mal­tī­tei pa­už ne­pa­ti­ku. Ķip­loks ir ve­se­līgs, vie­na tā gal­vi­ņa sa­tur 4 ka­lo­ri­jas, bet ne­sa­tur tau­kus un ogļ­hid­rā­tus. Sērs, kas ir šī pro­duk­ta sa­stā­vā un pie­šķir spe­ci­fis­ku, asu aro­mā­tu, ma­zi­na kai­tī­gā ho­les­te­rī­na dau­dzu­mu, pa­ze­mi­na asins­spie­die­nu un ma­zi­na ris­ku sa­slimt ar kuņ­ģa un res­nās zar­nas vē­zi.
4.sep 2017
Gandrīz katrs no mums ir piedzīvojis brīdi, kad sāk mocīt izsalkums, tomēr laika kārtīgai maltītei nav un gribas nopirkt kādu našķi ātrām uzkodām.
31.aug 2017
"Ja vēlamies atbrīvoties no saviem tauku uzkrājumiem, jāsamazina arī to daudzums uzturā. Neveselīgs ēdiens pamazām, pili pa pilītei, mūs novārdzina, un tad, kad sasniegta kritiskā robeža – slimība un liekais svars ir klāt. Sākumā gan ir tikai svara izmaiņas, kas ir izteikts nesabalansēta uztura simptoms," stāsta veselīga dzīvesveida programmas Rimi Uztura speciālists iesaka vēstnese Inga Pūce un skaidro, kāpēc mums sāk parādīties liekie kilogrami un kā no tiem visvieglāk izvairīties.
28.aug 2017
Aukstā laikā bieži vien gribas tikai gulēt zem siltas segas, tāpēc nav slikta doma mājās jau laikus izveidot pārtikas krājumus.
25.aug 2017
Katrs ceturtais jeb 25% Latvijas iedzīvotāju apsver domu par uzturā lietoto gaļas un gaļas izstrādājumu apjomu samazināšanu vai atteikšanos no tā pavisam, kļūstot par veģetārieti vai vegānu – tā secināts jaunākajā „Maxima mazumtirdzniecības kompass” veiktajā pētījumā par iedzīvotāju gaļas un gaļas produktu lietošanu uzturā.
9.aug 2017
Mūsdienās arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīves veidam – vairāk sporto, ēd veselīgāk, samazina alkohola patēriņu. Bezalkoholiskais alus ir lieliska alternatīva tiem, kuriem garšo alus, bet kādu apsvērumu dēļ to nevar vai negrib lietot ikdienā.