Saldais kartupelis jeb batāte nav tikai moderns dārzenis no veselīga uztura blogiem – tā ir dabiski salda, krēmīga un uzturvielām bagāta sakne, kas Latvijā kļuvusi par īstu rudens dārzeņu karalieni. Batāte satur beta-karotīnu, C vitamīnu un šķiedrvielas, bet tās garša – nedaudz riekstaina un maigi salda – lieliski sader ar pikantām un aromātiskām garšvielām. Izmēģini pagatavot karamelizēto saldo kartupeli ar burkāniem un sīpoliem - lielisks gan kā veģetārs pamatēdiens, gan kā piedeva pie sātīgākiem gaļas ēdieniem. Ar recepti dalās “BBC Food”.
Kraukšķīgie un ar garšvielām bagātie kartupeļu čipsi ir daudzu vājība, taču nevienam nav noslēpums, ka tie pavisam noteikti nav veselīgi. Bet ja nu tie varētu tādi būt? “The Guardian” uztura speciālisti piedāvā mājās pagatavot čipsus, paraugoties uz tiem jaunā gaismā.
Saldie kartupeļi jeb batātes ir ļoti barojošs un daudzpusīgs tīteņu dzimtas augs. Šis dārzenis ir labs A un C vitamīna, mangāna avots. Kas notiks ar organismu, ja savā ēdienkartē iekļausim saldos kartupeļus?