Ekonomika

18.aug 2018
Piektdaļa iedzīvotāju (22%) ir saskārušies ar situāciju, kad iepriekš kavētie maksājumi traucējuši vai pat lieguši saņemt aizņēmumu. Turklāt absolūts vairākums no šīs situācijas nav guvuši mācību, jo arī šobrīd maksājumus neveic laikus, liecina Swedbank Finanšu institūta veiktā aptauja .
17.aug 2018
Fiskālās disciplīnas padome (FDP) brīdina par pārāk strauju budžeta izdevumu pieaugumu, piektdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica FDP priekšsēdētājs Jānis Platais.
17.aug 2018
Atšķirībā no lielākās daļas Latvijas iedzīvotāju profesionāli ārvalstu lielo investoru konsultanti izprot ekonomikas procesus un labi saprot, kas patiesībā norisinās Latvijas ekonomikā.
15.aug 2018
Latvijā šogad otrajā ceturksnī pamata darbavietā neto darba algu (pēc nodokļu samaksas) līdz 450 eiro mēnesī saņēma 30,6% darba ņēmēju, kas ir par 8,6 procentpunktiem mazāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotā informācija.
8.aug 2018
Latvijā šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas samazinājušās par 0,8%, bet gada inflācija - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2017.gada jūliju - sarukusi līdz 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
3.aug 2018
Turpina pieaugt to uzņēmēju skaits, kuri uzskata, ka darbaspēka pieejamība Latvijā jau tagad ir kritiskā līmenī, kā arī to respondentu skaits, kuri ir saskārušies ar tā trūkumu valstī. Tas noskaidrots Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) veiktajā aptaujā.
3.aug 2018
Jau trešo gadu SIA "Rīgas meži" kokzāģētavā Norupe tiek īstenots visai unikāls apaļkoka uzglabāšanas paņēmiens - 2017/2018.gada ziemas sezonā uz iepriekš sagatavota laukuma tika izveidota apaļo kokmateriālu ieziemota krautuve.
29.jūl 2018
Latvijas ekonomiskā augšupeja pēdējo gadu laikā ietekmējusi ne tikai galvaspilsētu, kurā iedzīvotāju pirktspēja un uzņēmumu ekonomiskā aktivitāte ir lielāka, bet arī reģionus un citas pilsētas. Tiesa, pirktspēja ir augstāka tieši lielajās pilsētās, tomēr ekonomiskā izaugsme jūtama it visur. Kādas ir atšķirības galvaspilsētas un reģionu komersantu aktivitātē un kādos gadījumos iedzīvotāji meklē atbalstu bankās stāsta Norvik bankas Kurzemes reģiona vadītāja, Biznesa augstskolas Turība absolvente Agnese Čerņevska.
28.jūl 2018
Kā liecina Swedbank dati, pēdējā gada laikā aizvien vairāk pieaug interese par īpašuma iegādi jaunajos projektos Rīgā. Aptuveni 14% iegādājušies dzīvokli tikko uzceltā mājā, bet 11% - tā dēvētajā otrreizējajā tirgū Rīgas centra ēkās, kā arī senāk ekspluatācijā nodotajās jauno projektu daudzdzīvokļu mājās. Līdz ar pieprasījuma pieaugumu, kā arī kopējo ekonomikas attīstību, pieaug jaunu nekustamo īpašumu attīstība, un šobrīd būvniecības stadijā vien ir 1500 jaunu dzīvokļu tā saucamajā ekonomiskajā segmentā (cenas līdz 1600 eiro par kvadrātmetru), vidējai aizdevuma summai par dzīvokli jaunajā projektā sasniedzot 86 000 eiro.
25.jūl 2018
100% vietējā kapitāla veikalu tīklam “top!” lielākā izaugsme pērn bijusi Latgalē, kur atvērti 19 jauni veikali un apgrozījums pieaudzis par 30%. Turpinot paplašināšanu, nākamgad plāno izvērst darbību līdz 300 veikaliem un nostiprināt lielākā vietējā veikalu tīkla pozīcijas.
23.jūl 2018
Pirmdien slavenais sporta apģērbu ražotājs “Adidas” paziņoja, ka vairs savā prokcijā neizmantos pirmreizējo plastmasu, tajā skaitā poliesteru, kas tiek izmantots kā t-kreklos, tā sporta krūšturos un ir populārs savā nelielā svara un ātrās žūšanas dēļ, raksta CNN.
23.jūl 2018
Šī gada 12. oktobrī visā Eiropas Savienībā stāsies spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva*, kas paredz vienota papildu degvielas marķējumu ieviešanu Eiropā.
23.jūl 2018
Swedbank Latvijā vecākā ekonomiste Lija Strašuna kļūs par Swedbank galveno ekonomisti Latvijā līdz ar Mārtiņa Kazāka iecelšanu Latvijas Bankas padomē. Savukārt par Swedbank Makroekonomikas pētījumu daļas vadītāju Baltijā un Swedbank Grupas galvenā ekonomista vietnieku kļūs Swedbank galvenais ekonomists Lietuvā Nerijus Mačulis.
23.jūl 2018
Ēdināšanas nozare pēdējā laikā nonākusi krustugunīs, sākot ar policijas kratīšanām restorānu tīklā “Vairāk saules”, beidzot ar Latvijas Restorānu biedrības pausto, ka Latvijas restorāniem izkļūt no pelēkās zonas liedz nesamērīgi augstais nodokļu slogs, tāpēc godīga restorānu biznesa pastāvēšana ir nopietni apdraudēta. Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis pat paudis presē viedokli, ka pilnībā veicot visu nodokļu un ar restorānu uzturēšanu saistīto izdevumu samaksu, nozares uzņēmumi cieš milzīgus zaudējumus un nopietni apsver sava biznesa slēgšanu vai pārcelšanu uz citu valsti.
22.jūl 2018
Igaunijā ir būtiski paaugstināts akcīzes nodoklis alkoholam — tā atšķirība ar Latviju tagad ir veseli 30 %, turklāt tiek prognozēts, ka alkoholisko dzērienu cenas augs arvien vairāk un vairāk, savukārt Igaunijas Nodokļu un muitas pārvalde publicējusi aprēķinus, kas liecina, ka tā saucamais alkohola tūrisms Igaunijas valsts budžetam pagājušogad izmaksājis aptuveni 30 miljonus eiro negūtu alkohola akcīzes nodokļa ieņēmumu dēļ. Veikalu tīkls „AlkOutlet dzērieni un vīni” nolēma izpētīt Igaunijas iedzīvotāju alkohola iegādes paradumus Latvijā.
21.jūl 2018
Norvik Bankas veiktā aptauja* atklāj, ka 84% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem pēdējo trīs mēnešu laikā ir izmantojuši medicīnas pakalpojumus un tikai 5% visus izdevumus segusi veselības apdrošināšana. Gandrīz puse (49%) iedzīvotāju medicīnas izdevumiem pēdējo trīs mēnešu laikā tērējuši līdz 50 eiro, 18% šie izdevumi bijuši robežās no 50 līdz 100 eiro, bet katram desmitajam (12%) – pat pārsnieguši 100 eiro. Raugoties uz lielajiem izdevumiem par veselības aprūpi, vairāk nekā trešdaļa aptaujāto būtu interesēti paši iegādāties veselības apdrošināšanu (34%).
19.jūl 2018
Šā gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas veikalos pie Igaunijas robežas pārdots aptuveni par 80% vairāk alus un 3,4 reizes vairāk citu vieglo alkoholisko dzērienu nekā attiecīgajā laikposmā pērn, liecina Igaunijas Aldaru asociācijas apkopotā informācija.
19.jūl 2018
Latvijas dabas resursu efektīva izmantošana jaunu preču ražošanā spētu radīt desmitiem tūkstošu jaunu darbavietu, taču, lai to panāktu, nepieciešamas ievērojami lielākas valsts investīcijas zinātnes attīstībā, Lielās talkas iniciatīvas desmit gadu jubilejas preses konferencē pauda uzņēmējs un profesors Gunters Pauli.
19.jūl 2018
Latvijas veikalos, kas atrodas pie Igaunijas robežas, pirmajā pusgadā pārdoti 1,6 miljoni litru stipro alkoholisko dzērienu, un tas nozīmē, ka Igaunija nodokļos zaudējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro, liecina Igaunijas Alkohola ražotāju un importētāju asociācijas (ATML) dati.
18.jūl 2018
No Latvijas izbraukušo darba ņēmēju vidū ir daudz aizspriedumu par atgriešanos, dzīvi un darbu Latvijā, kas vairs neatbilst aktuālajai situācijai, trešdien pēc semināra, kurā sociālās kustības "Latvija strādā" esošie un potenciālie partneri dalījās ar savu pieredzi emigrantu piesaistei darbam Latvijā, norādīja "Tele2" komercdepartamenta direktors Raivo Rosts.