"Moneyval": Latvijai jāuzlabo izpratne par naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas riskiem

© f64

Latvijai jāuzlabo izpratne par naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas riskiem, jaunākajā ziņojumā par Latviju norādījusi Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam "Moneyval".

Tāpēc "Moneyval" ieteic Latvijai veikt virkni prioritāru pasākumu.

Ziņojumā sacīts, ka nepieciešams nodrošināt, lai atbildīgās iestādes piedalās nacionālā riska novērtēšanas procesa visos posmos, kā arī jāuzlabo analīze par naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas radītajiem draudiem. Jānodrošina arī, lai tie subjekti, kam jāveic naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas riska novērtējums, izmantotu nacionālo novērtējumu, lai atbalstītu vai papildinātu savu riska novērtējumu.

Jāveic pasākumi, lai Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma subjektu izpratne par terorisma finansēšanas risku būtu plašāka par "teroristu sarakstu" pārbaudi, kā arī to izpratne par terorisma finansēšanas risku tiktu veicināta ar ieguldījumu nacionālajā riska novērtējumā, kā arī ar atsauksmju sniegšanu par nacionālo riska novērtējumu, norāda "Moneyval".

Nepieciešams arī pastiprināti piemērot minimālās prasības Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma subjektu veiktās klientu padziļinātās izpētes laikā apkopotās papildu informācijas un dokumentu kvalitātei, teikts ziņojumā.

Attiecībā uz iekšējo kontroli un procedūrām būtu jāapsver papildu normu ieviešana, kas nodrošinātu atbilstības un audita funkciju neatkarību, kā arī uzraudzības ceļā jānodrošina. lai visi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma subjekti efektīvi īstenotu iekšējo kontroli un procedūras. piebilst "Moneyval".

Ziņojumā teikts, ka būtu jāpārskata normatīvie akti attiecībā uz finanšu sankcijām un jāvelta adekvāti resursi, lai uzraudzītu, kā tiek ievērotas finanšu sankcijas attiecībā uz masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas un terorisma finansēšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijai vajadzētu būtiski palielināt ar naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas uzraudzību saistīto apmeklējumu skaitu nerezidentu noguldījumu banku sektorā, iesaka "Moneyval".

Ziņojuma norādīts, ka būtu jānodrošina, lai varasiestādes iegūst informāciju par patiesā labuma guvējiem visā juridiskās personas pastāvēšanas laikā, turklāt prioritāte šajā ziņā ir sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, attiecībā uz kurām naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas risks ir vislielākais.

Jau ziņots, ka "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā. Vēl astoņās jomās Latvijas rīcība tiek atzīta par vidēji efektīvu.

Ekonomika

Gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,8% salīdzinājumā ar 2,2% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada aprīļa, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.