Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Kuras ir uzņēmējām vislabvēlīgākās pilsētas?

© Publicitātes foto

Londona, Stokholma, Ņujorka, Sanfrancisko un Bostona jau otro gadu pēc kārtas saglabā vietu sievietēm uzņēmējām potenciāli labvēlīgāko pilsētu pieciniekā. Šādus rezultātus atklāj ikgadējais “Dell” iniciētais pētījums “Sievietēm uzņēmējām potenciāli labvēlīgāko pilsētu indekss” – vienīgais pasaulē dzimuma aspektu ietverošais indekss, kurā tiek pētīta pilsētas spēja piesaistīt un veicināt sieviešu izveidoto uzņēmumu izaugsmi un rezultātus. Pirmo vietu ieņem Ņujorka ar savu spēju piesaistīt un noturēt potenciālās sievietes uzņēmējas ar vislabāk novērtēto labvēlīgo un darba vidi; pēc tam turpmāk minētajā kārtībā vietas ieņem Londona, Bostona, Sanfrancisko un Stokholma. Labvēlīgākā Eiropas pilsēta attīstīto tehnoloģiju ziņā ir Londona, bet kultūras jomā – Stokholma. Savukārt trīs Eiropas pilsētas – Parīze, Telaviva un Berlīne – izceļas ka vienas no straujāko attīstību uzņēmušajām un noteiktās kategorijās aizvien augstāku reitingu pirmajā piecdesmitniekā ieņemošajām.

“Visā pasaulē sieviešu uzņēmējdarbības līmenis 2017. g. laikā ir izaudzis par 13 procentiem, tā atspoguļojot aizvien plašākās sieviešu reprezentācijas sabiedriskajā un privātajā sektorā paātrinājumu, kāds vērojams daudzos reģionos visā pasaulē. Tomēr sieviešu vadītās uzņēmējdarbības veiksmi joprojām var ierobežot finanšu, tehnoloģiskie, kultūras un poliskie šķēršļi - apgalvo Kārena Kvinta, “Dell” komercdirektore un izpildu viceprezidente. - Mēs ceram, ka sagatavotā dziļā analīze par sievietēm uzņēmējām labvēlīgākajām pilsētām, kā arī desmitiem pilsētu izstrādātie rīcības plāni sniegs vairāk iespēju politiķiem un pilsētu vadītājiem no analīzes pāriet uz reālu darbību, uzlabojot vidi potenciālajai sieviešu uzņēmējdarbībai, tādējādi veicinot arī vietējo kopienu, sabiedrības un visas globālās ekonomikas attīstību.”

Devītajā ikgadējā “Dell“ uzņēmējdarbībā iesaistījušos sieviešu tīkla galotņu sanāksmē (angliski Dell Women Entrepreneur Network Summit) “Dell” pasludināja pētījuma “2017. g. sievietēm uzņēmējām potenciāli vislabvēlīgāko pilsētu indekss” (angliski 2017 Women Entrepreneur Cities Index (WE Cities) rezultātus un prezentēja jaunus praktiskos instrumentus, kas paredzēti vietējās pašpārvaldes institūcijām un politiķiem, tiecoties palīdzēt sievietēm uzņēmējām veiksmīgi īstenot savu darbību.

Tehnoloģiju uzņēmums kopā ar “IHS Markit” ir sagatavojis dziļu analīzi par šķēršļiem un iespējām, kā sievietēm uzņēmējām izmantot finanšu un jaunāko tehnoloģiju resursus, kā arī prezentēja ieteicamos darbības plānus uzņēmējdarbības ekosistēmas uzlabošanai tajā iesaistītajām sievietēm vairākos desmitos pilsētu. Šo pilsētu vidū ir arī divas Eiropas galvaspilsētas - Amsterdama un Londona.

Šajos rīcība plānos ir aplūkotas pilsētu stiprās puses un jomas, kurās nepieciešamas izmaiņas, pilsētu vadībai sniedzot pamatotus zinātniskos pētījumus un rekomendācijas risinājumiem, kā veicināt potenciālo uzņēmējdarbību sieviešu vidū. Darbības plāni ir izstrādāti šīm pilsētām: Ostina, Bostona, Mehiko, Toronto, Londona, Amsterdama, Sidneja, Tokija, Sanpaulu, Singapūra.

“Pamatojoties uz daudzpusīgajiem datiem un analīzi, varam apgalvot, ka, novēršot šķēršļus sieviešu uzņēmējdarbībai, pilsētas ekonomiskajā perspektīvā ir vērojams pārsteidzoši liels pacēlums”, - zina teikt “Dell” valdības lietu viceprezidents Kriss Turners. - “Veiktais pētījums un sagatavotie darbības plāni ļauj būt tālredzīgiem un izprast, kuras sarakstā esošās pilsētas var mācīties cita no citas un veicināt politiskās izmaiņas sieviešu iesaistīšanai uzņēmējdarbībā un tās atbalstīšanai".

Pamatojoties uz pēdējo sešu gadu “Dell” potenciālo sieviešu - uzņēmēju izpētes datiem, ir noteiktas piecas svarīgākās pilsētas īpašību kategorijas: kapitāls, tehnoloģijas, talanti, kultūra un tirgus. Šīs kategorijas ir iedalītas divās grupās - darba vide un labvēlīga vide. Kopējā vērtējumā ir iekļauti 72 rādītāji, no kuriem 45, - gandrīz trešdaļa - ietver dzimuma aspektu. Individuālie rādītāji ir iedalīti pēc četriem kritērijiem: piemērotība, pamatdatu kvalitāte, indeksa unikalitāte un dzimuma aspekts.