Ekonomika

8.apr 2020
Politiķu uzdevums ir ne tikai radīt priekšnoteikumus krīzē iesaistīto institūciju un dalībvalstu koordinētai rīcībai, bet arī sagatavot skaidru ekonomikas atkopšanās plānu, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāte, Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas viceprezidente Sandra Kalniete.
7.apr 2020
Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte pirmdien paziņoja par jaunu ekonomikas stimulēšanas programmu, kuras mērķis ir iepludināt līdz 400 miljardiem eiro uzņēmumos, kurus skārusi koronavīrusa pandēmija.
6.apr 2020
Marts kļuvis par pirmo mēnesi pēc daudziem gadiem, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) spējis ievākt mazāku naudas summu nekā tajā pašā mēnesī pirms gada.
3.apr 2020
Bezdarbs ASV šogad martā palielinājies līdz 4,4%, salīdzinot ar 3,5% februārī, tādējādi reģistrēts straujākais kāpums pēdējo vairāk nekā 45 gadu laikā, liecina ASV Nodarbinātības ministrijas jaunākā informācija.
3.apr 2020
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) strādā pie ekonomikas atjaunošanas rīcības plāna, kuru tuvākajā laikā iesniegs valdībai.
3.apr 2020
Banku piedāvātās kredītbrīvdienas nenozīmē, ka par kredīta atmaksu uz kādu laiku var vispār aizmirst. Kredītbrīvdienu laikā banka neprasa pamatsummas atmaksu, taču kredītņēmējam joprojām ir jāturpina maksāt kredītprocentus. Līdz ar to kredīts galu galā izmaksās dārgāk nekā tad, ja šādas brīvdienas netiktu izmantotas, vai arī pēc brīvdienu beigām jārēķinās ar lielākiem maksājumiem. Tomēr daudziem kredītņēmējiem šobrīd nav citas izejas, kā izmantot šo iespēju. Covid-19 līdz šim sagādājis problēmas ar kredīta atmaksu vismaz 3300 kredītņēmējiem no trim lielākajām bankām Latvijā.
2.apr 2020
Jo Latvijas sabiedrība un valdība labāk cīnīsies ar Covid-19 vīrusa izplatību, jo īslaicīgi grūti būs ekonomikai, šādu nostāju ceturtdien žurnālistiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).
1.apr 2020
Ekonomikas atkopšanos Eiropā un arī Latvijā ietekmēs tas, cik Covid-19 saslimšanas izraisītās krīzes laikā būs izdevies saglabāt uzņēmumus un darba vietas, intervijā aģentūrai LETA pauda Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks ekonomikas un finanšu pakalpojumu jautājumos Valdis Dombrovskis.
1.apr 2020
Koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 izmainīs mazumtirdzniecību ne tikai uz pāris mēnešiem, bet, visticamāk, arī ilgtermiņā. Kādam šīs pārmaiņas būs sāpīgas, kāds cits atklās jaunas biznesa iespējas. Skaidrs ir viens – mazumtirdzniecība, tāpat kā visa ekonomika, ir uz pārmaiņu sliekšņa, uzsver Neatkarīgās aptaujātie eksperti.
31.mar 2020
Latvijas Bankas (LB) prezidents Mārtiņš Kazāks nosaucis nākamo iekšzemes kopprodukta (IKP) samazinājuma ciparu, ar noturēšanos kura tuvumā noturēties pie varas un valsts siles cer tie, kas no šīs siles tagad pārtiek.
31.mar 2020
Uz Neatkarīgās jautājumiem (intervija notika attālināti) atbild CBB Konsultāciju birojs partnere un valdes locekle Lienīte Caune.
30.mar 2020
Vērtējot COVID-19 ietekmi uz pasaules ekonomiku un biznesa vidi, jau šobrīd varam prognozēt, ka krīzes situācija visā pasaulē liks izvērtēt starptautiski pārstāvētu organizāciju pārvaldības labo praksi, iespējas to padarīt efektīvāku, pārskatot arī par administratīvo izmaksu pārdomātu strukturēšanu. Starptautiskie pakalpojumu centri, kas izvietojuši biznesa atbalsta funkcijas vienuviet, zināmā mērā ir atbilde uz šo izaicinājumu.
26.mar 2020
Naudas cīņai ar Covid-19 pandēmijas negatīvo ietekmi uz ekonomiku pietiek un patlaban netiek apsvērta iespēja mazināt valsts pārvaldes algu fondu, ceturtdien pēc Ministru kabineta ārkārtas sēdes žurnālistiem sacīja premjers Krišjānis Kariņš (JV).
25.mar 2020
"Swedbank" šogad Latvijā sagaida iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu par 5,8%, bet Lietuvā un Igaunijā - par 5%, liecina publiskotais jaunākais bankas ekonomikas apskats.
25.mar 2020
Covid-19 pandēmijas un tās izplatības ierobežošanas pasākumi atstās nopietnas ilgtermiņa sekas gan uz nekustamā īpašuma, gan būvniecības tirgu Baltijas valstīs, prognozē Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" speciālisti.
25.mar 2020
Vakar valdībā pieņemtie lēmumi par dīkstāves pabalstiem uzņēmumiem ir tikai sākums, un tiks vērtētas atbalsta pasākumu paplašināšanas iespējas, šorīt LTV "Rīta panorāmā" sacīja premjers Krišjānis Kariņš (JV).
24.mar 2020
Samazinājums Latvijas ekonomikā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ šogad varētu būt mērāms ar viencipara skaitli, otrdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.
24.mar 2020
Pasaules ekonomikai draud būtisks kaitējums koronavīrusa pandēmijas dēļ, kas var būt krietni smagāks nekā 2009.gadā, un šai krīzei būs nepieciešami vēl nepieredzēti atbalsta pasākumi, pirmdien paziņoja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalina Georgieva.
24.mar 2020
Valsts kanceleja rosina darba intervijas ar amata pretendentiem rīkot attālināti, paredz Valsts kancelejas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātās vadlīnijas darba organizācijai, darba samaksai un klientu apkalpošanai valsts pārvaldes institūcijās ārkārtējās situācijas laikā.
23.mar 2020
Starptautiskā reitingu aģentūra "S&P Global Ratings" (S&P) prognozē, ka ASV un Eiropā gaidāms straujš uzņēmumu maksātnespēju gadījumu pieaugums, jo valstu īstenotie pasākumi koronavīrusa izplatības ierobežošanai novedīs ekonomikas recesijā.