ēdiens

31.dec 2018
Vecgada vakarā mēs izklaidējamies, satiekam savus mīļos, draugus un radus. Tas rada sajūtas, kas raksturo svētkus, taču bieži pēc tiem seko raizes par pārmērīgu ēšanu un tā ietekmi uz lieko svaru. Lai varētu netraucēti ļauties svinībām un neraizēties par kādu lieku kilogramu, BENU Aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste Liene Sondore piedāvā vairākus noderīgus padomus.
29.dec 2018
Nākamā gada janvārī Vecrīgā trešo gadu notiks ielu ēdiena festivāls jeb "Riga Street food festival", kurā četrpadsmit Rīgas restorānu šefpavāri apmeklētājiem piedāvās dažādus ēdienus, ziņo Rīgas tūrisma attīstības biroja pārstāve Anna Blaua.
24.dec 2018
Vēlies pārsteigt savus bērnus, ēdienu pagatavojot radoši? Šī bruņurupuča kūka sanāks tik skaista, ka būs žēl to notiesāt. Taviem ķipariem šis gardums noteikti ies pie sirds, ne tikai priecēs acis, bet arī punci.
21.dec 2018
Tuvojas svētki, un tātad – bagātīgi klāti galdi un visdažādāko delikatešu klāsts. Un vēl ir kāda tradīcija – daudzi jaunajā gadā izsaka apņēmību sākt veselīgu dzīves veidu, bet labāk nevajag to atlikt un jau tagad sākt rūpēties par savu veselību. Ko Latvijas iedzīvotājiem nozīmē veselīgs dzīves veids? Kā rāda 4F aptauja, 38% Latvijas iedzīvotāju par veselīga dzīvesveida pamatu uzskata pareizu ēšanu, bet pārēšanās, kas bieži vien saistīta ar bagātīgiem svētku galdiem, kuru dēļ katru gadu slimnīcās nokļūst daudz cilvēku, nesaistīta ar veselīgu dzīvesveidu. Sertificēts uztura speciālists Svetlana Aleksejeva stāsta, kā izvairīties no pārēšanās un ko darīt, ja no tās tomēr neesat izvairījušies.
20.dec 2018
“Forevers” sadarbībā ar pētījuma kompāniju “Norstat Latvija” veiktajā aptaujā par Ziemassvētku tradīcijām noskaidrojis, ka, plānojot svētku maltīti, iedzīvotāji vadās pēc ticējuma, lai uz galda ir 9 ēdieni, kas nozīmē, ka nākamais gads būtu pārticis un bagāts. Aptaujas dalībnieki kā TOP 3 Ziemassvētku ēdienus ir atzinuši svētku rasolu, speķa pīrādziņus, pelēkos zirņus.
19.dec 2018
Nākamā gada sākumā vairumam pārtikas produktu cenas Latvijā, visticamāk, pieaugs izejvielu cenu kāpuma dēļ, žurnālistiem trešdien sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) pārstāve Ingūna Gulbe.
19.dec 2018
Šajos Ziemassvētkos svētku mielastam 22% iedzīvotāju plāno tērēt no 41 līdz 60 eiro, gandrīz ceturtā daļa - no 21 līdz 40 eiro un 10% līdz 20 eiro, liecina “Maxima mazumtirdzniecības kompass” veiktās aptaujas dati. Vairāk kā 100 eiro plāno tērēt 6% iedzīvotāju, taču pirms svētku periodā vēl skaidru plānu par gaidāmajiem tēriņiem nebija 23% iedzīvotāju.
6.dec 2018
Ja vēlies savus viesus pārsteigt ar gardām uzkodām, to izveidē pievienojot klāt kripatiņu radošuma, tad smelies iedvesmu šajā rakstā, lai gala rezultāts priecētu gan tevi, gan ēdiena baudītājus.
6.dec 2018
Kāda sieviete Latvijā sūdzējusies par atradumu iecienītajās brokastu pārslās.
5.dec 2018
Vai tu jau nevari sagaidīt Ziemassvētkus? Neesi vienīgais. Lai nebūtu jābažījas par to, ko celt svētku galdā, kādas vēl nebijušas uzkodas varētu pagatavot, tad ieskaties te. Šī recepte tev noteikti noderēs, un garantējam – uzkoda būs tik garda, ka gribēsi pirkstus aplaizīt.
9.nov 2018
Kaut arī joprojām nav skaidras atbildes, kādēļ cilvēku organismā attīstās ļaundabīgās šūnas, viena atziņa ieguvusi vienprātību speciālistu lokā - vairāk nekā pusi saslimšanu ar vēzi izraisa nepareizs dzīves veids, nepiemēroti darba apstākļi un uzturs!
1.nov 2018
13. janvārī Vecrīgā notikušais ielu ēdienu festivāls "Riga Street Food" iekļuvis 2018. gada labāko publisko pasākumu piecniekā un pretendē uz prestižo Starptautiskā pasākumu un klātienes komunikācijas festivāla "Best Event Awards World" balvu. Tā šogad tiks pasniegta 23. novembrī Portugāles pilsētā Koimbrā.
31.okt 2018
Par labu veselību jārūpējas kopš mazotnes: lai cilvēks justos labi un būtu vesels, liela nozīme ir bērnībā izveidotajiem ēšanas paradumiem. Ja kopš pirmajām dzīves dienām neuzņemam visas vajadzīgās uzturvielas pietiekamā daudzumā, tas var nelabvēlīgi ietekmēt kaulu, muskuļu un pārējā organisma pareizu attīstību. Viens no elementiem, kura deficīts bērnu organismā vērojams visbiežāk, ir dzelzs. Aptamil3 veiktā vecāku aptauja* par 1–3 gadus vecu bērnu uztura paradumiem liecina – gandrīz ceturtā daļa jeb 23% vecāku Latvijā uzskata, ka tik mazam bērnam nepieciešams tāds pats dzelzs daudzums kā pieaugušajam. Kādēļ šāds vecāku uzskats var bērnam radīt nopietnas veselības problēmas, skaidro Anna Birka, ārste pediatre ar 38 gadu stāžu, kampaņas “Mazais nav lielais” eksperte.
27.okt 2018
Kurš gan nav baudījis gardu, mājās gatavotu maltīti kopā ar saviem tuvajiem? Tikko pagatavota ēdiena smarža ne tikai ir patīkama un rosina apetīti, bet arī asociējas ar mājām. Ikdienas steigā izvēlamies ieturēt maltīti ārpus mājām, taču ir vairāki iemesli, kāpēc vajadzētu gatavot maltīti mājās un baudīt to kopā ar saviem tuvajiem. Par ģimenes kopīgajiem brīžiem maltītes sagatavošanā un to, kāda nozīme ir virtuvei kā telpai mājās stāsta arī mamma, blogere, stiliste un modes māksliniece Indra Salceviča.
27.okt 2018
Lai arī Visu Svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Halovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina - šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Halovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas radošas receptes mazliet šausminošiem Visu Svēto dienas priekšvakara saldumiem!
26.okt 2018
Atzīt vai neatzīt Halovīnu, kas nav mūsu tautas tradīcija – par to lai spriež katrs pats. Vecāko paaudzi tas varbūt neaizrauj, bet redzot, kā bērni un mazbērni ar prieku nododas Halovīna izdarībām, pārģērbjas, radot dažādus baisus tēlus, darina ķirbju gaismekļus un dodas pie kaimiņiem lūgt saldumus, patiešām var pārņemt vēlme kaut nedaudz ļauties šai noskaņai. Halovīna svētkos labi iederas arī dažādi interesanti un ātri pagatavojami ēdieni.
24.okt 2018
Cilvēks, kurš iecerējis padarīt savus uztura paradumus veselīgākus, vēlas noskaidrot ne vien to, ko un cik, bet arī – kad vislabāk ēst. Būtu jau lieliski, ja varētu saņemt vienu standarta priekšrakstu, kas derētu visiem, – brokastis tikos, pusdienas tikos, vakariņas atkal tikos un tikos.
22.okt 2018
Lai gan šogad rudens ir siltāks kā ierasts, nelūgtie viesi – vīrusi tepat vien ir. Ja nevēlies, lai tie tevi pārsteidz nesagatavotu, jau laikus ir jānodrošinās, uzturā pastiprināti iekļaujot produktus, kas organismu aizsargā no dažādām saslimšanām.
19.okt 2018
Interesi par speltas jeb plēkšņu kviešiem jau zaudējuši dedzīgākie virtuves modes sekotāji, varētu sacīt – līdzskrējēji, kuri domā: ja jau kādu produktu var atrast lielveikalā, tas vairs nav pēdējais modes kliedziens un tātad – nekas ekskluzīvs. Konservatīvākie ēdāji savukārt par jauninājumiem negrib ne dzirdēt, jo viņu skatījumā labs ir tikai tas, ko lika galdā vecmāmiņa. Taču vairākums cilvēku iet vidusceļu, speciāli nemeklē mazpazīstamus produktus, bet, ja gadās tāda iespēja, labprāt nomēģina.
10.okt 2018
Reizēm pietiek ievērot dažus pavisam vienkāršus padomus, lai padarītu savus ēdienu gatavošanas paradumus veselīgākus. Tos apkopojusi bezpeļņas organizācija Consumer Reports.