Dārzeņi

22.jan 2020
Vai pa­rei­zāk rī­ko­jas tie, ku­ri sa­ka – mēs ēdam, lai dzī­vo­tu? Bet būs arī tā­di, kas ap­gal­vos – es dzī­vo­ju, lai ēs­tu, jo tā ir bau­da. Lai ko arī teik­tu, ik­viens no mums ēd. Ir gard­ēži, un ir ēdie­nos ne­iz­vē­lī­gie. Ir tie, ku­ri bez bro­kas­tīm no mā­jas ne­iz­kust, un ir tā­di, kas ēd ti­kai va­ka­ri­ņas.
20.jan 2020
Samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme dārzeņiem un augļiem ir sevi attaisnojusi, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē sacīja zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts.
5.dec 2019
Vairāk nekā piektā daļa respondentu - 25,2 % Igaunijā, 28,8 % Lietuvā un 23 % Latvijā - atzinuši, ka pēdējā laikā aizvien biežāk sākuši iegādāties veselīgākus produktus un pievērst uzmanību to sastāvam. Tomēr, kā norāda mazumtirdzniecības apskata "Maxima mazumtirdzniecības kompass" dati, visu trīs Baltijas valstu iedzīvotāji savā uzturā lieto pārāk maz dārzeņu, augļu un graudaugu, savukārt olbaltumvielām bagāto produktu, eļļu, garšvielu un neveselīgu produktu īpatsvars pārsniedz uztura speciālistu ieteikto normu.
12.okt 2019
Zinātnieki no Kalifornijas universitātes pastāstījuši par pētījumu, kurā analizējuši svaigu dārzeņu ietekmi uz cilvēka organismu. Kā izrādījās, svaigi dārzeņi vairāk kaitē organismam, nevis sniedz kaut kādu labumu.
29.sep 2019
Latvijas rudens augļi un dārzeņi ir mūsu krāšņums un bagātība, tā ir nepārspējama krāsu, garšu un smaržu daudzveidība. Un vēl tā labā apziņa, ka tie ir mūsu pašu dārzu un lauku produkti, veselīgi un vitamīniem bagāti. Šī krāsainība iedvesmojusi arī Rimi Gardēžus, kuri piedāvā trīs receptes, kas ļaus izbaudīt vietējo ražu.
18.sep 2019
Rudens ir ražas laiks! Daba mums dod iespēju baudīt lielu daudzumu dārzeņu un augļu, kas bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, jo priekšā ir gara ziema bez pietiekama daudzuma saules un svaigi audzētiem dārzeņiem. Tāpēc rudenī jāuzņem pēc iespējas vairāk vitamīnu un organismam nepieciešamo minerālvielu, kas vairos mūsu imunitāti pret aukstumu.
30.aug 2019
Vasaras kulminācija ir svaigu garšu, smaržu un košu krāsu laiks, kas sniedz iespēju mieloties ar svaigām ogām, augļiem un dārzeņiem, kā arī citām dārza un meža veltēm, kuras stiprina imunitāti, uzlabo pašsajūtu un nerada smaguma sajūtu. Par dārzeņu nozīmi ēdienkartē, konservēšanu un garšīgām dārzeņu ēdienu receptēm stāsta sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Ilze Priedniece.
29.aug 2019
Latvijā Dārzeņus un augļus uzturā vairāk lieto sievietes, turpretim sēnes - vīrieši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018.gadu.
26.aug 2019
Sausuma dēļ šogad cietuši Kurzemes piekrastes dārzeņu audzētāji, tomēr valstī kopumā situācija vērtējama kā visai laba, tādēļ arī dārzeņu raža valstī solās būt labāka nekā pērn, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) dārzkopības eksperta Māra Narvila novērojumi.
8.aug 2019
Kāda kompānija Ķīnā sākusi jaunu biznesu. Proti, viņi izdomājuši pārdod dažādu mākslīgi veidotu formu augļus.
28.jūl 2019
Rīgā Esplanādes parkā šogad 24.augustā notiks "Vegānfestivāls 2019", informēja pasākuma rīkotāju pārstāvji.
19.jūl 2019
Mums tik pazīstamie tomāti izrādās spēj ne tikai radīt gardas maltītes, bet arī ietekmēt mūs veselību. Tomātos ir daudz vitamīnu un tie var novērst vēžu risku, uzlabot kaulu stiprumu, normalizēt cukura līmeni asinīs un sirds veselību. Bet ir vēl pieci mazāk zināmi ieguvumi, ko tomāti sniedz mūsu veselībai.
18.jūl 2019
Augļi un dārzeņi ir labākais, cilvēkam tik nepieciešamo, vitamīnu avots. Tomēr tie ātri bojājas, ja netiek laicīgi izlietoti, tāpēc ir svarīgi atcerēties, kāda vide konkrētam dārzenim vai auglim patīk, lai tie ilgāk saglabātos un nezaudētu vitamīnus.
28.jun 2019
Vasara ir labākais laiks dažādu svaigu salātu pagatavošanai, kas ir veselīga un garda maltīte karstajās vasaras dienās.
13.mai 2019
Latvijas cilvēkiem, kā taupīgai tautai, ir svarīgi, lai pārtika pēc iespējas ilgāk saglabātos svaiga, nevis tiktu izmesta. Tādēļ nav brīnums, ka mums ir daudz recepšu, kā izmantot ēdienu, kas ir palicis pāri - jūs varat pagatavot konservus, salātus vai sacepumus. Turklāt, izvēloties pārtikas produktus, 64% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vienmēr cenšas izvēlēties tādu iepakojumu, kas ilgāk saglabā produktu svaigu. “Lai produkts glabātos pēc iespējas ilgāk, ir būtiski ievērot noteikumu virkni gan veikalā, gan mājās. Piemēram, skābpiena produktus labāk pirkt tādus, kas ir necaurspīdīgā hermētiskā iepakojumā, dārzeņi un gaļa ilgāk saglabājas, ja tie jau sākotnēji ir iepakoti, savukārt siera uzglabāšanai ārkārtīgi svarīgs hermētiskums - parastais vienreizējas lietošanas maisiņš vai pārtikas plēve nelīdzēs,” norāda "R&D IMMER Group" direktors.
25.apr 2019
Drīz visā Latvijā tiks atzīmēti gan Līgo svētki, gan Jāņi. Ja lustēties grasies kuplā gimenes un radu lokā, un svētku galdam būs nepieciešams pagatavot daudz ēdienu, nepiemirsti, ka grilēt var ne tikai gaļu, bet arī citus ēdienus, par kuriem pat iepriekš varbūt nebūsi iedomājies. Ieskaties tablespoon.com apkopotajās idejās un iedvesmojies!
8.apr 2019
Klāt pavasara dārzeņu sezona – veikalu plauktos jau gozējas smaržīgi redīsi, sulīgi salāti, loki un citi pavasara gardumi, kas ir tieši tādi paši, kā šis gadalaiks – zaļi, viegli un svaigi! Visi pavasara zaļumi ir ļoti vērtīgi, satur daudz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu, tāpēc, tos ēdot, varam būt droši – lutinām sevi ne vien ar svaigu un garšīgu ēdienu, bet arī veselīgu uzturu. Tomēr, lai saprastu, kuri jaunās ražas labumi pavasarī ir paši, paši vērtīgākie, uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā piecu vērtīgāko pavasara dārzeņu izlasi tavam galdam.
22.mar 2019
Budžeta ieņēmumi pēc pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanas Latvijai raksturīgajiem augļiem, dārzeņiem un ogām pārsniedz plānoto apmēru, tāpēc finanšu ministra Jāņa Reira (JV) apgalvojums par samazinātās PVN likmes neefektivitāti ir vērtējams kā nepatiess, atzina Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomē (LOSP).
25.jan 2019
 Valdībai būtu jāievieš samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme arī citiem pārtikas produktiem - svaigai gaļai, zivīm, olām un piena produktiem, pauda aptaujātie lauksaimnieki, kas uzskata, ka samazinātās PVN likmes ieviešana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem līdz šim ir attaisnojusies.