Uztura speciāliste nosauc 6 trikus, kā ikdienā apēst vairāk dārzeņus

© pexels.com

Uztura speciāliste Anna Rozīte sociālajā vietnē Instagram dalījusies ar padomiem, kā ikdienā uzturā vairāk iekļaut dārzeņus.

Kā norāda uztura speciāliste, dārzeņi un augļi mūsu uzturā ir vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu avoti: "Tiem ir svarīga loma cilvēka veselībā un pašsajūtā, to regulāra lietošana mazina hronisku saslimšanu risku (sirds un asinsvadu slimības, 2. tipa diabēts u.c.), aizcietējumus, liekā svara rašanos u.c."

1.

Turi saldētavā saldētus dārzeņus, tas ietaupīs laiku to gatavošanā.

2.

Nedēļas sākumā sagriez veselu bļodu ar dažādiem dārzeņiem, lai pie nākamās ēdienreizes ietaupītu laiku to gatavošanā un tādā veidā palielinot iespēju, ka dārzeņi būs uz šķīvja.

pexels.com

3.

Ievies sev kā ieradumu, ka katrā ēdienreizē obligāti jābūt vismaz vienam (labāk vairāk) dārzenim vai auglim. Piemēram, sviestmaizi papildini ar salātu lapām, tomāta, gurķa šķēlēm, sasmalcinātiem zaļumiem. Pievieno brokastu omletei brokoļus, tomātus, zirnīšus. Pusdienās neaizmirsti dārzeņu salātus pie pamatēdiena, piemēram, ar nedaudz olīveļļas.

4.

Uzkodu vietā izvēlies samizotus un sagrieztus burkānus, gurķus, seleriju un kolrābi, papriku.

pexels.com

5.

Desertam izvēlies svaigus augļus, augļu salātus, augļusun/vai ogas ar jogurtu bez piedevām vai biezpienu.

6.

Turi dārzeņus redzamā un viegli pieejamā vietā - piemēram, novieto uz galda trauku ar notīrītiem, sagrieztiem dārzeņiem - burkāniem, kāļiem vai kolrābjiem utt.

View this post on Instagram

A post shared by Anna Rozite ❤️ (@rozite)

Uzturs

“Brokastis kā ķēniņam” – šis teiciens ir dzirdēts daudzviet pasaulē, arī Austrumu tradicionālajā medicīnā jau gadsimtiem tiek uzsvērts, ka brokastīm jābūt siltām. Putras, zupas, tvaicēti dārzeņi vai silta tēja – tās tiek uzskatītas par īstu dienas enerģijas atslēgu. Mūsdienu zinātne šim uzskatam sliecas piekrist – silts ēdiens no rīta ne tikai sasilda vēderu, bet arī “pamodina” vielmaiņu un palīdz organismam darboties harmoniskāk, raksta “health.harvard.edu”.