Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Reiboņi - kad jāceļ trauksme?

© Pixabay

Nav jābūt nopietni slimam, lai sajustu reiboni – to var radīt arī kāds īslaicīgs organisma stāvoklis. Tomēr svarīgi zināt, kā sev palīdzēt un kad nepieciešams vērsties pēc palīdzības pie ārsta. Padomu dod neiroloģe Dace Bērziņa.

Kas iegriež pasauli?

“Nereti cilvēki par reiboni nodēvē ķermeņa nestabilitāti, taču tas ir kas cits. Reiboņa sajūta var būt divējāda - pasaule griežas ap tevi vai arī griezies tu pats. Reiboni, kad pasaule griežas ap tevi kā vilciņš, sauc par sistematizētu reiboni (vertigo). Savukārt tad, kad ir sajūta, ka it kā nēsā šurp tur, var domāt par nesistematizēto reiboni,” skaidro Dace Bērziņa.

Ārste piebilst, ka tad, ja ir vilciņa sajūtas reibonis, vajadzētu griezties pie ārsta vai, iespējams, pat nepieciešams izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Taču, ja vilciņa sajūta ir īsu brīdi - līdz vienai minūtei - medicīniska palīdzība nav jāsauc. Tāda gadījumā visticamāk pie vainas ir kristāliņi, kas atrodas iekšējā ausī.

Aizbēgušais kristāliņš

“Iekšējā ausī, kurā atrodas šķidrums jeb limfa, ir membrāna, pie kā turas kristāliņi. Tomēr kaut kāda iemesla dēļ, piemēram, veicot asāku kustību, kristāliņi no membrānas var atrauties. Tie mēdz ieslīdēt pusloka kanālos, kas atbildīgi par līdzsvaru un koordināciju. Uzsākot kustību ar galvu vai ķermeni, kristāliņš spēcīgi kairina receptorus. Ja ķermeņa vai galvas kustību pārtrauc, arī kristāliņš vairs nekairina. To sauc par labdabīgu stāvokļa atkarīgu reiboni un parasti tad ir reiboņa sajūta konkrētā virzienā un īsu brīdi,” skaidro neiroloģe un iesaka sameklēt internetā eplej manevru (Epley maneuver) - īpaši izstrādātus vingrinājumus, ko veic, lai kristāliņu no pusloka kanāla dabūtu āra.

“Pildot vingrinājumu, parasti reibst galva un tādēļ nereti cilvēki pārtrauc to darīt, taču tas nav pareizi. Reibonis jāpārdzīvo un poza būtu jānotur 60 sekundes, lai pa smaguma gradientu kristāliņš lēni nosēstos zemākajā punktā. Vingrinājums palīdz kristāliņam iziet no pusloka kanāla un nokļūt atpakaļ vietā, kur tam ir jāatrodas. Vingrinājums jāveic trīs reizes dienā trīs dienas pēc kārtas. Pirms vingrinājuma izpildes gan ir svarīgi saprast, uz kuru pusi reibs - no kreisās uz labo vai otrādi. Tas ļaus secināt, kurā ausī kristāliņš ir mainījis vietu. Ja zināms, kura auss ir pie vainas, uz tiem sāniem jācenšas negulēt,” teic „Mēness aptiekas” eksperte. Ārste norāda, ka kristāliņa izslīdēšana no vietas nav vienīgais ar ausīm saistītais iemesls, kas var izraisīt reiboņus. Nereti tie rodas kādas vidusauss slimības dēļ vai tādēļ, ka vienā un otrā vidusausī ir spiediena atšķirības.

Mīkstās pēdas

Dažkārt pacienti sūdzas neiroloģei, ka ejot it kā šūpo, nēsā. Šādos gadījumos ne vienmēr pie vainas ir ausis vai galvas smadzenes, bet gan kājas.

“Svarīgi, cik labi cilvēks sajūt kāju pēdas, jo arī nepareiza jušana pēdās var radīt reiboņu sajūtu. Tas mēdz notikt, ja ir polineiropātija vai kāda muguras slimība ar vairāku nervu saknīšu bojājumu. Kad mugurkaulā vairākas nervu saknītes ir iespiestas, ir traucēta pēdas stāvokļa jušana un var būt sūdzības arī par reibonim līdzīgu nestabilitāti. Šādos gadījumos ir diezgan grūti palīdzēt, jo, pat lietojot medikamentus, stabilitātes sajūta atjaunojas ļoti lēni. Turklāt polineiropātijai ir tendence ar laiku pastiprināties.”

Mirkļa vājums

Īslaicīga nestabilitāte, mainot pozu, nereti ir saistīta ar asinsvadu elastīgumu un asinsspiediena īslaicīgām svārstībām. “Ir sindroms, ko sauc par ortostatisku hipotensiju. Tas nozīmē arteriālā spiediena krišanos, pieceļoties stāvus no guļus stāvokļa. Šis stāvoklis ilgst vismaz trīs minūtes un tā laikā sistoliskais asinsspiediens krītas vairāk nekā par 20 mmHg un diastoliskais - vairāk nekā par 10 mmHg. Šo problēmu nevajadzētu atstāt bez ievērības. Ieteicams konsultēties ar ārstu, lai izlemtu par turpmākās diagnostikas nepieciešamību un terapiju.

Kad vajadzīgs steidzama palīdzība

Ja reiboņi atkārtojas bieži un nav atkarīgi no pozas maiņas, ja tos pavada slikta dūša, vemšana, ja nav iespējams ne pakustēties, ne ēst, noteikti jāmeklē medicīniskā palīdzība. „Mēness aptiekas” eksperte skaidro: “Šādu simptomu iemelsi vai būt dažādi. Viens no tiem - līdzsvara nerva iekaisums, ko var novērst ar specifisku terapiju. Otrs iemesls - neliels insults vietā, kam saistība ar līdzsvaru. Bet! Ja ir vērojama arī vienas sejas puses notirpšana vai neveiklība rokā, kājā, vai, ja, izbāžot mēli, tās galiņš liecas uz vienu pusi, tie ir insulta simptomi un neatliekamā palīdzība jāizsauc nekavējoties. Saņemot atbilstošu palīdzību pirmajās piecās stundās pēc simptomu parādīšanās, var novērst paliekošas insulta sekas.”

Secinājums

Reiboņu rašanos provocē dažādi iemesli un apstākļi - dziļā jušana, auss slimības, vidusauss problēmas, spiediena izmaiņas, insults, neirīts. Ja reibonis ir piedzīvots pirmo reizi un tas ilgst vairāk par minūti, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība, jo ir svarīgi noskaidrot reiboņa iemeslu. Ja atkārtojas īslaicīgi reiboņi un ir zināms, kādēļ tie rodas, ikreiz saukt neatliekamo palīdzību nebūtu nepieciešamas, taču, ja piemeklē reibonis, kāds nekad iepriekš nav bijis, tad jādodas pie ārsta vai, iespējams, jāizsauc neatliekama medicīniskā palīdzība, īpaši operatīvi tas darāms, ja turklāt vērojams kāds no iepriekš minētajiem insulta simptomiem, īpaši uzsver VCA neiroloģe Dace Bērziņa.