Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Vērts izmēģināt: brūkleņu lapu dziedinošais spēks

© Vladislavs Proškins/F64

Rudenī mežā var meklēt ne tikai sēnes, ir vērts savā groziņā ielikt arī brūkleņu lapas, jo šīs dabas veltes lietošana lieliski sagatavo organismu vīrusainajam rudenim.

No senseniem laikiem zināms, ka brūkleņu lapas lieti noder cilvēka organismam, bet zinātnieki to spējuši strukturēt un pamatot ar pētījumiem.

Brūkleņu lapas satur:

  • fitoncīdus, un tie iznīcina mikroorganismus;
  • flavanoīdus (augu pigmentus), un tiem ir antioksidantu spējas un labvēlīgi ietekmē sirds - asinsvadu sistēmu;
  • karotinoīdus (augu pigmentus), un tie normalizē vielmaiņu un pasargā šūnas no brīvo radikāļu kaitīgās iedarbības;
  • A, C un B grupas vitamīnus un mikroelementus, un to darbības spektrs ir ļoti plašs:
  • kurmarīnu, kas uzlabo asinsriti.

Tīrā veidā brūkleņu lapas izmanto saslimšanām, kas saistītas ar izvadsistēmu. Šā auga urīndzenošā darbība ir zināma jau kopš seniem laikiem. To izmanto kūtras vielmaiņas gadījumos, palīdzot tai atjaunoties un tādējādi organismu uzturot tonusā. Brūkleņu lapu tēju izmanto organisma detoksikācijai, aizsargspēju palielināšanai, ādas stāvokļa uzlabošanai un organisma aizsargspēju palielināšanai. Tāpat tēja labi noder tiem, kam nestabila psihe. Tautas dziednieki to iesaka herpes vīrusa, artrīta, cukura diabēta un osteohondrozes ārstēšanai.

Daudzi šo augu izmanto arī svara mazināšanai, taču jāatceras, ka brūkleņu lapas uzlabo žults un urīna izvadīšanu, tāpēc ir ļoti būtiski atcerēties par ūdens patēriņu, pretējā gadījumā svara samazināšanās notiks uz organisma atūdeņošanās rēķina. Brūkleņu lapu novārījumu var izmantot, lai mazinātu nogurumu un smagumu kājās.

Brūkleņu lapas skaistumkopšanā

1/3 glāzes brūkleņu lapu ieliek termosā, aplej ar 1,5 glāzēm ūdens. Pēc 40 minūtēm var lietot smaganu iekaisuma un stomatīta gadījumā.

10 gramus sausu brūkleņu lapu aplej ar 300 gramiem ūdens, vāra 8 minūtes, pēc tam izmanto dekoratīvās kosmētikas noņemšanā, kā pamatu tonikiem, losjoniem un maskām

15 gramus brūkleņu lapu aplej ar 100 gramiem degvīna, novieto stikla traukā tumšā vēsā vietā. Nedēļas laikā katru dienu kārtīgi saskalo. Pēc tam izkāš, lieto kā toniku, kas lieliski aktivizē asinsriti.

Sasmalcina 5 gramus kaltētu brūkleņu lapu, 5 gramus auzu pārslu un 5 gramus mārsila. Iegūtajiem miltiem pievieno mazliet ūdens, sajauc putriņā, skrubi uzklāj uz sejas, atstāj piecas minūtes, noskalo ar zaļo tēju.

Taukainai ādai noderēs maska, kas pagatavota no 10 gramiem sasmalcinātu brūkleņu lapu, 10 mililitriem kefīra un 10 gramiem rauga.

Ikviena tipa ādai noderēs attīroša maska, kas pagatavota no 5 gramiem brūkleņu lapu, 10 gramiem griķu miltu un piliena piparmētru ēteriskās eļļas.