Ukrainas kara 870. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:14]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 12. jūlijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:14. NATO samitā pieņemtie lēmumi stiprinās Latvijas drošību un bruģē Ukrainas ceļu uz NATO, uzsver Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže (JV).

ĀM klāsta, ka samitā līderi vienojās par jaunu NATO atbalsta misiju Ukrainai, ar kuras palīdzību NATO sniegs vienotu ieguldījumu Ukrainas bruņoto spēku apmācību koordinēšanā un bruņoto spēku attīstībā, kā arī koordinēs materiāltehnisko līdzekļu piegādes.

Tāpat sabiedrotie vienojās līdz 2025.gada NATO samitam Hāgā sniegt militāru atbalstu Ukrainai vismaz esošajā līmenī - 40 miljardu eiro apmērā.

20:10. Krievijas diktators Vladimirs Putins piektdien parakstījis grozījumus Krievijas nodokļu kodeksā, lai lai iegūtu līdzekļus pret Ukrainu uzsāktā kara finansēšanai.

Tiek plānots, ka grozījumi paaugstinās nodokļu ieņēmumus par aptuveni 27,5 miljardiem eiro.

Jaunie grozījumi Krievijas nodokļu kodeksā paredz palielināt ienākuma nodokli personām, kas gūst lielus ienākumus, kā arī palielināt nodokļus uzņēmumiem.

19:08. Krievijas uzbrukumu dēļ Ukraina ir zaudējusi gandrīz visu savu maksimālo elektroenerģijas ražošanu, intervijā medijam "Ukrainska PRavda" sacīja bijusī Ukrainas enerģētikas ministra padomniece Lana Zerkala.

Viņa atzīmēja, ka situācija Ukrainas enerģētikas sektorā ir sarežģīta un ka jautājums var būt ne tikai par tās rekonstrukciju, bet arī izveidi no jauna.

"Mums joprojām ir pamata kodolenerģijas ražošana. Tomēr mēs esam gandrīz zaudējuši visu, kas saistīts ar ražošanas maksimumu," sacīja Zerkala.

"Visas staciajs ir apšaudītas. Dažās no tām ir trāpīts pat 20 reižu. Bez pietiekamas pretgaisa aizsardzības un drošas gaisa telpas, energosektora atjaunošanas centieni var kļūt bezgalīgi," piebilda bijusī padomniece.

18:05. Krievija turpina mēģinājumus graut stabilitāti Ukrainas sabiedrībā ar dezinformācijas operāciju, cenšoties iebiedēt ukraiņus, ziņo Ukrainas Dezinformācijas apkarošanas centrs, atsaucoties uz Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāves Marijas Zaharovas sacīto.

Zaharova apgalvoja, ka Ukraina gatavojas iznīcināt Kijevas hidroelektrostacijas un Kaņivas ūdens krātuves aizsprostus, vainojot Krieviju.

"Šo izteikumu mērķis ir izraisīt paniku ukraiņu vidū. Tikmēr Ukrainas sabiedrībā tiek ienesti naratīvi par "miera ar jebkuriem līdzekļiem", nepieciešamību. Krievi cer, ka Ukrainas iedzīvotāji bailēs pieprasīs piekāpšanos Krievijai," uzsver centrs.

17:00. Krievi Ukrainā tikai divu pēdējo mēnešu laikā zaudējuši vairāk nekā 70 000 karavīru, Liecina Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas aplēses, kas izdarītas, pamatojoties uz izlūkdienestu sniegtajiem datiem. Maijā krievi dienā vidēji zaudēja 1262 kritušos un ievainotos, sociālās saziņas vietnē "X" vēsta ministrija. Arī turpmāko divu mēnešu laikā, Krievijas armija turpinot uzbrukumu, krievu zaudējumi, domājams, pārsniegs 1000 vīru dienā, piebilst ministrija.

16:20. Reaģējot uz Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vizīti Krievijā, Ziemeļeiropas un Austrumeiropas valstis nesūtīs nevienu ministru uz Ungāriju tās Eiropas Savienības (ES) prezidentūras laikā, vēsta tīmekļa izdevums "Euractiv" un citi mediji.

15:15. Ķīna un Krievija piedalās kopīgās militārās mācībās Ķīnas dienvidu piekrastē, paziņojusi Pekina. Mācību mērķis ir "demonstrēt abu pušu apņēmību un spējas kopīgi novērst draudus jūras drošībai un saglabāt mieru un stabilitāti pasaulē un reģionā", norādīja ministrija. Mācības notiek ūdeņos un gaisa telpā ap Džaņdzjanu, Ķīnas Guandunas provincē. Ķīna un Krievija pēdējos gados ir satuvinājušās, un abām ir naidīgas attiecības ar NATO.

14:00. Lielbritānijas valdība nav devusi Ukrainai atļauju izmantot raķetes "Storm Shadow" triecieniem Krievijas teritorijā, atsaucoties uz avotu Lielbritānijas Aizsardzības ministrijā, ziņo laikraksts "Telegraph".

13:00. Ungārijas valdība ceturtdien pārmetusi NATO sabiedrotajiem dubultus standartus un izgāšanos attiecībā uz karu Ukrainā. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sacīja, ka Ungārija turpinās iestāties par dialogu un diplomātisku kanālu izmantošanu. Ministrs apgalvoja, ka pēdējo divarpus gadu laikā īstenotā stratēģija ir bijusi pilnīgi neveiksmīga.Sijārto kritizēja NATO nekonsekvento pieeju, norādot, ka Izraēla tiek mudināta risināt sarunas ar palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās", kamēr Ukrainas konfliktā diplomātiskie kanāli joprojām ir slēgti. Viņš arī kritizēja spiedienu, kas tiek izdarīts uz tādām Eiropas Savienības (ES) valstīm kā Ungārija, lai tās pārtrauktu sadarbību ar Krieviju atomenerģijas jomā, kamēr ASV un Krievija turpina tirdzniecību, sevišķi urāna tirdzniecību. Sijārto arī uzdeva jautājumu, vai gadījumā nenotiek slepenas sarunas.

11:52. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 556 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1030 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8191 tanku, 15 755 bruņutransportierus, 15 158 lielgabalus un mīnmetējus, 1119 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 888 zenītartilērijas iekārtas, 361 lidmašīnu, 326 helikopterus, 12 035 bezpilota lidaparātus, 2397 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 20 409 automobiļus un autocisternas, kā arī 2543 specializētās tehnikas vienības.

11:01. Ceturtdien Lielbritānijas un Latvijas vadītajai dronu koalīcijai Ukrainas atbalstam pievienojās Čehija, kuras delegācija NATO 75. samitā Vašingtonā parakstīja koalīcijas saprašanās memorandu, informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Līdz ar Čehijas pievienošanos dronu koalīcijai, tajā sadarbojas 16 dalībvalstis.

10:32. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu notriekuši piecas krievu raķetes un 11 trieciendronus, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

"11.jūlija vakarā okupanti uzbruka ar piecām raķetēm H-101 no stratēģiskās aviācijas lidmašīnām (palaistas no Saratovas apgabala), bet nakts gaitā ar 19 trieciendroniem "Shahed-131/136"," viņš piektdienas rītā informēja savā "Telegram" kanālā.

09:58. Siguldas novada pašvaldība Ukrainai ziedos astoņus transportlīdzekļus un aicina iedzīvotājus ziedot higiēnas preces, informē pašvaldība.

Lai atbalstītu Ukrainu cīņā pret Krievijas karaspēka iebrukumu, Siguldas novada pašvaldība ziedojusi astoņus transportlīdzekļus, kas vairs netiek izmantoti pašvaldības darbam, - automašīnas "Nissan Almera", "Opel Zafira", "Volkswagen Passat" un "Volkswagen Sharan", autobusus "Mercedes Benz" un "Setra S 213", ugunsdzēsēju mašīnu "MAN 13168", kā arī piekabi ģeneratoram "Stim P100P23". Transportlīdzekļi tiks nodoti "Twitter konvojam" jeb biedrībai "Agendum", kas nodrošinās to tehniskā stāvokļa pārbaudi un nogādāšanu Ukrainā.

09:11. Austrālija ir piešķīrusi Ukrainai līdz šim lielāko vienreizējās militārās palīdzības paketi 250 miljonu Austrālijas dolāru (156 miljonu eiro) vērtībā, paziņoja valsts amatpersonas.

Paketē būs iekļautas raķetes pretgaisa aizsardzības sistēmām, ieroči "gaiss-zeme", prettanku sistēmas, munīcija un apavu sūtījums Ukrainas karavīriem.

08:16. ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien pieņēma rezolūciju, kura aicina Krieviju "steidzami atvilkt" savu militāro un citu personālu no Zaporižjas AES, kas atrodas Ukrainā un ir lielākā atomelektrostacija Eiropā.

Rezolūcijas pieņemšanu ierosināja vairāki desmiti valstu. No 193 ANO Ģenerālās asamblejas loceklēm 99 valstis balsoja par, deviņas balsoja pret un 60 atturējās.

07:07. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien NATO samitā Vašingtonā aicināja alianses dalībvalstis atcelt ierobežojumus tam, kā Ukraina var izmantot to piegādātos ieročus.

Zelenskis un NATO 32 dalībvalstu līderi tikās NATO-Ukrainas padomē, kas notika NATO samita trešajā un pēdējā dienā. Preses konferencē pirms šīs tikšanās Zelenskis sacīja, ka Ukrainas spēkiem jābūt spējīgiem dot triecienus mērķiem Krievijas teritorijā.

00:10. ASV prezidents Džo Baidens paziņoja par kārtējās amerikāņu militārās palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai. Lai gan ASV prezidents sīkāku informāciju nesniedza, ziņu aģentūra AP , atsaucoties uz divām ASV amatpersonām, ziņoja, ka runa ir par paketi 225 miljonu dolāru vērtībā.

Svarīgākais