Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Horens beidzot nonāk tēva dzimtenē

© Ingrīda Bondare

TV3 raidījuma «Zvaigznes ceļo» ietvaros mūziķis un šovbiznesa zvaigzne Horens Stalbe devās ceļojumā uz Armēniju. Diez vai viņa talanta cienītāji zina, ka Horena dzīslās rit armēņu asinis, lai arī šo zemi viņš apmeklēja pirmo reizi mūžā.

Kad rīta agrumā, braucot no Erevānas lidostas, uzlēca saule, Horens lūdza piestāt automašīnu, izlēca no tās un cieši piekļāvās armēņu zemei. Armēņu draugi Horenu un viesus no Latvijas sagaidīja ar īpašu pārsteigumu. Ne tikai Horens, bet visa filmēšanas komanda ar viesmīlīgajiem armēņiem vienā mirklī kļuva par draugiem. Mielasta galds par godu Latvijas viesiem tika klāts populārajā restorānā «Pie Artjušas», kur pats saimnieks uzsauca grandiozas vakariņas. Viesmīlība sita augstu vilni, un tā ir viena no spilgtākajām armēņu tradīcijām.

Erevāna Horenu sagaidīja ar Maestro Raimonda Paula mūziku, jo komponistu te zina visi un ciena. Ceļotāji, iepazīstot Erevānu, secinās, ka tā ir kontrastu pilsēta - no vēstures līdz labai izklaidei, no asarām līdz priekiem. Kaut armēņi izkaisīti pa visu plašo pasauli, ik uz soļa jūtama armēņu saliedētība. Viņi dzīvo savu dzīvi un nesūdzas par nedienām. Viņi ir lepni par savu zemi.

Svētceļojums un sevis izzināšana

«Brauciens uz Armēniju ir mans bērnības sapņa piepildījums. Visa dzīve bija veltīta tam, lai es nokļūtu šajā valstī. Skatoties raidījumu, varbūt sapratīsiet nelielās niansēs, kāpēc tas tā? Armēnijā biju pirmoreiz, jo tā sanāca, ka es īsti nevarēju ceļot uz šo valsti, nebija tādi apstākļi. Nevēlos sīkāk iztirzāt kaut kādas ģimenes iekšējās lietas. Tādēļ šis piedāvājums no raidījuma «Zvaigznes ceļo» nāca īstajā brīdī, jo biju beidzot gatavs doties uz Armēniju. Kā jau teicu, biju par to sapņojis visu mūžu. Es zināju, ka tas manā dzīvē būs īpašs brauciens un nebūs tā vienkārši -nopirkšu biļeti un aizlidošu uz Armēniju, lai paskatītos, kas notiek manā tēvzemē.

Skolotājs Buda ir teicis, ka ilūzijas ir visu ciešanu cēlonis. Ja tu nelolo ilūzijas, tad tev dzīvē nav nekādu ciešanu. Manā gadījumā bija tūkstoškārt labāk, nekā līdz tam biju iedomājies vai arī neiedomājies. Es nevērtēju no viens līdz desmit, jo svētceļojumu nav iespējams novērtēt. Viesnīcai var uzlikt kaut kādas zvaigznes, bet diezin vai svētceļojumam!?

Armēnijā redzēju itin visas svarīgākās lietas. Es vēlos par to uzrakstīt grāmatu, jo man ir ļoti žēl, ka cilvēki zina tik maz par vienu no pasaules senākajām kultūrām. Armēnija kā nekā ir pirmā kristīgā valsts pasaulē. Tā ir daudz senāka par Romas impēriju. Man liekas, ka latvieši tik maz zina par Armēniju. Liela daļa no pasaulē izciliem cilvēkiem ir armēņi. Sākot ar dziedātāju Šēru un daudziem citiem.

Man šis brauciens uz Armēniju bija nedaudz citādāks nekā citiem. Es atklāju sevi, kāpēc tāds esmu un kāpēc tā domāju un rīkojos? Pārliecinājos, kāpēc man ir svarīgi «stop the war and make peace» (apturēt karu un radīt mieru). Tas sasaucas ar visu Armēnijas tūkstošgadu vēsturi - ar kariem, genocīdu un visu pārējo. To ir grūti īsumā pastāstīt. Tas ir iemesls grāmatas rakstīšanai,» par sevis atklāšanu Armēnijā sarunā ar »Vakara Ziņām« stāsta Horens Stalbe.

Tēvzemes ēdienu un dzērienu baudīšana

«Armēnijā nobaudījām visus iespējamos ēdienus un dzērienus. Armēņi lielā daudzumā uzturā lieto svaigos zaļumus. Tāpat ir ļoti daudz dārzeņu, lavašs, visi iespējamie sieru veidi un mērces, kā arī visdažādākā veida gaļa. Viņi pie pamatēdiena neēd klāt kartupeļus. Armēņi ēd svaigus zaļumus, tomātus un gaļu. Pasaulē slavenākais dzēriens ir armēņu konjaks, ko pasūta visi karaļnami. Tāpat populāri ir arī armēņu vīni un ūdens, kas iegūts no kalniem,» atklāj mūziķis.

Apmeklē svēto kalnu un bauda kūrortu

«Paviesojāmies arī kalnu kūrortā, kas Armēnijā ir īpaši iecienīti. Kalnos ir trases, kurās trenējas pasaules čempioni slēpošanā. Augstkalnu klimats ir ļoti pateicīgs, lai sportisti varētu nopietni sagatavoties sacensībām.

Man pats svētākais brīdis bija ieraudzīt Ararata kalnu. Svētais kalns Ararats, kur reiz stāvēja Noasa šķirsts. [Bībelē teikts, ka Ararata kalna galā pēc plūdiem piestāja Noasa šķirsts, kas bija augstākā vieta. Noass šajā vietā izgāja pirmoreiz laukā un pateicās Dievam par izglābšanos.] Šī vieta ir svēta ne tikai man. Arī citiem armēņu tautības cilvēkiem gribas nokļūt šajā kalnā. Kalns ir Armēnijas simbols. Ja Latvijas simbols ir Baltijas jūra, tad Armēnijas simbols ir Ararats,» par svēto vietu stāsta Horens.

Ilgus gadus gaidītā tikšanās ar ģimeni

«Armēnijā satiku savas māsas un brāļa ģimenes. Fantastiski, ka arī šajā valstī ir cilvēki, kuriem ir tāds pats vārds kā mans - Horens. Tas ir ļoti īpašs vārds, bet tajā pašā laikā arī ļoti traģisks. Horeni ir īpaši cilvēki Armēnijas kultūrā. Mēs visu laiku sarakstāmies un uzturam saikni. Apsveicu viņus Armēnijas Ziemassvētkos, kas tiek atzīmēti no 5. uz 6. janvāri,» par atkalsatikšanos ar savu dzimtu priecīgs ir mūziķis.

Kā zināms pēc iepriekšējām publikācijām presē, Horens Stalbe ir atklājis, ka viņa tēvs ir armēnis. Mūziķi Latvijā uzaudzināja viņa māte, bet tēvs dzīvoja Armēnijā. Savukārt māte par tēvu dēlam stāstījusi tikai vispozitīvākās un gaišākās atmiņas.