Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS: Cik bieži slavenības saņem un saka komplimentus citiem?

© F64

Dažreiz pietiek vien ar pāris labiem vārdiem, lai liktu otram laimē starot. Taču ikdienas steigā mēdzam to aizmirst un pateikt labus vārdus saviem tuvajiem cilvēkiem – ģimenei, draugiem, kolēģiem, paziņām un kur nu vēl nepazīstamiem cilvēkiem. Sarunā ar »Vakara Ziņām« sabiedrībā pazīstamas personības atklāj, cik bieži pašas saņem un saka komplimentus citiem.

Atis Ieviņš novērtē sievas izskatu un kolēģu veikumu

«Es neesmu liels komplimentu teicējs. Vairāk pats saņemu komplimentus, nekā tos pasaku citiem. Piemēram, mediji mani mēdz slavēt, ka esmu iznesīgs, labi izskatos vai dziedu. Tomēr, ja komplimentus saku, tad savai kundzei par to, cik viņa labi izskatās, vai garšīgi pagatavotām vakariņām. Tāpat arī kolēģiem mēdzu teikt komplimentus par labi nospēlētu koncertu,» atklāj dziedātājs un TV3 šova «Izklausies redzēts» zvaigzne Atis Ieviņš.

Guntars Račs prot gan slavēt, gan kritizēt

«Pēc iespējas biežāk komplimentus saku saviem kolēģiem, draugiem, kundzei un meitai, jo tas vairo pozitīvo. Arī citām dāmām mēdzu teikt: «Cik jūs labi izskatāties!» Protams, sievai komplimentus saku mīļāk, piemēram: «Tu šodien burvīgi izskaties!» Tajā pašā laikā neatbalstu lišķību, jo uzskatu, ka arī komplimentiem ir jābūt patiesiem. Esmu godīgs un varu būt arī kritisks. Jo, ja tikai teiksi komplimentus, tad tas radīs pretējo efektu. Ja kolēģim ir labi izdevies koncerts, tad to arī pasaku. Pēdējā laikā visbiežāk saņemu komplimentus par savu izdoto dzejoļu grāmatu «365. Dzejoļi». Teju katru otro dienu, kāds pasaka labu vārdu par šo grāmatu. Pat uz ielas cilvēki nāk klāt un atzīst, ka viņiem patika,» tā producents, dziesmu autors un dzejnieks Guntars Račs.

Māris Gailis komplimentus izsaka dāmām

«Gadu skaitam palielinoties, saproti, ka teikt komplimentus ir laba lieta, kas jauki uzlabo garastāvokli ne tikai tam, kam pasaki, bet arī pašam. Latvieši parasti neizsaka komplimentus, bet pie tā ir jāpiedomā. Mēs esam tādi, kas labprātāk kritizē vai klusē, bet vajadzētu otrādi. Latvieši ir atturīgi komplimentu teikšanas ziņā. Un mēs vairāk veltām komplimentus sievietēm, nevis vīriešiem, kas, protams, ir pareizi. Čaļus jau nepaslavēsi par labu izskatu. Arī pats bieži veltu komplimentus tieši dāmām, sakot: «Tu forši izskaties!» Ja kādam kaut kas padodas, es saku: «Tas tev labi izdevies!» Cenšos uzslavēt labu darbu, kas man ir paticis. Katru dienu jau nesanāk teikt komplimentus. Bet tā ir laba doma, teikt komplimentus no rīta, pēcpusdienā un vakarā. Pat ja drusciņ ir jāmelo, uzskatu, ka komplimenti ir jāsaka, lai uzlabotu garastāvokli. Kādēļ gan neizdarīt kādam citam kaut ko patīkamu? Pats ik pa laikam saņemu komplimentus par savu ģērbšanās stilu. Pēdējā laikā daudz labu vārdu esmu saņēmis arī par Žaņa Lipkes izveidoto muzeju,» stāsta ekspremjers, ceļotājs un uzņēmējs Māris Gailis.

Pilnu rakstu lasiet žurnālā "Vakara ziņas", www.vz.lv