Komentāri: Mediķis brīdina par populāru pretsāpju zāļu bīstamību

Agris Kulpe

Pirmo reizi dzirdu ka paracetamols nostrādā kā pretsāpju līdzeklis.......vienīgi varbūt ka bērndārzniekiem.

29.dec 2020 Atbildēt
Dzintra Purena

Lieto arī nelielu sāpju gadījumā.

30.dec 2020 Atbildēt
Dzintra Rozenberga

Ārzemēs tikai lieto paracetamlu un vēl recepti vajag

30.dec 2020 Atbildēt
Kristīne Šmite

Paracetamols man personīgi nostrādā ideāli. Nevar salīdzināt ar ibumetīnu. Jau gadiem lietoju solpadeine (viena no akt.vielām paracetamols) pret visām sāpēm. 20 min laikā pat migrēna kā ar roku noņemta. Bet tas laikam katram individuāli.

1.jan 2021 Atbildēt
viks atbilde Kristīne Šmite

Kodeīns, kas ir otra sastāvdaļa, ir teju līdzvērtīgs dihidrokodeīnam, kas ir narkotikais pretsāpju līdzeklis (DHC continus). Atšķirīgas ir tikai devas..

1.jan 2021 Atbildēt
Viedējais latvietis

Krievija ir forši, bet paracetamols nav nesteroīdais pretiekaisuma līdzeklis, tāpat kā analgīns arī nav. Cik tur diploms Krievijā maksā?

30.dec 2020 Atbildēt
Inga

Teorētiski skaitās abas zāles nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi, bet kā jau minēju, abām šīm zālēm nav pretiekaisuma iedarbības (tikai pretsāpju un temperatūru mazinošā iedarbība), līdz ar to tās atšķiras no pārējām NSPL grupas zālēm.

30.dec 2020 Atbildēt
Inga

Nu, nebūs šī ziņa pareiza, tikai nevajadzīgi tracina cilvēkus. Domāju, ka neviens ilgstoši dienu no dienas nelieto ne analgīnu, ne ibuprofēnu. Iepriekš minētās blaknes vairāk attiecas uz hronisku lietošanu, turklāt tās nav būtiskākās šo zāļu blaknes, tās ibumetīnam ir kuņģa-zarnu trakta asiņošanas risks un nefropātija, bet amalīgam - aagranulocitoze (būtisks leikocītu skaita samazinājusm asinīs). Analgīnu tabletēs Latvijā, manuprāt, nevar vairs dabūt, jo tās ir Krievijā ražotas zāles, bet varbūt kļūdos. Ibuprofēns salīdzinājumā ar paracetamolu ir spēcīgākas pretsāpju zāles un tām piemīt arī pretiekaisuma iedarbība (kas paracetamolam ir 0, līdz ar to paracetamols nemazinās iekaisuma izraisītas sāpes), bet tik un tā nav īpaši stipras. Paracetamolam ir viena ārkārtīgi bīstama blakne - toksiska iedarbība uz aknām, un līdz ar to šo zāļu ilgstoša vai arī īslaicīga lietošana lielās devās nav nemaz tik nevainīga, it īpaši cilvēkiem, kuri pārāk aizraujas ar alkoholu. Īsāk sakot, viss šis "raksts" ir diezgan lielas muļķības.

30.dec 2020 Atbildēt
Dace Bērziņa

Ļoti precīzi, paldies tev Inga! pie pretiekaisuma līdzekļiem pieskaitāms tikai Ibumetīns un to gan LV iedzīvotāji visbiežāk lieto sāpju gadījumos, es pat teiktu, ka ēdienreizes vietā un LV risks šī medikamenta blakus efektu attīstībai ir liels. Paracetamolam ir pretsāpju efekts un bīstamākais blakusefekts ir aknu bojājums, bet šo retāk lieto sāpju mazināšanai. Analgīns ir recepšu medikaments, ir pieejams LV, arī minētie blakus efekti ir precīzi uzskaitīti. Mūsu LV iedzīvotājiem vēl pieminētu, ka ir tāda saslimšana kā pretsāpju medikamentu lietošanas radītas galvassāpes, tas būtu, ka pretsāpju medikamentu ilgstoša, pat nepārdomāti daudz lietošana ir iemesls galvassāpju attīstībai.

30.dec 2020 Atbildēt
viks

Paracetamols darbojas tikai uz hipotalāma termoregulācijas centru, tapēc reizēm tas pat var labak mazināt sāpes, ja sāpju cēlonis nav perifēra audu bojājuma dēļ (COX 1 un 2 inhibīcija ar NSPL). Analgīns ir Latvijā reģistrātas tablešu zāles, pieejamas ar recepti.

1.jan 2021 Atbildēt
viks

P.S. konkrētā gadījumā paracetamols hipotalamā iedarbojas uz sāpju centru, kuram ir nozīme centrālas dabas sāpju veidošanās mehanismā. Termoregulācijai ir nozīme tikai temperatūras mazināšanas procesā.

1.jan 2021 Atbildēt
Edgars Blohins

Kāpēc šīs zāles ir aptiekas sodtimentā,kas ir atdzītas par bīstamām cilvēka veselībai ?Kur skatās Viņķeles kundze??Kuri ir tie kas nepilda savus amata pienākumus ???

30.dec 2020 Atbildēt
Viedējais latvietis

Kur teiks, ka atzītas bīstamas? Tas, ka viens no raškas kaut ko murgo, nenozīmē, ka tā ir. Un ko piesējies Viņķelei - kārtējais Kremļa trollis esi? Viņķeles dēļ latvāņi nav apsprāguši kā raškā penzionāri no Covida...

30.dec 2020 Atbildēt
Indra Semeža

Visu manu mūžu analgīns bija pretsāpju līdzeklis ,pēkšņi ienāca citi laiki,un analgīns palika indīgs. Kā tā?.....

31.dec 2020 Atbildēt
Ēriks Čudars atbilde Viedējais latvietis

PIETIEK MURGOT!JA TIK DROSMĪGS SAVOS MURGOS,EJ CAUR PROFILU,NEVIS KĀ ZĪDAINIS PARĀDA MĒLI UN AIZMŪK.

31.dec 2020 Atbildēt
Viedējais latvietis

Jā, viņiem tur paracetamols + alkohols pašā laikā, lai iebrauktu aknu koomā...

30.dec 2020 Atbildēt
Jānis Sloģis

Pieļauju iespēju,ka Krievijā pazīstamais ārsts,profesors,Dr.med.un akadēmiķis Aleksandrs Mjasņikovs tur ari eksistē.Interesenti var palasīt viņa zinātniskos pētījumus,atklājumus un atziņas.Ņemot verā to,ka "dzīvojam ES",no krievzemes nekādi "brīnumlīdzekļu" sūtījumi vai piegādes nav iespējami.Kad sazinājos ar konkrēta medikamenta izgudrotāju,izrādījās,ka tas maksā 4 reiz dārgāk!Esiet uzmanigi,līdzcilvēki.

31.dec 2020 Atbildēt
Kasiog

Fake News

1.jan 2021 Atbildēt
Dzēsts lietotājs

Bizness ir bizness.IR cilvēki kuri dēļ naudas i noindēt gatavi. Man tas viss atgādina reklāmas kur Jānis lieto PARASTU zobu pastu ,bet Ivars lieto Colgeit

4.jan 2021 Atbildēt

Komentēt