Komentāri: Pircējs "Drogas" darbinieci sola iesūdzēt par nerunāšanu krieviski

Svetlana Oliņa

Es vispār nesaprotu šāda veida diskusijas. Manuprāt, ja reiz es esmu pārdevēja!, tad mans pienākums pārdot uzticēto preci, un lai to izdarītu es būtu gatava saprasties ar jebkuru un jebkurā valodā (arī žestu un deju, un pat mēmo valodā!!!). Kāda rutka pēc vienmēr mušu jāpārvērš par ziloni??? (Biju Talsos, satiku ķīnieti, kurš prasīja, kā nokļūt poliklīnikā? Kādam vajadzētu nofilmēt, kā mēs abi sarunājamies... taču viens otru sapratam un šķiramies smaidot.) Smaidot nevis naidojoties - lūk, kas ir svarīgi!

19.jūl 2018 Atbildēt
Val Bei

Tāpēc, Svetlana, ka šeit ir LV. Kurā citā valstī krievi iedomājas runāt ar kasieri krieviski??? Citās valstīs viņi kā mīlīši runā tās valsts valodā kurā dzīvo, tikai bijušās psrs teritorijā viņi sevi uzskata par kungiem. Pietiek ar viņiem auklēties!!!

19.jūl 2018 Atbildēt
Svetlana Oliņa

Vai Bei - Paldies! Saprotu, ka šeit ir Latvija (tātad pat jādomā būtu latviešu valodā, lai kāda nebūtu tava dzimtā valodā...) Pareizi vien ir, ja vien tāda būtu ikviena pilsoņa pārliecība, ja vien katrs pilsonis koptu un cienītu savu valodu un kultūru, taču tik bieži tā ir tikai poza un "zīmēšanās" (skumji, taču tā ir!). Konkrētajā gadījumā apcerēju tikai pārdevējas "sūri grūto" dzīvi veikalā - galvenais runāt latviski, saprasties ar pircēju un pārdot preci nav galvenais, vai nē?! Mani kaut kā vairāk uzrunā redzētais un piedzīvotais Horvātijā... Tad, kad es (nezinot horvātu valodu!) nepratu paskaidrot, ka brokastīs vēlētos viņu cepto maizi, visi trīs darbinieki (visās pasaules valodās!) centās noskaidrot, kā man pilnīgai laimei pietrūcis. Un, kad devos projām, ar smaidu visās viņiem vien zināmās valodās atvainojas un aicināja nākt vēl. Jo - viņiem bija svarīgi, lai pie viņiem atgriežas! Arī mums vajadzētu raizēties, lai mēs esam vislabākie, lai pie mums atgriežas! Tad mēs nebūtu tur, kur esam.

19.jūl 2018 Atbildēt
Rudite Jansone

Kaa latvietim citus cieniit,ja vinjsh pats sevi neciena. Lai uzsvertu latvieshu valodas lielo noziimi,vienmeer izdomaa staastinus ,kaa krievs ir necieniigi izteicies par valodu,bet isteniiba taisni latvieshi rej kaa sunji,kaa padzird kaut ko krieviski un meegina iestaastiit kaa ,ka latvieshu val. draud briesmas. Mans piemeers,mani beerni gaaja krievu beernu daarzaa, seetaa draudzeejaas ar krievu beerniem, ne vaardu no lat.val. neaizmirsa,bet tagad peec 15 gadiem anglijaa,latvieshu valodaa izteikties vairs nevar,jaapiedomaa ,a kaa tas bija latviski ,neskatoties ,ka mees sarunaajamies skype,gandriiz kartu dienu.Vairaakumaa latvietshu probleema ir viediskuma truukums ne krievu ,ne arii cita kaada valoda.. Dziesmu sveetki neliecina par viediskumu,kaa daudzi domaa.

20.jūl 2018 Atbildēt
Inta Zihmane

viss jau ir skaisti un es arī esmu par valodām, bet ja tev krievu tantiņa pajautā savā valodā cik rāda pulkstenis un es latviešu valodā atbildu, bet tad pār manu galvu krievu valodā paaugstinātā tonī seko tāds tekst-es šeit dzīvoju jau divdesmit gadu un par ko man jūs Latviešus cienīt, ja nevarat pat normāli atbildēt. Tad rodās jautājums vai 20 gadu laikā neesi iemācījusies pat saprast, bet tikai uzspiest savu valodu. Par ko tad man ir jāciena jūs??????

19.jūl 2018 Atbildēt
Val Bei

Svetlana, atklāšu mazu noslēpumu, braukājot pa pasauli var sazināties angliski ;)

19.jūl 2018 Atbildēt
Broņislava Dzene

Paldies, par noslēpuma atklāšanu, bet vecākā paaudze angļu valodu nepārvalda, tāpat kā jaunākā paaudze nezina krievu valodu.

20.jūl 2018 Atbildēt
Roberts Ukss

Var nerunāt latviski, ja neesi šis valsts iedzīvotājs. Bet nesaprotu, kāpēc veikalu darbinieces - latvietes ar kolēģēm krieviski runā, kaut tā pati krievu kolēģe ar pircēju latviski spēj sazināties.

Un ja latviešu pircējs neiestājas augstprātīgā pozā pret krievu pārdevēju, ļoti normāli var sazināties, kaut viegli saprast, ka ne visu no sacītā šī pārdevēja uztver. Bet nekas - jauki pasmaidot un, dažādi izskaidrojot savu vēlmi, var lieliski bez krievu valodas šajā kontaktā iztikt.

Vienkārši jābūt latviešiem pieklājīgiem, sadarboties gribošiem, bet nelokāmiem :)

20.jūl 2018 Atbildēt
Rudite Jansone

Jaa,tieshaam ,latvietim lojaalam buut ,traucee augstpraatiiba (nozeelojama iipashiiba).Nepatiikami atdziit, augstpraatiibas seekla ir tumsoniiba.

20.jūl 2018 Atbildēt
Maija

Tādēļ viereiz jāizbeidz tā prasība runāt krieviski. Igaunijā neviens krieviski nerunās/ Izņemot Valgu/

20.jūl 2018 Atbildēt
Stanislavs Salmanis

Nejauc ķīnieti ar krievu kas šeit dzimis un izliekas stulbāks par zābaku!

21.jūl 2018 Atbildēt
Diāna Cimure

Cik noprotu angliski runāt mēs DRĪKSTAM ( jo tas ir normāli) , bet krieviski nu nekādā gadījumā ( jo tas nav normāli). Man jau liekas, jo vairāk valodas Tu zini, jo labāk.

17.nov 2018 Atbildēt

Komentēt