Komentāri: FOTO: Tik nožēlojamā stāvoklī izskatās iela Ogres centrā

Svetlana Oliņa

Nu apmēram kā Nākotnes ielas kvartāls Saldū...

7.jan 2018 Atbildēt
Андрис Лацис

Trikātas iela Rīgā ir līdzīga, ne katra mašīna to var izbraukt, ielas kopšana tiek plānota divas reizes gadā - rudenī un pavasarī.

7.jan 2018 Atbildēt
Ritvars Raits

Atbildīgie par piebraucamā ceļa stāvokli – tā lietotāji

Ogrēniete Dzintra tieši pirms jaunā gada aktualizēja jautājumu par to, kas ir atbildīgs par piebraucamā ceļa, kas atrodas blakus Ogres tirgum, katastrofālo stāvokli. Kā noskaidroju, šajā gadījumā pat nav svarīgi, kam pieder zeme, jo ceļš kārtībā jāsaved tiem, kuri to lieto.

Lūk, ko rakstīja ogrēniete Dzintra par piebraucamo ceļu, kas sākas no Skolas ielas, vedot starp Ogres tirgu un SIA «Meristēmas» ziedu kiosku: «Cik ļoti gribētos, lai jaunais 2018.gads būtu veiksmīgs šai mazajai ieliņai, kas atrodas pie Ogres lielā tirgus. Ieliņa ir pavisam bēdīgā izskatā, apkārtējo māju iedzīvotāji, kā arī tirgus apmeklētāji drīz noslīks tajās dziļajās bedrēs, bet apledojuma laikā kājas lauzīs. Ceru, ka atbildīgie sadzirdēs...»

Izmantojot interneta resursus, ļoti viegli un ātri uzzināju, ka zeme, uz kuras atrodas Ogres tirgus, pieder SIA «Ogres Jumis», tātad, iespējams, šis uzņēmums ir arī pieguļošās teritorijas īpašnieks. Toties «Ogres Jumis», kā visi ogrēnieši labi zina, pieder uzņēmējam Jurim Feodorovam, kurš, starp citu, katra gada nogalē saņem Atzinības rakstu no Ogres novada pašvaldības kā lielākais nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs visā Ogres novadā. Pirms sazināties ar J.Feodorovu, biju devies apskatīt nelaimīgo piebraucamo ceļu (par ielu to nevar dēvēt, jo nav nemaz nosaukuma) dabā. Skats tiešām nav tas labākais, jo asfalta palicis daudz mazāk nekā bedru, divas kanalizācijas akas izslējušās krietni augstāk par brauktuvi, visur lielas peļķes – pat ar džipu braucot jābūt uzmanīgam. Tirgus otrā pusē redzama garāžu rinda, bet mašīnu iebrauktās sliedes liecina, ka to īpašnieki daudz labprātāk izvēlas braukt uz otru pusi, lai tiktu Grīvas prospektā. Tomēr divām daudzdzīvokļu mājām (vienai divstāvu, otrai – piecstāvu) šis piebraucamais ceļš, kā man izskatījās, ir ļoti nepieciešams. Parunāju par šo tematu arī ar tirgus tantēm, kuras, protams, visu zina vislabāk. Jā, zeme tiešām piederot Feodorovam, kuru pašvaldība jau pirms pieciem gadiem brīdinājusi, ka piebraucamo ceļu vajagot sakārtot, bet viņš jau neko nedarot. Viņas arī apgalvoja, ka šo brauktuvi regulāri izmantojot tirgotāji, lai savu preci pievestu tuvāk.

Bruņojies ar šādu informācijas daudzumu, zvanīju Ogres uzņēmējam Jurim Feodorovam, lai painteresētos par viņa plāniem, kas īsti notiks ar šo ceļu. J.Feodorovs ļoti ātri noorientējās, par kuru no viņa īpašumiem ir runa. Kā izrādās, viņš pat nedomā šo piebraucamo ceļu atstāt tādu, kāds tas ir šobrīd, tiesa, arī izbraukt tur nebūšot iespējams. Uzņēmējam piederot ne vien zeme zem tirgus, bet arī zem divām blakus esošajām piecstāvu mājām, bet divstāvu nams esot viņa īpašumā ar visu zemi. Feodorovs ir pārliecināts, ka uz šo piebraucamo ceļu zemesgrāmatā nemaz nav reģistrēts servitūts, tāpēc viņš plāno to slēgt, iespējams, ierīkojot stāvlaukumu tirgus apmeklētājiem. Pie visām dzīvojamām mājām varot piebraukt no otras puses, turklāt viņam par piecstāvu namu dzīvokļu īpašnieku ērtībām noteikti neesot jārūpējas, jo zemes nodokli, kas būtu jāmaksā viņiem, Feodorovs maksājot no sava budžeta. Tirgotāji, kā apgalvoja uzņēmējs, šo piebraucamo ceļu neizmantojot. Tagad ir ziema, tāpēc jānogaida, bet, sākoties piemērotākiem laika apstākļiem, zemes gabals tikšot savests kārtībā, tur vēl arī bojāts koks gaidot nozāģēšanu, kā arī tiks uzliktas ceļazīmes, kas aizliegs caurbraukšanu.

Laikam gan visu savu plānu cienījamam Ogres uzņēmējam realizēt neizdosies, jo, kā noskaidroju pašvaldībā, piebraucamajam ceļam servitūts tomēr esot reģistrēts, tāpēc to nedrīkst tā vienkārši nobloķēt. Pat ceļa zīmju uzstādīšanai būtu nepieciešams saskaņojums ar Ogres novada pašvaldību. Kā izrādās, jau pirms diviem gadiem vienas tuvumā esošās piecstāvu mājas iedzīvotāji bija vērsušies pašvaldībā ar kolektīvu vēstuli, kurā sūdzējās, ka šis ceļš gadiem ilgi netiek pienācīgi uzturēts, kā rezultātā tas ir izdangāts, ar lietus ūdeni pilnām bedrēm un izmīdītām, izbraukātām ceļa apmalēm, kā arī bez apgaismojuma. Pašvaldība izpētīja šo situāciju un informēja mājas iedzīvotājus, ka, saskaņā ar Civillikumu, ceļa uzturēšana ir tā lietotāju (servitūta lietotāju) pienākums, kas jānodrošina atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai. Par ceļu uzturēšanu un remontu dzīvokļu īpašniekiem ir jāvienojas ar savas mājas apsaimniekotāju un minētās zemes vienības īpašnieku. Nepieciešamie piebraucamā ceļa remontdarbi jāveic no mājas uzturēšanas izmaksām.

Ņemot vērā, ka ceļš nav pašvaldības īpašums un saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 5.pantu, Ogres novada pašvaldība nedrīkst izlietot savus līdzekļus citu īpašnieku īpašumu uzturēšanā. Atbildē arī uzreiz tika pateikts priekšā, ka Ogres novada pašvaldības 2014.gada 17.aprīļa saistošie noteikumi Nr.16/2014 «Ogres novada pašvaldības palīdzības piešķiršanas kārtība daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu labiekārtošanai» paredz Pašvaldības līdzfinansējumu dzīvojamām mājām piesaistīto zemesgabalu mājas piebraucamo ceļu labiekārtošanai 50% no projekta kopējām atbalstāmām izmaksām. Lai saņemtu līdzfinansējumu, Ogres novada pašvaldībā jāiesniedz saistošajos noteikumos uzskaitītie dokumenti.

Man izdevās sameklēt un sazvanīt arī atbildi saņēmušās mājas vecāko. Varēja saprast, ka viņai šī problēma ir ļoti sāpīga, bet risinājuma īsti neesot, jo namam nemaz nav tik daudz apsaimniekošanai paredzētās naudas, bet tā, kas ir, jau saplānota dažādiem neatliekamiem remontdarbiem. Mājas vecākā uzsvēra, ka šis ceļš ir ļoti svarīgs ne tikai viņas namam, bet arī blakus esošajiem, turklāt tiešām to izmanto arī produkcijas pievešanai tirgum. Ir plāns nākt kopā un domāt, kā problēmu atrisināt, bet viņa ir pārliecināta, ka ar finansējumu būtu jāpiedalās gan kaimiņiem, gan uzņēmējam Feodorovam. Atliek cerēt, ka šogad šis vezums uz priekšu pakustēsies, jo izdangātais piebraucamais ceļš ne tikai bojā mūsu mašīnas, bet ir arī kā nesmuks traips visumā sakoptās Ogres sejā.

Ritvars Raits, "Ogres Vēstis Visiem"

7.jan 2018 Atbildēt

Komentēt