Kalnozolu kriminālnodarījumā neattaisno

© F64

Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošais Saeimas deputāts Valdis Kalnozols, kuram tiesvedības dēļ par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu bija liegta dalība Saeimas darbā, jau tuvākajā laikā varēs atsākt pilnvērtīgu deputāta darbu – pret viņu vērstajā krimināllietā Rīgas rajona tiesa izbeigusi tiesvedību.

Tas gan nenozīmē, ka viņam inkriminēto nodarījumu politiķis nav paveicis.

Policijā ar iesniegumu par to, ka V. Kalnozols nodarījis viņai vieglus miesas bojājumus, vērsās politiķa bijusī dzīvesbiedre. Pats V. Kaln-ozols uzstāja, ka šis kriminālprocess ir pārpratums un nekompetentu policijas darbinieku safabricēts. Taču Saeima, atsaucoties uz tiesas lūgumu, 3. marta sēdē tiesai deva atļauju turpināt procesu. Politiķis gan paziņoja, ka panācis ar cietušo mierizlīgumu, tāpēc neesot iemesla nolikt mandātu, dodot vietu personai, kas deputāta pienākumus varētu pildīt pilnā mērā. To, ka mierizlīgums patiešām noslēgts, Neatkarīgajai apliecināja Rīgas rajona tiesā. Ņemot vērā mierizlīgumu, tā arī pārtraukusi tiesvedību. Tas nozīmē, ka jau tuvākajā laikā Saeima atjaunos visas V. Kalnozola tiesības un viņš atkal varēs piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs, kas viņam bija liegts divas nedēļas.

Kaut arī tiesas lēmums pārtraukt tiesvedību V. Kalnozolam ļauj turpināt darbu Saeimā, pēc būtības līdz ar mierizlīguma noslēgšanu viņš ir atzinis, ka inkriminētajā nodarījumā ir vainīgs, skaidro bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

«Ja procesā, ko var ierosināt tikai pēc cietušā pieteikuma, noslēgts mierizlīgums, tas ir obligāts kriminālprocesa izbeigšanas pamats, un procesa virzītājam nav citas iespējas, ja nekonstatē, ka izlīgums panākts nelikumīgā veidā,» saka pieredzējušais jurists, bet piebilst, «šis lēmums ir nereabilitējošs, tas nozīmē, ka persona pēc būtības ir vainīga.»

Šāda apliecināta vaina nodarījumā gan nenesot tālākas sekas, ja vien cietusī persona nevēlas pret pāridarītāju vērsties civiltiesiskā kārtā.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, deputāts, kurš izdots tiesai, līdz spriedums stājies likumīgā spēkā saņem 50% no sava atalgojuma. Ja tiesa viņu attaisno, politiķis atgūst līdz tam ieturētos izdevumus, ja viņu atzīst par vainīgu – zaudē mandātu un jāizcieš sods.

Svarīgākais