Krievija bloķējusi ES sūdzību PTO par cūkgaļas embargo

© Scanpix/AP

Krievija ceturtdien bloķēja Eiropas Savienība (ES) Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) iesniegto sūdzību pret Krieviju par dalībvalstīs ražotās cūkgaļas embargo.

ES vērsās pie PTO jūnijā pēc divus mēnešus ilgiem neveiksmīgiem mēģinājumiem šo jautājumu atrisināt sarunu ceļā.

Taču PTO strīdu noregulēšanas organizācijas sēdē Krievijas diplomāti ceturtdien izmantoja savas tiesības bloķēt neatkarīgas tirdzniecības un tieslietu ekspertu darba grupas izveidi strīda izskatīšanai.

Saskaņā ar PTO noteikumiem Maskava šādu taktiku var izmantot tikai vienu reizi, līdz ar to Briselei ir iespēja vēlāk iesniegt vēl vienu prasību.

Janvārī Krievija aizliedza dzīvu cūku un cūkgaļas importu no ES, jo Lietuvā un Polijā tika konstatēti mežacūku inficēšanās gadījumi ar Āfrikas cūku mēri.

Kā norādījusi Eiropas Komisija (EK), janvāra beigās pieņemtais Maskavas lēmums slēgt savu tirgu dzīvām cūkām un cūkgaļas izstrādājumiem no ES dalībvalstīm radījis bloka lauksaimniecības nozarei būtiskus zaudējumus, samazinot kopējo eksporta apjomu gandrīz par 25%.

Pēc EK datiem, gada laikā ES uz Krieviju eksportē 700 000 tonnu cūkgaļas 1,4 miljardu eiro vērtībā.

Kā ziņots, visi četri minētie Āfrikas cūku mēra gadījumi - divi Lietuvā un divi Polijā - atklāti Baltkrievijas robežas tuvumā. ES uzskata, ka abu dalībvalstu teritorijā slimība caur Baltkrieviju ieceļojusi no Krievijas, kur tā pirmo reizi konstatēta jau pirms vairākiem gadiem.

Kopš Krievija 2012.gadā iestājās PTO, Brisele vairākkārt norādījusi, ka Maskava nepilda savas saistības šai organizācijā.

Āfrikas cūku mēra jautājumā EK apsūdz Maskavu dubultstandartu piemērošanā, jo Krievija nebūt nav aizliegusi importu no Baltkrievijas un vēl nesen tas bija atļauts arī no Ukrainas, lai gan abas valstis bija paziņojušas, ka tajās atklāta šī bīstamā cūku slimība.

Arī pašas Krievijas tirgus nav slēgts visai vietējās izcelsmes cūkgaļas produkcijai, neraugoties uz valstī atklātajiem slimības uzliesmojumiem.

Kopš iestāšanās PTO Krievija ir ieviesusi virkni tirdzniecības aizliegumu pret bijušajām komunistiskajām valstīm, tostarp piena produktu, saldumu un vīna importu.

Brisele arī aicinājusi PTO izvērtēt Krievijas "atkārtotās pārstrādes nodevu", kas ieviesta importētām automašīnām, kravas automašīnām, autobusiem un citiem transporta līdzekļiem.

PTO var dod atļauju ieviest atbildes tirdzniecības ierobežojumus, ja organizācija nolemj par labu sūdzības iesniedzējam.

Politika

“Pēc izskata jauni, bet smadzeņu nav,” sev raksturīgajā ironijā Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins “piebeidz” runu par frakcijas “Progresīvie” deputātu rosinājumu pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot personām no 16 gadu vecuma. “Progresīvie” apvainojās par smadzeņu trūkumu (un ne tikai par to vien) un nosūdzēja Kiršteinu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai par viņa runu Saeimas sēdē. Komisija Kiršteina “noziegumus” ķidās novembra sākumā.

Svarīgākais