Francijas ministrs vaino Eiropas Komisiju galēji labējo un populistu panākumos

Francijas rūpniecības atjaunošanas ministrs Arno Montebūrs paziņojis, ka galēji labējo un populistisko partiju panākumos vainojama Eiropas Komisija (EK), jo tā ignorējot Eiropas tautu vēlmes un izdarot spiedienu un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām.

Montebūrs uzbruka EK prezidentam Žozē Manuelam Barrozu, kurš nesen Francijas nostāju ES un ASV brīvā tirdzniecības līguma jautājumā nosauca par "reakcionāru".

"Barozzu kungs ir Nacionālās frontes degviela," sarunā ar franču radiostaciju "Inter radio" svētdien norādīja ministrs. "Viņš ir Bepes Grillo degviela.

"Barrozu izpelnījies visu nokrāsu franču politiķu kritiku, nicīgi izsakoties par Parīzes vēlmi izslēgt no ES un ASV brīvās tirdzniecības līguma audiovizuālo sektoru, lai tādējādi saglabātu savu līdzšinējo "kultūras protekcionisma" politiku, kas ierobežo amerikāņu produkcijas parādīšanos Francijas televīzijas kanālos un kinoteātros.

Taču Montebūrs savu uzbrukumu izvērsa daudz plašākā frontē, norādot, ka Barrozu izteikumi ir daudz dziļakas problēmas simptomi. Viņš uzsvēra, ka tie atspoguļo arvien lielākas varas nonākšanu Briseles rokās.

"Domāju, ka galvenais Nacionālās frontes ietekmes pieauguma cēlonis ir saistīts ar veidu, kādā ES šodien izdara ievērojamu spiedienu uz demokrātiski ievēlētajām valdībām," norādīja ministrs. "Jums ir Eiropas Komisijas prezidents, kas saka – visi tie, kuri ir pret globalizāciju, ir reakcionāri. Tie ir tie paši cilvēki, kas šodien Eiropas Savienību pārvērtuši institūcijā, kura ir pret Eiropas tautām."

"Rezultātā ES nerīkojas, tā ir nekustīga, paralizēta. Tā nereaģē uz nekādām tautas vēlmēm nedz rūpniecības frontē, nedz ekonomikas frontē, nedz budžeta frontē," piebilda Montebūrs. "Un rezultātā tas veicina visu ES prosuverenitātes, antieiropeisko partiju mērķus."

Reaģējot uz Montebūra izteikumiem, ES iekšējā tirgus komisārs un EK viceprezidents Mišels Barnjē tos pirmdien nosaucis par "nepatiesiem un absurdiem".

Bernjē, kurš pats ir francūzis un pārstāv opozīcijā esošo konservatīvo Tautas kustības savienību (UMP), intervijā televīzijas kanālam "France 2" uzsvēra, ka ES nedrīkst vainot galēji labējās Nacionālās frontes (FN) nesenajos panākumos vēlēšanās.

"Man apnicis klausīties kā ministri manā valstī, gan kreisie, gan labējie politiķi apgalvo, ka vainīgs kāds cits, meklējot grēkāžus," norādīja komisārs.

Lai gan svētdien notikušajā starpvēlēšanu otrajā kārtā Lo un Garonnas departamenta Vilnēvsīrlotas vēlēšanu apgabalā FN kandidāts Etjēns Buskē-Kasanjē zaudēja, viņam izdevās iegūt 46% balsu.

Vilnēvsīrlotas apgabalu līdz šim parlamentā pārstāvēja bijušais budžeta ministrs Žeroms Kaizaks, kam draud apsūdzības par izvairīšanos no nodokļiem un kurš martā bija spiests aiziet no valdības, bet aprīlī - pamest arī deputāta krēslu.

Pie varas esošo sociālistu kandidāts starpvēlēšanās bija spiests no sacensības izstāties jau pēc pirmās kārtas, kas notika nedēļu iepriekš, un tādējādi Vilnēvsīrlotu Nacionālajā sapulcē turpmāk pārstāvēs opozīcijā esošās UMP kandidāts Žans Luijs Kostē.

Pirms divām nedēļām sociālisti cieta sakāvi starpvēlēšanās vēl divos apgabalos. Tagad sociālistiem parlamentā atlikušas vairs 292 vietas, kas viņiem nodrošina tikai trīs balsu vairākumu.

Viens no UMP līderiem – bijušais premjerministrs Fransuā Fijons – norādījis, ka konservatīvā kandidāta uzvara jāuzskata par "visu republikāņu" uzvaru.

Viņš uzsvēris, ka nesenie FN panākumi jāuzskata par visu tradicionālo partiju problēmu.

"Pieaugošie Nacionālās frontes panākumi atspoguļo izmisumu, kādu izjūt daudzi francūži, kuri vīlušies republikas prezidenta viltus solījumos," uzsvēra Fijons. "Tas ir brīdinājums arī opozīcijai."

Svarīgākais