Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Asanža atbalstītājiem liek maksāt 93500 sterliņu mārciņu drošības naudu

Lielbritānijas tiesa deviņiem Wikileaks dibinātāja Asanža atbalstītājiem un galvotājiem piespriedusi samaksāt 93500 sterliņu mārciņu lielo drošības naudu par Asanža atbrīvošanu, ziņo BBC News.

Tiesnesis Hovards Ridls paziņojot šo lēmumu, norādīja, ka Asanžs nav izpildījis nosacījumus, kādi izteikti viņu atbrīvojot no apcietinājuma pret drošības naudu un "lai izbēgtu taisnajai tiesai" noslēpies Ekvadoras vēstniecībā. Tieši tādēļ,viņa galvotājiem tagad ir jāizmaksā valstij solītā drošības nauda 93500 sterliņu mārciņu ( 79540 latu ) apmērā.

 Galvotāju teikto, ka viņi nav zinājuši par Asanža nodomu slēpties vēstniecībā, tiesnesis neņēma vērā. Ridls norādīja, ka ja galvotāji vēlas saglabāt savu naudu viņiem ir tikai viens risinājums, pārliecināt Asanžu, padoties policijai.        

Galvotāju vārdi netiek izpausti, taču zināms, ka viens no viņiem ir  Asanža  darugs Voens Smits. Iepriekš gan ziņots, ka to cilvēku vidū, kuri savāca drošības naudu ir  rakstnieks Hanifs Kureiši, žurnālists Džons Pildžers, režisors Maikls Mūrs un citi.                                                                                              

Visa summa jāsamaksā līdz šī gada 6. novembrim.

Jau ziņots , ka Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā un kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas apgalvo, ka Asanžs viņas izvarojis.

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu "WikiLeaks" vietnē un draudēt nāvessods.