Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Asanžs vēlas garantiju, ka netiks izdots ASV

"WikiLeaks"vadītājs Džūljens Asanžs piekrīt tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā ar nosacījumu, ka Zviedrija garantē viņa neizdošanu ASV, vēsta laikraksts Sunday Times.

"Ja Zviedrijas amatpersonas bez kādiem nosacījumiem garantētu, ka Džūljens nekādā gadījumā netiks izdots no Zviedrijas uz ASV, tas būtu labs pamats, kā panākt vienošanos, lai izbeigtu šo lietu," sacīja "WikiLeaks" pārstāve Kristina Hrafnsone.

Asanžs jau divas nedēļas patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai pretotos tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Asanžs apgalvo, ka 2010.gada augustā notikušās seksuālās attiecības notikušas pēc abpusējas piekrišanas.

Jau ziņots, ka Ekvadora ceturtdien piešķīra Asanžam, kuram ir Austrālijas pilsonība, diplomātisko patvērumu.

Lēmumu piešķirt diplomātisko patvērumu Asanžam Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino skaidroja ar bažām, ka Asanžs varētu tikt izdots ASV, kur viņa dzīvība varētu būt apdraudēta.

Ekvadora bija lūgusi garantijas, ka Asanža tiesības tiks ievērotas un ka viņš pēcāk no Zviedrijas netiks izdots trešajām valstīm, taču tās netika saņemtas, atklāja ministrs.

Ekvadora uzskata, ka Asanža bažas par savu drošību ir pamatotas, un ka Asanžs kļuvis par politiskas vajāšanas upuri, uzsvēra Patino.

Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā un kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas apgalvo, ka Asanžs viņas izvarojis.

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu "WikiLeaks" vietnē un draudēt nāvessods.