Piesakās divi Spānijas karaļa Huana Karlosa ārlaulības bērni

Kārtējā skandāla epicentrā nokļuvis Spānijas karalis Huans Karloss I. 46 gadus vecā beļģiete Ingrīda Sartjo un 55 gadus vecais spānis Alberts Sola ne tikai apgalvo, ka esot 74 gadus vecā monarha ārlaulības bērni, bet arī apvienojuši spēkus, lai to pierādītu.

Nesen Spānijā iznākušā grāmatā, kas ātri vien kļuva par dižpārdokli, bija apgalvots, ka Huans Karloss bijis neuzticīgs karalienei Sofijai gadu desmitiem ilgi un šajā laikā viņam bijušas attiecības ar 1500 sievietēm, arī Velsas princesi Diānu.

«Pirms neilga laika mēs ar māti skatījāmies televizoru, ekrānā parādījās Spānijas karalis, un mamma iesaucās – lūk, tas ir tavs tēvs,» sarunā ar laikrakstu Le Soir stāstījusi Ģentes priekšpilsētas iedzīvotāja I. Sartjo. Saskaņā ar viņas versiju Huans Karloss ar viņas māti Liliānu, kura strādājusi par guvernanti elitārās ģimenēs, pirmo reizi ticies 1956. gadā Francijā, bet attiecības atjaunotas pēc desmit gadiem Luksemburgā, kad arī ieņemta I. Sartjo.

A. Solas stāsts ir vēl intriģējošāks, raksta The Daily Mail. Vīrietis ir uzaudzināts audžuvecāku ģimenē, taču stāsta, ka viņa bioloģiskā māte ir kādas pazīstamas Barselonas baņķieru ģimenes atvase. Ar Huanu Karlosu viņa tikusies piecdesmitajos gados, kad topošais monarhs mācījies militārajā akadēmijā Saragosā. A. Sola apgalvo, ka viņam izdevies atrast dokumentus, uz kuriem ir īpašs spiedogs, kas tiekot izmantots, lai identificētu augstdzimušus, zilo asiņu bērnus.

I. Sartjo stāstījusi, ka iepriekš nekad nav domājusi par to, lai pierādītu, ka Spānijas karalis ir viņas īstais tēvs, līdz Nīderlandes televīzijā noskatījusies interviju ar A. Solu, kurš skaidrojis, ka vēlas panākt oficiālu atzīšanu. «Es izmantoju internetu, lai atrastu viņu un norunātu tikšanos,» skaidro I. Sartjo, kura jūnija sākumā ieradusies Spānijā un vienojusies, ka apvienos spēkus ar A. Solu, lai panāktu atzīšanu. The Daily Mail norāda, ka pirmais solis jau ir sperts. Pazīstamais beļģu zinātnieks Žans Žaks Kasimāns (2004. gadā viņš Francijas varasiestāžu uzdevumā veica Napoleona Bonaparta pīšļu DNS analīzi) salīdzinājis abu DNS paraugus un secinājis, ka ar 91% varbūtību var apgalvot, ka viņi ir pusmāsa un pusbrālis. «Varbūtība, ka viens no viņu vecākiem ir viens un tas pats cilvēks, ir ļoti augsta. Rezultāti gan nepalīdz noteikt, vai viņiem ir viena māte, vai viens tēvs. Es, protams, nezinu, kas ir viņu tēvs, bet viņi paši apgalvo, ka tas esot Huans Karloss,» sacījis beļģu eksperts.

A. Sola stāstījis, ka jau nosūtījis vairākas vēstules uz Spānijas karaļa rezidenci, lūdzot, lai viņu atzīst par Huana Karlosa ārlaulības dēlu, taču atbildi neesot saņēmis. Pašlaik A. Sola kopā ar I. Sartjo un abu nolīgtajiem juristiem apspriežot, kā rīkoties tālāk, lai panāktu oficiālu atzīšanu. Ir skaidrs, ka piespiest karali veikt DNS analīzes, ja viņš to nevēlas, būs visai sarežģīti. The Daily Mail vēsta, ka no Spānijas karaļnama saņemts paziņojums, ka A. Solas un I. Sartjo paziņojumi netiks komentēti.

Spānijā šie apgalvojumi nav izraisījuši lielu sensāciju, jo pavasarī (tieši dienās, kad tika atzīmēta 50. gadadiena kopš Huana Karlosa un Sofijas kāzām) klajā nāca laikraksta El Mundo žurnālista un karaļnama eksperta Pilāra Eirē grāmata, kurā bija apgalvots, ka monarhs gadiem ilgi bijis neuzticīgs karalienei, turklāt abi jau 35 gadus naktis pavadot atsevišķās guļamistabās. Grāmatā vēstīts, ka Huanam Karlosam bijušas vairāk nekā 1500 partneres, bet tās sensacionālākā daļa attiecas uz 1986. gada notikumiem. Saskaņā ar autora versiju jūras kruīza laikā, uz kuru bija uzaicināts arī Velsas princis Čārlzs un princese Diāna, Huanam Karlosam izdevies savaldzināt lēdiju Dī. Jāpiebilst, ka šo versiju par ticamu atzīst arī britu karaļnama biogrāfe Kolēna Kempbela, kura piebilst, ka attiecības starp Huanu Karlosu un princesi Diānu turpinājušās arī 1987. gadā.