Eiropā bažas par Timošenko likteni

© Scanpix

Eiropas Savienība vakar paudusi bažas par Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko likteni – viņa cietumā turpina badastreiku, turklāt kļuvusi par cietuma administrācijas vardarbības upuri.

Par plānotās vizītes Ukrainā atcelšanu paziņojis Vācijas prezidents Joahims Gauks, un arī šis solis tiek saistīts ar Timošenko lietu. Tikmēr viena no Ukrainas avīzēm atradusi pierādījumus, kas apliecina – internetā cirkulējošais videomateriāls, kuram būtu jāpierāda, ka J. Timošenko simulē slimību, ir viltojums.

Vakar izplatītā paziņojumā ES augstā pārstāve ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Katrīna Eštone paudusi «dziļas bažas» par notikumiem ap J. Timošenko. Paziņojumā, kas ievietots ES oficiālajā mājaslapā internetā, Ukrainai atgādināts, ka tā apņēmusies nekavējoties un objektīvi izskatīt visas sūdzības, kas attiecas uz spīdzināšanām vai citiem gadījumiem, kad pret cilvēkiem tiek vērsts rupjš spēks un viņi tiek pazemoti. Reuters norāda, ka ar oficiālu paziņojumu K. Eštone nākusi klajā, kad Ukrainas ombudsmene Ņina Karpačova, kurai trešdien tika atļauts apmeklēt J. Timošenko labošanas darbu kolonijā, kas atrodas netālu no Harkovas, apstiprināja, ka viņai patiešām nodarīti miesas bojājumi.

K. Eštone lūgusi Ukrainas varasiestādes atļaut ES sūtnim Ukrainā kopā ar neatkarīgiem medicīnas speciālistiem apmeklēt J. Timošenko, lai tiktu kliedētas visas bažas par viņas veselības stāvokli. Jāpiebilst, ka vakar arī kļuva zināms, ka maija vidū plānoto vizīti Ukrainā atcēlis Vācijas prezidents J. Gauks. Süddeutsche Zeitung uzsvērusi, ka prezidents lēmumu pieņēmis pēc konsultācijām ar kancleri A. Merkeli, un šāda rīcība ir skaidrs signāls Ukrainai, cik nopietni Berlīne uztver Kijevas varasiestāžu vēršanos pret J. Timošenko. Reuters vēsta, ka Vācijas augstākās varas ešelonos tiek apsvērta iespēja neapmeklēt šovasar Ukrainā rīkotās Eiropas futbola čempionāta spēles.

Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle apstiprinājis, ka joprojām ir spēkā J. Timošenko izteiktais piedāvājums ārstēties vienā no Vācijas klīnikām. Ukrainas varasiestādes līdz šim to bloķējušas, trešdien aicinot nodrošināt vācu speciālistu ierašanos Ukrainā, taču

G. Vestervelle uzsvēris, ka Ukrainas puse izvirzījusi savus priekšnosacījumus, tādēļ sarunas turpinās. RIA Novosti norāda, ka Ukrainas pirmais viceprezidents Valērijs Horoškovskis vizītes laikā Briselē diezgan atklāti paziņojis, ka Ukraina varētu veikt grozījumus likumdošanā, kas ļautu J. Timošenko ārstēties ārzemēs, ja ES pasteidzinātu asociācijas līguma noslēgšanu ar Ukrainu.

Par to, ka Kijevas pozīcija pagaidām nav mainījusies, liecina vakar izplatītie Ukrainas Veselības aizsardzības ministrijas un Valsts penitenciārā dienesta paziņojumi. Pirmajā uzsvērts, ka Ukrainas mediķi ir gatavi sniegt kvalificētu medicīnisko palīdzību J. Timošenko, taču viņa pati tam nepiekrīt. Savukārt otrajā norādīts, ka vakar bijusī premjere atkal atteikusies no tiesu medicīniskās ekspertīzes, kurai būtu jānosaka, vai viņa patiešām ir fiziski ietekmēta.

Ukrainā turpina apspriest arī internetā ievietotu videomateriālu, kurā J. Timošenko līdzīga sieviete redzama, ņipri pārvietojamies pa cietuma kameru, bet simulē slimību, līdzko kamerā ierodas cietuma administrācijas pārstāvji. Gan J. Timošenko, gan viņas advokāts Sergejs Vlasenko, kurš arī redzams videomateriālā, apgalvo, ka tas ir viltojums, un šādu secinājumu izdarījis arī laikraksts Argument. Videomateriālā fiksēts, ka tas uzņemts pagājušā gada 15. decembrī pulksten 12.50. Argument vērš uzmanību uz to, ka kameras logā spoži spīd saule, bet žurnālisti atraduši pierādījumus (arī dokumentālus), ka 15. decembrī Kijevā (J. Timošenko tobrīd vēl atradās iepriekšējās izmeklēšanas izolatorā) visu dienu bija apmācies.