Plāno vērienīgu starpvalstu Baltijas jūras izpētes programmu

Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi priekšlikumu par kopīgas Baltijas jūras izpētes programmas "BONUS-169" izveidi, kurā iesaistīsies astoņas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, tostarp Latvija.

"BONUS-169" mērķis ir stiprināt Baltijas jūras reģiona izpētes kapacitāti un nodrošināt reģiona ilgtspējīgu attīstību, vienā kopīgā pētniecības programmā apvienojot Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas nacionālās pētniecības programmas un aktivitātes, galvenokārt koncentrējoties uz Baltijas jūras, tās piekrastes un sateces baseina izpēti.

Programmas ietvaros īstenotie pētījumi palīdzēs efektīvāk risināt Eiropai un Baltijas jūras reģionam būtiskās vides aizsardzības, ilgtspējīgas attīstības, tūrisma, akvakultūras, pārtikas drošības un jūras transporta problēmas. "BONUS-169" iekļaujas ES Baltijas jūras reģiona stratēģijā un tiek minēts kā praktisks piemērs šīs stratēģijas darbībai.

Programmas īstenošanā iesaistītās dalībvalstis no 2011. līdz 2016. gadam tās finansēšanai ir apņēmušās kopīgi investēt 50 miljonus eiro (35,14 miljonus latu) un tādu pašu summu Eiropas Komisija piedāvā piešķirt no ES Pētniecības septītās ietvara programmas.

Ņemot vērā ierobežotos nacionālos resursus pētniecības atbalstam, IZM uzskata, ka Latvijas iesaistīšanās "BONUS-169" ir īpaši nozīmīga, jo nodrošinās iespēju Latvijas zinātniekiem piedalīties projektu pieteikumu konkursos ar daudz lielāku pieejamo finansējumu.

Pašlaik priekšlikums par izpētes programmas izveidi nodots izskatīšanai ES Ministru padomei un Eiropas Parlamentam. Galīgais lēmums par programmas izveidi ir gaidāms 2010.gada pirmajā pusē.

Pasaulē

Austrijā notikušajās parlamenta vēlēšanās svētdien uzvarējusi labēji populistiskā un nacionālkonservatīvā Brīvības partija (FPÖ), kas apsteigusi kanclera Karla Nēhammera pārstāvēto konservatīvo Tautas partiju (ÖVP), liecina sākotnējās aplēses.

Svarīgākais