Ukrainas kara 736. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:14]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 29. februārī. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:14. Prezidents Volodimirs Zelenskis iecēlis jaunu Ukrainas Bruņoto spēku Loģistikas spēku komandieri. Amatu ieguvis ģenerālis Volodimirs Karpenko.

Kā liecina atklāti avoti, Karpenko iepriekš bija Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku pavēlniecības loģistikas komandieris.

20:56. Sākot no rītdienas (01.03) Polijas lauksaimnieki plāno uz nedēļu daļēji bloķēt satiksmi uz Lietuvas robežas.

"Plkst.11:00 zemnieki bloķēs autoceļu, kas iet cauri Polijas-Lietuvas robežai, neskatoties uz intensīvajām sarunām ar attiecīgo Polijas ministriju," paziņojis Lietuvas lauksaimniecības ministrs Kestutis Navickas.

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte iepriekš pauda, ka poļu lauksaimnieku protests izskatās pēc Krievijas slepeno dienestu hibrīdoperācijas, lai vērstu Ukrainas sabiedrotos vienu pret otru.

20:00. Ukrainas aizstāvji pēdējās diennakts laikā Tavrijas frontē ir bloķējuši vai iznīcinājuši 339 dažāda veida Krievijas bezpilota lidaparātus.

Kopējie ienaidnieka militārā personāla zaudējumi visā Tavrijas darbības zonā pēdējās diennakts laikā sastādīja 431 karavīru, savukārt tehnikas ziņā krievi ir zaudējuši 10 tankus, 22 bruņumašīnas, septiņas artilērijas sistēmas un septiņus mehāniskos transportlīdzekļus, vietnē "Telegram" apgalvo Ģenerālis Oleksandrs Tarnavskis.

19:00. Indija ceturtdien pavēstīja, ka strādā pie tā, lai panāktu aptuveni 20 Krievijas armijā "iestrēgušu" Indijas pilsoņu atvaļināšanu no Maskavas bruņoto spēku rindām. Vairāki Krievijas armijā savervēti indieši pagājušajā mēnesī ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka Krievijas armijā ievilināti ar augsta atalgojuma un Krievijas pasu solījumiem un nosūtīti uz fronti.

18:00. Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien sacīja, ka viņa spriedumi par Krievijas-Ukrainas karu ir nopietni pārdomāti, prezidentam šādi izsakoties pēc plašās rezonanses, ko bija izsauca viņa nesen teiktais, ka nevar izslēgt rietumvalstu karavīru nosūtīšanu uz Ukrainu.

17:00. Krievijas taktisko kodolieroču izmantošanas slieksnis patiesībā ir daudz zemāks, nekā Krievijas amatpersonas ir publiski paziņojušas, vēsta laikraksts "Financial Times," atsaucoties uz nopludinātiem Krievijas slepeniem dokumentiem. Runa ir par 29 slepeniem militārajiem dokumentiem, kas apkopoti laikā no 2008. līdz 2014.gadam. Tie ir kara spēļu scenāriji un prezentācijas jūras spēku virsniekiem, kur apspriesti kodolieroču izmantošanas principi.

16:05. Ukrainas armija austrumu virzienā notriekusi vēl trīs krievu iznīcinātājus bumbvedējus Su-34, ceturtdien paziņojis Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks. "Šodien ir 29.februāris - datums, kas iekrīt reizi četros gados, bet jau ierasta diena krieviem ar vēl vienas lidmašīnas zaudējumu," norādīja Oleščuks.27.februārī Ukrainas armija notrieca divus Krievijas Su-34.

14:51. Eiropas Savienības (ES) valstīm nekavējoties jāpārtrauc Krievijas fosilā kurināmā iepirkumi, uzsver Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV).

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā katrs ES pilsonis par Krievijas fosilo kurināmo vidēji ir samaksājis vairāk nekā 400 eiro. Vaideres ieskatā, tas skaidri parāda, ka ir nepieciešams, lai šie Krievijas enerģijas resursu iepirkumi nekavējoties tiktu pārtraukti.

Eiroparlamentāriete uzsver, ka Ukraina ir jāatbalsta gan ekonomiski, gan militāri - ar visiem nepieciešamajiem resursiem, un tas ir jādara līdz Ukrainas uzvarai brutālajā karā.

14:16. Nav pareizi protestējošos Polijas lauksaimniekus apsūdzēt par atrašanos Krievijas ietekmē, paziņoja Polijas vēstnieks Lietuvā Konstantijs Radzivills, taču Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte protestos saskata Kremļa mēģinājumu sanaidot divas lielākās Ukrainas atbalstītājas.

Radzivills žurnālistiem Viļņā ceturtdien teica, ka lauksaimnieku protesti notiek ne tikai Polijā, bet arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Francijā, Vācijā un Spānijā. Viņš arī uzsvēra, ka Polijas lauksaimnieku neapmierinātība ir pamatota.

"Līdzīgas demonstrācijas ir notikušas un notiek visā Eiropas Savienībā (ES)," teica Polijas vēstnieks, piebilstot, ka, viņaprāt, "būtu liela kļūda un ļoti nepareizi, ja mēs teiktu, ka lauksaimnieki protestē, jo viņus uz to pamudina Krievija".

Radzivills uzsvēra, ka Polijas lauksaimniekiem ir gan iemesli protestēt, gan tiesības to darīt.

12:56. Ukrainas bruņotie spēki veikuši raķešu uzbrukumu Krievijas karaspēka grupai okupētajā Olenivkā, Doneckas apgabalā, ceturtdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

"Saskaņā ar sākotnējiem datiem ienaidnieka zaudējumi trieciena rezultātā ir 19 nogalinātie krievu okupanti, tai skaitā krievu armijas apakšvienības komandiera vietnieks, un 12 ievainoti iebrucēji, konkrēti šīs vienības komandieris," paziņoja ģenerālštābs.

12:45. Jaunzēlande paziņojusi par jaunu sankciju paketi pret Krieviju, informē pravda.com.ua. Jaunajā sankciju paketē ietilpst aizliegumi eksportēt preces uz Krieviju un Baltkrieviju caur trešajām valstīm, tāpat Jaunzēlande
sankciju sarakstā iekļāvusi 45 fiziskas un 16 juridiskas personas.

11:29. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa publiski paziņojusi, ka Rietumvalstu līderiem nevajadzētu atmest domu par sauszemes karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu, vēstīts pravda.com.ua. Kallasa sacīja, ka līderiem ir jāapspriež visas iespējas aiz slēgtām durvīm, tostarp tas, ko vēl var darīt, lai palīdzētu Ukrainai.

Kamēr vairums NATO valstis ir noraidījušas ideju par karaspēka nosūtīšanu uz Ukrainu, Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieliuss Landsberģis trešdien sacīja, ka ir pateicīgs par Makrona ierosinātajām debatēm. Tai pat laikā Maskava dusmīgi reaģēja uz Makrona izteikumiem, brīdinot, ka Rietumu karaspēka izvietošana Ukrainā neizbēgami novedīs pie konflikta starp Krieviju un NATO.

10:04. Ukrainas armija austrumu virzienā notriekusi vēl vienu krievu iznīcinātāju bumbvedēju Su-34, ceturtdien paziņojis Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks. "Šodien ir 29.februāris - datums, kas iekrīt reizi četros gados, bet jau ierasta diena krieviem ar vēl vienas lidmašīnas zaudējumu," norādīja Oleščuks.

27.februārī Ukrainas armija notrieca divus Krievijas Su-34.

09:50. Krievijas armija 29. februāra rītā bombardēja Hersonas apgabalu. Uzbrukumā Poniativkas ciemam dzīvību zaudēja 35 gadus vecs vīrietis, ziņo pravda.com.ua.

08:30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 413 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1150 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6593 tankus, 12 552 bruņutransportierus, 10 070 lielgabalus un mīnmetējus, 1000 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 690 zenītartilērijas iekārtas, 342 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7768 bezpilota lidaparātus, 1912 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 152 automobiļus un autocisternas, kā arī 1601 specializētās tehnikas vienību.

08:04. Kopš Krievijas karadarbības sākuma Ukrainā un importa ierobežojumu no Ukrainas atcelšanas, Eiropas tirgū Ukrainas olu apmērs ir pieaudzis 17 reizes, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Balticovo" komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

07:05. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien aicinās piešķirt Kijivai vairāk munīcijas un ieroču, kā arī rūpīgāk īstenot sankcijas Krievijai, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš. Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā 2022. gada 24. februārī. Kopš tā laika Eiropas Savienība (ES) ir sniegusi Kijivai vēl nebijušu apmēru politisko, militāro, humāno un finansiālo atbalstu, kā arī noteikusi Maskavai nopietnas sankcijas.

Nesen ES dalībvalstis pieņēma 13.sankciju paketi, kurai paredzēts stāties spēkā kara otrajā gadadienā. EP deputāti jau iepriekš ir aicinājuši novērst nepilnības, kas ļauj Krievijai apiet starptautiskās sankcijas.

00:10. Ukrainai solītie 100 bruņutransportieri joprojām atrodas Bulgārijā. Drīz tie ir jānodod. Tā intervijā BTV kanālam norādīja šīs valsts aizsardzības ministrs Todors Tagarevs.

"Bruņutransportieri Ukrainai joprojām atrodas Sofijā. Tie izbrauks pēc dažām dienām, bet par datumiem nerunāšu," viņš sacīja, apliecinot, ka prioritārā palīdzība jau ir aizgājusi jau sen.

Jo īpaši, pēc Tagareva teiktā, pretgaisa aizsardzības sistēmas S-300 ierodas Ukrainā daudz ātrāk. Viņš apgalvo, ka kopumā “no armijas noliktavām vien” Ukrainai bezatlīdzības palīdzība sniegta 47 miljonu eiro apmērā.