Eiropadomē diskutēs par finansiālu, politisku un militāru atbalstu Ukrainai

© Scanpix/ZUMA Press

Eiropadomē, kas 26.oktobrī un 27.oktobrī norisināsies Briselē, Beļģijā, Ukrainas un Krievijas sadaļā gaidāmas diskusijas par finansiālu, politisku, militāru un cita veida atbalstu Ukrainai, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais informatīvais ziņojums, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdībā.

Tāpat Eiropadomē turpināsies diskusija par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta vidusposma pārskatīšanu. Savukārt ekonomikas sadaļā plānots pārrunāt ES ekonomiskās konkurētspējas un noturības, tai skaitā zaļo un digitālo tehnoloģiju jomā, veicināšanu.

Plānots arīdzan pārrunāt ASV Inflācijas samazināšanas akta ietekmi uz ES. Migrācijas sadaļā paredzēts pārrunāt aktuālo situāciju migrācijas jomā un progresu līdzšinējo Eiropadomes secinājumu ieviešanā.

Iecerēts pārrunāt arī situāciju Izraēlā un Palestīnā, kā arī Armēnijā un Azerbaidžānā. Tāpat arī darba kārtībā ir iekļauts jautājums par sagatavošanos ANO Klimata pārmaiņu konferencei (COP 28) un situāciju Sāhila reģionā.

Latvijas pozitīvi vērtē Eiropas Komisijas priekšlikumu par Ukrainas instrumenta izveidi, kas sniedz paredzamību turpmākajam ES atbalstam un iesaistei Ukrainā. Tāpat, Latvijas ieskatā, jāturpina sniegt nepieciešamai atbalsts Ukrainas integrācijas ES procesā, lai pieņemtu lēmumu par ES iestāšanās sarunu ar Ukrainu atvēršanu decembra Eiropadomē.

Eiropadomē Latvija plāno uzsvērt, ka jāsaglabā stingrs sankciju spiediens pret Krieviju, tai skaitā efektīvi ieviešot jau pieņemtās sankcijas un samazinot riskus to apiešanai, kā arī nosakot jaunas sankcijas.

Attiecībā uz budžetu, kopumā Latvija atbalsta ES daudzgadu budžeta vidustermiņa pārskatu, uzskatot to par gana mērķētu un objektīvās vajadzībās balstītu. Latvijas ieskatā, būtiski ir panākt savlaicīgu vienošanos, lai nodrošinātu, ka netiek kavēts atbalsts Ukrainai.

Tāpat Latvija Eiropadomē stingri nosodīs "Hamās" teroristu uzbrukumus Izraēlai. Latvijas ieskatā, svarīgi novērst tālākus teroristu draudus, taču vienlaikus tā paudīs bažas par pieaugošo apdraudējumu iedzīvotājiem un humānajām sekām arī palestīniešu teritorijās, kam ir potenciāls destabilizēt plašāku reģionu.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais