Ukrainas kara 484. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:40]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.40.Rietumu aizsardzības rūpniecības uzņēmumi ir ieinteresēti ražot ieročus Ukrainā, bet tikai tad, kad būs beidzies karš, ziņu aģentūrai "Reuters" teikuši Parīzes Aviācijas izstādē sastaptie uzņēmumu vadītāji.

22.38. Prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā medijam "BBC" sacīja, ka Ukrainas armijas pretuzbrukums tiks īstenots tāpat kā rudenī, kad šķita, ka progress ir palēninājies, bet pēc tam bruņotie spēki sāka strauji virzīties uz priekšu, vēsta pravda.com.ua.

22.00. Kremļa ieceltais tā dēvētais "Krimas transporta ministrs" Nikolajs Lukašenko paziņojis, ka Čongaras tilta pilnīga atjaunošana prasīs vairākas nedēļas, vēsta pravda.com.ua.

21.36. Starptautiskā Olimpiskā komiteja no sava biedru saraksta izslēgusi Starptautisko Boksa asociāciju, kuru vada Krievijas pilsonis Umars Kremļevs, ziņo pravda.com.ua.

20.35.Luhanskas apgabalā Ukrainas karaspēks atbrīvojis 14 Krievijas okupētās apdzīvotās vietas jeb 5-7% apgabala teritorijas, paziņoja Luhanskas valsts administrācijas priekšsēdētājs Artems Lisohors.

"Mūsu karavīri atbrīvojuši jau 5-7% Luhanskas apgabala teritorijas, ieskaitot arī 2014.gadā okupēto," teica Lisohors, piebilstot, ka runa ir par 14 apdzīvotām vietām.

Viņš pauda cerību, ka tuvākajā laikā ukraiņu spēki atbrīvos visu apgabala teritoriju un tur atgriezīsies cerība un iedzīvotāji. Administrācijas vadītājs atzina, ka nevar pateikt, cik cilvēku pašlaik atrodas Luhanskas apgabalā, jo daudzi, jo īpaši frontes līnijas tuvumā dzīvojošo, ir aizbraukuši.

19.42. Ukraina ir gandrīz pārliecināta, ka Krievija jau jūlijā atteiksies no dalības tā dēvētajā labības darījumā, paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas īpašā sūtne un Eksportētāju un investoru padomes koordinatore Olha Trofimceva.

"Labības koridors. 99,9% pārliecība, ka jūlijā Krievija aizies," viņa paziņoja platformā "Telegram".

Sūtne savu pārliecību pamatoja ar to, ka iniciatīvu virzījušais Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir pārvēlēts amatā, turklāt Krievijas oligarhs Dmitrijs Mazepins diktatoram Vladimiram Putinam ir ziņojis par amonjaka eksporta termināļa Krievijā būvdarbu tuvošanos noslēgumam, kas nozīmē, ka Krievijai vairs nebūs tik nozīmīgs Toljati-Odesas amonjaka cauruļvads.

19.00. Pēc Kahovkas HES uzspridzināšanas un dambja sagraušanas pārtraukta ūdens padeve četrām kanālu sistēmām, kas apūdeņoja vairāk nekā pusmiljonu hektāru Ukrainas lauksaimniecības zemju, liecina britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC pētījums.

BBC žurnālisti izpētīja satelītattēlus un secināja, ka divu nedēļu laikā kopš dambja pārrāvuma Kahovkas ūdenskrātuve ir kļuvusi tik sekla, ka ūdens nevar sasniegt ieeju kanālos, kas no tās izrakti, tostarp Ziemeļkrimas kanālā.

18.05. Lietuvas palīdzība Ukrainai, kas cīnās pret Krievijas agresiju, sasniegusi viena miljarda eiro vērtību, ceturtdien paziņoja Lietuvas Ekonomikas un inovāciju ministrija.

"Aplēsts, ka Lietuvas kopējais militārais, humānais un finansiālais atbalsts Ukrainai sasniedzis vienu miljardu eiro, kas veido 1,42% no [Lietuvas] 2022.gada iekšzemes kopprodukta (IKP)," norāda ministrija.

16.54. NATO ir jāizlemj par savu pozīciju, vai uzņemt Ukrainu aliansē, bet atteikums Ukrainas uzņemšanai nostiprinās atbalstu Krievijas diktatora Vladimira Putina režīmam, paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

NATO lēmums ir jāpieņem pēc iespējas drīz, jo pretējā gadījumā "Putinam būs milzu ieguvums viņa kārtējam prezidenta termiņam - ne tikai zemju savācēja, bet arī Rietumu uzvarētāja lauri", pauda Ukrainas prezidenta biroja vadītājs, piebilstot, ka tas "tikai nostiprinās atbalstu viņa režīmam un radīs ilūziju par agresijas likumību".

16.10. Krievijas armija savām vajadzībām atsavinājusi slimnīcu Simferopolē, kas atrodas Krievijas okupētajā Ukrainas Krimas pussalā, paziņoja cilvēktiesību organizācija "CrimeaSOS".

"Jaunais Semaško medicīnas centrs okupētajā Simferopolē tika nodots Krievijas armijas vajadzībām. Vietējiem iedzīvotājiem medicīnas iestāde tika slēgta," informēja organizācija.

15.22. Igaunijas valdība nolēmusi sniegt Ukrainai jaunu militārās palīdzības paketi. Lēmums pieņemts šodien, 22.jūnijā. Kā informēja Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses dienests, Igaunijas valdība atbalstīja aizsardzības ministra ierosinājumu sadarbībā ar Islandi nosūtīt Ukrainas bruņotajiem spēkiem vēl vienu lauka slimnīcu. Komplektā būs iekļauts aprīkojums feldšeriem un sapieriem, vēsta pravda.com.ua.

13.31. Krievijas spēki apsver iespēju sarīkot teroraktu Krievijas okupētajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES), par kuras drošību bažas valda jau kopš pagājušā gada pavasara, ceturtdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Izlūkdienesti ir saņēmuši informāciju, ka Krievija apsver terorakta scenāriju Zaporižjes atomelektrostacijā - teroraktu ar radiācijas noplūdi. Viņi tam visu jau ir sagatavojuši," teikts sociālās saziņas vietnēs izplatītajā Zelenska paziņojumā.

12.48. Diskusijas par Eiropas Savienības (ES) institucionālo pielāgošanos nedrīkst aizkavēt Ukrainas pievienošanos ES, akcentēja Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Gunda Reire.

ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka vispirms ir nepieciešams vienoties par ES paplašināšanu, uzaicinot Ukrainu sākt sarunas, un tad, ja nepieciešams, lemt par ES institucionālo pielāgošanos. Viņa pauda, ka būtisks ir skaidrs ES paplašināšanās laika ietvars.

11.49. Agresorvalsts 22. jūnija naktī uzbruka Ukrainai izmantojot raķetes "Kh-22", hiperskaņas ballistiskās raķetes "Kh-47 Kinzhal" un bezpilota lidaparātus "Shahed-136/131", ziņo pravda.com.ua.

10.33. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba un jaunizveidotās Rumānijas valdības ārlietu ministre Luminita Odobesku ir sarīkojuši savu pirmo tikšanos Ukrainas atjaunošanas konferencē Londonā, ziņo pravda.com.ua.

09.09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 222 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 650 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4013 tankus, 7783 bruņutransportierus, 3941 lielgabalu, 617 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 376 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 307 helikopterus, 3438 bezpilota lidaparātus, 1214 spārnotās raķetes, 6678 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 539 specializētās tehnikas vienības.

08.52. Ukrainas armijas trieciena rezultātā bojāts tilts pār Sivašu, kas savieno Hersonas apgabalu ar Krimas pussalu pie Čongaras, ziņo krievu okupācijas iestādes.

Krievu izveidoto okupācijas iestāžu vadītājs Krimā Sergejs Aksjonovs paziņojis, ka naktī apšaudīts Čongaras tilts. Savukārt Kolaboracionists Vladimirs Saļdo, ko krievi iecēluši par okupācijas iestāžu vadītāju Hersonas apgabalā, paziņojis, ka tilts apšaudīts ar britu raķetēm "Storm Shadow".

00.10. Eiropas Komisija gatavojas oktobrī nākt klajā ar pilnīgāku Ukrainas progresa novērtējumu un atzinumu par to, vai sākt sarunas par pievienošanos blokam. Kijiva ir centusies panākt sarunu sākšanu jau šogad un uzsver, ka tā gūst ievērojamus panākumus, vienlaikus cīnoties ar Krievijas spēkiem.

Pievienošanās sarunu sākšanai ir nepieciešama visu 27 ES dalībvalstu piekrišana. Taču tas tik un tā būs tikai sākotnējais posms, un Kijivai, visticamāk, vēl paies vairāki gadi reformu veikšanā un stingro ES prasību izpildē, līdz tā varēs iestāties ES.