Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā aicina atteikties no padomju laikā ieviestās Bērnu tiesību aizsardzības dienas atzīmēšanas 1.jūnijā

© F64

Lietuvā aktīvisti ierosina atteikties no Bērnu tiesību aizsardzības dienas atzīmēšanas atbilstoši padomju laikā ieviestajai tradīcijai 1.jūnijā.

Bērnu tiesību aizstāvji aicinājuši Lietuvas Starpdepartamentu padomi bērnu labklājībai no atzīmējamo dienu kalendāra svītrot Bērnu tiesību aizsardzības dienu 1.jūnijā.

Tā vietā tiek aicināts atzīmēt Pasaules bērnu dienu 20.novembrī vai Bērnu dienu maija trešajā piektdienā.

Lietuvas Sociālās aizsardzības un darba lietu ministrijas paspārnē esošais Valsts bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienests trešdien informēja, ka ierosinājums izteikts pēc konsultācijām ar sociālajiem partneriem, ņemot vērā atzīmējamo dienu vēsturi un pašreizējo realitāti.

Dienestā paskaidroja, ka pašlaik atzīmētās Starptautiskās bērnu tiesību aizsardzības dienas pirmsākumi meklējami 1925.gadā Ženēvā notikušajā Pasaules konferencē bērnu labklājībai, kur dažādas pasaules valstis ierosināja atzīmēt tādu dienu, lai uzsvērtu bērnu tiesību nozīmi un problēmas, tomēr konferencē konkrēts datums dienas atzīmēšanai netika izraudzīts.

Pēc 1949.gada Maskavā notikušās Starptautiskās sieviešu konferences 1950.gada 1.jūnijā Padomju Savienībā pirmo reizi atzīmēja Starptautisko Bērnu tiesību aizsardzības dienu. Joprojām šāda diena tiek atzīmēta ne tikai Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, bet arī, piemēram, Baltkrievijā, Bulgārijā, Krievijā, Polijā, Ķīnā un Ziemeļkorejā.

Daudzās Rietumeiropas valstīs Pasaules bērnu dienu atzīmē 20.novembrī, kad 1959.gadā tika pieņemta ANO Bērnu tiesību deklarācija un 1989.gadā ANO Bērnu tiesību konvencija.

Lietuvas Seims Bērnu tiesību konvenciju ratificēja 1995.gadā.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienests uzsvēra, ka Lietuva, atzīmējot dienu kopā ar citām ANO dalībvalstīm, paustu apņēmību garantēt bērniem vienlīdzīgas tiesības uz aprūpi, mīlestību, sapratni, pārtiku, medikamentiem, bezmaksas izglītību un aizsardzību pret vardarbību neatkarīgi no rases, dzimuma, reliģijas, nacionālās vai sociālās izcelsmes.