Pekina kā izmirusi pirms svinībām

© Scanpix/AP

Ķīniešiem un tūristiem nepieejams Tjaņaņmeņas laukums un Aizliegtā pilsēta, slēgti veikali uz galvenajām ielām, pastiprināta kontrole pilsētas metro un sabiedriskajā transportā, vairāku avioreisu atcelšana – šādā veidā Ķīnas galvaspilsēta Pekina sagaida svinības, ka šodien tiek rīkotas par godu 60. gadadienai kopš Ķīnas Tautas Republikas proklamēšanas.

China Daily bez aplinkiem norāda, ka šajā dienā policija cer iedzīvotājus ielās neredzēt un iesaka viņiem svinības vērot televīzijas tiešraidē.

"Cilvēkiem vajadzētu ātri apdarīt visus darbus un doties mājās. Pretējā gadījumā viņus gaida problēmas," sarunā ar AFP sacījis Sjao Matjaņs – viens no aptuveni 800 000 brīvprātīgajiem, kas mobilizēti sabiedriskās kārtības garantēšanai militārās un civilās parādes laikā. AP atgādina, ka Ķīna ik pa desmit gadiem rīko grandiozas Nacionālās dienas svinības, taču šogad drošības pasākumi esot izcili stingri.

Gluži tāpat kā pagājušā gada augustā, kad Pekinā tika atklātas vasaras olimpiskās spēles, šodien parādes laikā uz trim stundām tiks pārtraukta Pekinas lidostas darbība. Jau pirms kāda laika no Pekinas tika izraidīti visi ubagi, vairāk nekā nedēļu pilsētas veikalos aizliegts pārdot nažus, savukārt vietējie baložu turētāji brīdināti savas dūjas nelaist ārā no sprostiem – pietikšot ar tiem 60 000 baložiem, kas tiks izlaisti oficiālo svinību ietvaros, norāda AFP. Pekinas iedzīvotājiem pat aizliegts nodarboties ar ierasto izpriecu, laižot gaisā pūķus, un, protams, nevar būt ne runas par nesankcionētu uguņošanu. Tiem iedzīvotājiem, kuru ēkas ir līdzās parādes maršrutam, stingri piekodināts nerādīties uz balkoniem un pat neatvērt logus.

Ierobežojumi skāruši arī ārzemju tūristus, jo daudzas viesnīcas, kas atrodas gaidāmo svinību epicentrā, vienkārši palūgušas klientus izvākties. "Es ar interneta palīdzību rezervēju vietu kādā jauniešu hostelī, taču tagad noskaidrojās, ka lielāko daļu manas uzturēšanās laika tas būs slēgts. Jāmeklē jauna viesnīca. Es, protams, zināju, ka Ķīnā tiek atzīmēti nacionālie svētki, taču nedomāju, ka tas nozīmē visas pilsētas slēgšanu," sarunā ar AP sacījis britu tūrists Daniels Stīvenss. Viņam zināmā mērā ir paveicies, jo otrdienas vakarā viņš paspējis Tjaņaņmeņas laukumā aplūkot jaunuzstādītu ĶTR dibinātāja Mao Dzeduna ģīmetni. Tomēr britu tūrists ir neapmierināts ar to, ka slēgti daudzi muzeji pilsētas centrā, kurus viņš bija iecerējis apmeklēt.

"Mēs esam panākuši savu mērķi, un pēc četriem ģenerālmēģinājumiem esam pilnībā gatavi svinībām," sarunā ar China Daily sacījis Pekinas vicemērs Dzi Ļi, piebilstot, ka civilajā demonstrācijā piedalīsies ap 180 000 cilvēku. Uz 60 platformām tiks sniegti dažādi priekšnesumi, bet parādi noslēgšot grandioza uguņošana, kas pārspēšot pat Pekinas olimpiādes atklāšanā redzēto (toreiz gan noskaidrojās, ka daļa no televīzijā redzētā ir tikai iepriekš veikti ieraksti vai pat datorsimulācija). Jāpiebilst – gluži kā tas bija olimpiādes laikā, arī tagad visa pasākuma režija uzticēta Džanam Imou.

Kaunā nekritīs arī Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija, kas solījusi demonstrēt vairāk nekā 50 jaunu un "simtprocentīgi Ķīnā ražotu" ieroču veidu, to skaitā arī starpkontinentālās ballistiskās raķetes,. Lai svinību dienā nodrošinātu skaidras debesis, Ķīnas gaisa spēki izmidzinās ķimikālijas mākoņu izklīdināšanai, bet miglas apkarošanai tiks izmantotas īpašas ierīces, vēsta Reuters.

Svarīgākais