"GM Helicopters" apstiprina kompānijas darbinieku nolaupīšanas faktu

© gmhelicopters.com

Latvijas aviokompānija "GM Helicopters" apstiprina uzņēmuma darbinieku nolaupīšanas faktu. "GM Helicopters" kvalitātes sistēmas vadītājs Jānis Liepiņš norādīja, ka ziņa par trīs darbinieku nolaupīšanu Sudānā pienākusi šonakt.

Patlaban esot saņemta informācija, ka ANO misijas pārstāvji vedot sarunas ar nolaupītājiem. Tāpat kompānijas pārstāvji esot saņēmuši apstiprinājumu, ka ar trim nolaupītajiem patlaban viss esot kārtībā.

Uzņēmums uztur komunikāciju arī ar Latvijas Ārlietu ministriju.

Kā ziņots, Sudānas nemierīgajā Dārfūras reģionā ceturtdien nolaupīti trīs Latvijas aviokompānijas "GM Helicopters" darbinieki, kas strādāja ANO pārtikas programmā WFP.

Vietējās amatpersonas sniedz pretrunīgu informāciju par nolaupīto vīriešu valstspiederību, savukārt Krievijas amatpersonas pavēstījušas, ka nolaupītie ir krievvalodīgie, taču nav Krievijas pilsoņi.

ANO pārtikas programmas pārstāvis Sudānā Amors Almagro pavēstīja, ka nolaupītie vīrieši ir Latvijas valstspiederīgie un veidoja helikoptera apkalpi.

"Es varu tikai apstiprināt, ka Njalas pilsētā ceturtdien nolaupīti trīs helikoptera apkalpes locekļi, kas strādāja ANO humānās palīdzības operācijā. Viņi visi trīs ir Latvijas pilsoņi. Viņi veidoja helikoptera apkalpi," pavēstīja Almagro.

Savukārt Dienvidārfūras gubernators Abdelhamids Kaša iepriekš pavēstīja, ka nolaupītie piloti ir krievi.

"Vakar vakarā pagaidām nenoskaidroti bruņoti vīrieši iebruka trīs krievu pilotu mājā un sagūstīja viņus, nogādājot nezināmā vietā. Nolaupītie vīrieši strādāja privātā kompānijā, kurai ir līgums ar WFP," pavēstīja Kaša.

"Drošības spēki līdz tumsai meklēja nolaupītājus, taču bez rezultātiem," piebilda gubernators.

Kā vēsta Krievijas mediji, nolaupītie helikoptera apkalpes locekļi ir krievvalodīgie, taču viņu valstiskā piederība vēl tiek noskaidrota.

Krievijas vēstniecība Sudāna paziņojusi, ka nolaupītie vīrieši nav Krievijas pilsoņi.

"Zināms ir tikai tas, ka viņi ir krievvalodīgi lidotāji, kas strādā Pasaules pārtikas programmā. Mēs uzturam kontaktus ar vēstniecību un noskaidrojam nolaupīšanas apstākļus," pavēstīja Krievijas prezidenta īpašais pārstāvis Sudānā Mihails Margelovs.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis aģentūrai LETA apliecināja, ka ministrija ir saņēmusi informāciju par valstspiederīgo nolaupīšanu. Patlaban esot informētas visas kompetentās iestādes un pie šī jautājuma tiekot strādāts un tiekot precizēta informācija. Vienlaikus ministrija strādājot arī ar ārvalstu partneriem, kuri var palīdzēt risināt šo problēmu.

Dārfūrā regulāri tiek nolaupīti ārvalstu pilsoņi, lai pēc tam pieprasītu izpirkuma naudu.

Pēdējais šāds incidents notika 29.augustā, kad bruņoti kaujinieki Njalā nolaupīja divus krievu pilotus. Divas nedēļas agrāk Dārfūrā tika nolaupīti divi Jordānijas policijas konsultanti, kas strādāja kopā ar ANO un Āfrikas Savienības miera uzturēšanas spēkiem Dārfūrā (UNAMID).

Kopš 2009.gada marta kara plosītajā reģionā nolaupīti vairāk nekā 20 ārzemnieki, bet visi ķīlnieki dažas dienas vēlāk atbrīvoti neskarti.

Dārfūrā kopš 2003.gada plosās pilsoņu karš, kas prasījis vismaz 300 000 cilvēku dzīvības, bet vēl aptuveni 2,7 miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās, liecina ANO dati.

Svarīgākais