Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Covid-19: kāpēc ārsti Krievijā izplenījušies sabiedrības nicinājumu?

© AP/Scanpix/LETA

Ārstniecības iestāžu darbinieki, kas strādā ASV, Apvienotajā Karalistē un citās valstīs, saskaras ar lieliem riskiem, cenšoties apkarot koronavīrusa pandēmiju, taču viņi zina, kas ir sabiedrības atzinība. Savukārt Krievijā veselības aprūpes darbinieki apgalvo, ka viņi saskaras ar bailēm, neuzticēšanos un pat ar atklātu naidīgumu, vēsta CNN.

Kalačā pie Donas pilsētas centrālās rajona slimnīcas intensīvās terapijas speciāliste Tatjana Reva marta beigās marta beigās dalījās ar videoklipu par aprīkojuma trūkumu slimnīcā. Video sociālajos tīklos guva milzīgu popularitāti, bet video autore tika izsaukta uz policiju.

"Policijā kopā ar advokātu iesniedzu ziņojumu, bet vēl viens ziņojums pret mani tikai nosūtīts uz prokuratūru," atklāja Tatjana.

Pēc tam slimnīcā tika veikta plaušu ventilatoru pieejamības pārbaude.


"Bet pārbaude tika veikta mēnesi pēc tam, kad es atklāju problēmātisko situāciju. Jūs varat iedomāties, cik daudz iekārtu varēja nopirkt mēnesi pēc video publicēšanas?" pauda Tatjana.
Reva saka, ka policija viņai nav piespriedusi naudas sodu, bet tagad viņa baidās no profesionālās atriebības.
Policija nav reaģējusi uz CNN lūgumu komentēt situāciju.
Nebija iespējams sazināties arī ar slimnīcas administrāciju, taču slimnīcas galvenais ārsts Oļegs Kumeiko 29. marta paziņojumā YouTube sacīja, ka tiešsaistē ievietotā informācija par ventilācijas aparātu trūkumu ir "absolūti nepatiesa".
Krievijā ir daudz baumu un sazvērestības teoriju par Covid-19: ka vīrusu izgudroja ārsti, lai kontrolētu sabiedrību; ka medicīnas darbinieki slēpj Covid-19 upuru skaitu no sabiedrības; ka medicīnas personāls sniedz nepatiesus datus par Covid-19 letālajiem iznākumiem, lai saņemtu vairāk naudas no valdības.
Krievijas televīzijā un internetā izplatās dezinformācijas un sazvērestības teorijas, un plašsaziņas līdzekļu eksperti apgalvo, ka tās grauj sabiedrības uzticību mediķiem.

Maskavas sociālantropoloģe Aleksandra Arhipova uzskata, ka neuzticēšanās mediķiem atspoguļo plašāku neuzticēšanos valstij. Kaut arī daži krievi uzskata ārstus par varoņiem, kā sacīja Arkhipova, daudzi krievi viņus uzskata par "nodevējiem vai neliešiem", kas piedalās plānos saistībā ar cilvēku kontrolēšanu.
"Cilvēki netic valsts medicīnai, viņi tic tikai ārstiem, kurus viņi pazīst personīgi," CNN sacīja Arhipova.
Izmisušie Krievijas ārsti, kuri saskaras ar publiski nievājošu attieksmi un cieš no pārmērīga spiediena darbā kļuvuši par drūmu motīvu Krievijas pandēmijas laikā.
Kāds ātrās palīdzības ārsts Aleksandrs Šulepovs guva smagas galvas traumas pēc izkrišanas no loga - līdzīgos apstākļos miruši vēl divi ārsti.
Arī jaunais koronavīruss lielā skaitā nogalina krievu ārstus. Saskaņā ar oficiālajiem datiem līdz šim miruši nedaudz vairāk nekā simts medicīnas darbinieku.
Bet veselības aprūpes darbinieki, skeptiski noskaņoti pret valdības pārstāvjiem, ir apkopojuši savu neoficiālo statistiku par kolēģiem, kuri gājuši bojā cīņā pret pandēmiju: to ir vairāk nekā 300.
Pat oficiālie dati liecina, ka ar koronavīrusu Krievijā ir inficēti tūkstošiem medicīnas darbinieku.